fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Warzywny alfabet biegacza

Sos pomidorowy i pomidory. Fot. istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Dni stają się krótsze, chłodniejsze, a przeziębienia, infekcje coraz częstsze. Warto w tym czasie dodatkowo wzbogacić biegową dietę o witaminy i minerały obecne w warzywach.

Warzywa są niezbędne w diecie biegacza, bo dostarczają organizmowi odpowiednich witamin oraz składników mineralnych, które osoby intensywnie uprawiające sport tracą wraz z potem. Podczas wzmożonego wysiłku fizycznego uwalniają się duże ilości szkodliwych wolnych rodników. Wpływają one bezpośrednio na degradację mięśniowych komórek w naszym organizmie. Konieczne jest zwiększenie w naszej diecie składników, które mają działanie antyoksydacyjne. Najpopularniejsze antyoksydanty to beta-karoten oraz witaminy A, E, C. Podczas aktywnego ruchu najważniejsze dla prawidłowej pracy mięśni są: magnez, żelazo, wapń, sód, potas i cynk. Biegacze powinni docenić rolę wapnia, który pomaga utrzymać mocne kości, ale jest także niezbędny do właściwej pracy mięśni. To właśnie za jego sprawą dochodzi do ich kurczenia i rozciągania się. Natomiast proteiny oraz żelazo, zajmują się transportem tlenu do mięśni. A jak znaleźć warzywa najlepsze dla wszystkich biegających? W tym pomoże poniższy alfabet.

Pomidory. Fot. istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

WARZYWNE ABECADŁO SPORTOWE

A jak aksamitne liście sałaty – to smaczne warzywo wpływa na obniżenie poziomu estrogenu, co zmniejsza retencję wody w organizmie i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.

B jak bób – zawarty w nim cynk jest mikroelementem, który bierze udział w funkcjonowaniu ponad 200 enzymów w organizmie. Cynk czuwa, aby wszystkie procesy organizmu przebiegały sprawnie. Kieruje kurczliwością mięśni. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

C jak cebula – dzięki selenowi, który jest przeciwutleniaczem, cebula opóźnia proces starzenia się komórek oraz znacznie poprawia zdolność organizmu do spalania kalorii podczas biegania. Cebula jest też sojusznikiem w walce z obrzękami.

D jak dynia – o wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru. To warzywo słynie z dostarczania organizmowi dużej ilości węglowodanów, powszechnie stanowiących najłatwiejszy w użyciu materiał energetyczny. Węglowodany sprawiają, że koncentracja glikogenu w mięśniach zwiększa się, a to z kolei pozwala w pełni wykorzystać możliwości swoich mięśni podczas wysiłku.

Cebula. Fot. istockphoto.com

F jak fasola – warzywo, które każdy biegacz powinien mieć w swoim jadłospisie. Zawiera dużo wapnia, który należy do najważniejszych makroelementów w diecie sportowca. Zapewnia prawidłowy stan kości i zębów oraz bierze udział w procesie skurczu i rozkurczu mięśni. Odpowiada za przewodnictwo bodźców nerwowych, krzepliwość krwi, a także warunkuje prawidłową czynność serca. Fasola jest także bogatym źródłem witaminy B1  (tiamina). Głównym jej zadaniem jest ułatwianie pozyskiwania energii ze spalania węglowodanów.

G jak groch – dostarcza organizmowi sportowca białko, które jest zużywane przede wszystkim do utrzymania i budowy tkanek, np. mięśni. Niedobór białka powoduje odczuwalne zmęczenie, depresję, znaczny spadek energii oraz upośledza wzrost i rozwój tkanki mięśniowej.

Pestki dyni zawierają aż 15 mg żelaza na 100 g produktu. Fot. istockphoto.com

J jak jarmuż – może poszczycić się dużą zawartością witaminy A, która jest niezbędna w procesie budowy i absorpcji białek. Wpływa na właściwy wzrost kości, skóry i błon śluzowych. Warunkuje proces widzenia, wzmacnia układ odpornościowy. Działa również jako antyoksydant.

K jak kapusta – to źródło magnezu. Jego brak w organizmie może objawiać się ogólnym wyczerpaniem i bolesnymi kurczami mięśni. Odpowiednia ilość tego składnika pokarmowego jest niezwykle istotna w diecie każdego sportowca. Magnez jest niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i zwiększenia siły mięśni. Odgrywa ważną rolę w procesach energetycznych zachodzących w trakcie spalania cukru. Znany jest jako czynnik antystresowy.

L jak liście pietruszki – zawierają cenną miedź, która odgrywa ważną rolę w antyoksydacyjnej ochronie organizmu. Jej niedobór, także jak i żelaza, może doprowadzić do anemii. Sprzyja wzrostowi aktywności insuliny i lepszego wykorzystania węglowodanów. Kurczak z warzywami

M jak marchew – oznacza bogactwo beta-karotenu, który jest jednym z ważniejszych antyoksydantów. Hamuje uszkodzenia tkanki mięśniowej przez wytworzone podczas intensywnego biegu, cząstki wolnorodnikowe.

N jak nasiona słonecznika – zawarta w nich witamina E uczestniczy w procesach odtruwania organizmu. Z powodzeniem traktuje się ją jako środek przyspieszający odnowę biologiczną. Przy ocenie znaczenia witaminy E dla sportowców należy uwypuklić jej rolę w redukcji zmęczenia mięśni oraz zwalczaniu ich kurczów. Ponadto ma istotny wpływ na zapobieganie infekcjom i urazom.

O jak ogórek – jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na trawienie i odkwaszenie organizmu.

P jak pomidor – stanowi nieocenione źródło sodu i potasu. Podczas zwiększonego wysiłku fizycznego, organizm traci znaczne ilości tych składników wraz z potem, dlatego niezbędnym jest uzupełnienie ich w diecie. Podczas biegu, w wyniku nasilonych przemian metabolicznych dochodzi do znacznego zakwaszenia mięśni, co jest m.in. przyczyną powstawania zmęczenia organizmu. Zwiększone spożycie sodu i potasu wpływa na szybszy proces ich regeneracji.

R jak rzodkiewka – wyróżnia się bogactwem w fosfor. Obok wapnia jest głównym składnikiem kości i zębów. Sole fosforanowe odgrywają podstawową rolę w wytwarzaniu energii, są niezbędne dla skutecznego działania witamin. Dzięki odpowiedniemu wykorzystaniu glukozy w wysiłkach tlenowych poprawiają sprawność biegacza.

S jak szpinak – zawiera żelazo, które jest niezwykle istotnym składnikiem w diecie sportowca, gdyż od jego zawartości w organizmie zależy m.in. poziom hemoglobiny we krwi i mioglobiny w mięśniach. Ponieważ związki te biorą czynny udział w transporcie i przemianach tlenowych, niedobór żelaza może w wyraźny sposób zmniejszać wydolność organizmu, zwłaszcza podczas wysiłków wytrzymałościowych.

Sałatka z truskawkami i szpinakiem. Fot. istockphoto.com

W jak warzywa zielone – to bogactwo witaminy K (filochinon). Jej obecność jest istotna dla gospodarki wapniowej i mineralizacji tkanek. Zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, poprawia funkcje serca i neutralizuje kwasy w mięśniach.

Z jak ziemniak – cieszący się wśród biegaczy popularnością ze względu na dużą zawartość witaminy C. Należy ona do związków o szczególnym znaczeniu dla osób uprawiających sport. Bierze czynny udział w niezliczonej ilości procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, a szczególnie we wchłanianiu żelaza, detoksykacji (czyli odtruwaniu) organizmu oraz jest jednym z podstawowych antyoksydantów. Niedobór witaminy C w diecie powoduje osłabienie organizmu i szybsze męczenie się, podatność na infekcje, stresy, zmniejszając ogólną wydolność fizyczną. Witamina C przyspiesza także proces usuwania kwasu mlekowego z mięśni, co skraca okres odnowy po wzmożonym biegu.

Oprac. na podst. W. Tomaszewski, Kalendarz trenera. Żywienie i wspomaganie, 1998

Ewa Wende, „Warzywny alfabet biegacza”, Bieganie, lipiec-sierpień 2007

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

32. Bieg Konstytucja 3 Maja był pierwszą tegoroczną imprezą z cyklu Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o Pamięć”. Organizatorzy biegu, Fundacja „Maraton Warszawski” wraz ze Stołecznym Centrum Sportu Aktywna Warszawa przyjęli na mecie ponad pięć tysięcy […]

32. Bieg Konstytucji 3 Maja przechodzi do historii! Na mecie ponad pięć tysięcy osób! [GALERIA ZDJĘĆ]

Gościem kolejnego odcinka z cyklu Czy tu się biega? jest Sławek Konopka – organizator zawodów spod szyldu Tour de Zbój, czyli legendarnego Janosika w wydaniu letnim i zimowym, Ultra Roztocza czy Smoczego Cross Maratonu. Sławek […]

Natura znajdzie nas sama, gdy się na nią otworzymy. Sławek Konopka nie tylko o Ultra Roztoczu

Weekend majowy wielu osobom kojarzy się z otwarciem sezonu grillowego. Jeśli szukasz pomysłów na grilla, które urozmaicą spotkanie z przyjaciółmi, mamy coś dla Ciebie. Przy okazji wyjaśniamy, czy korzystanie z rusztu w ogóle może być […]

Ciekawe pomysły na grilla. Dania i przekąski

Maraton to piękny, choć niełatwy dystans. To również fantastyczna przygoda, do której trzeba się dobrze przygotować. Po to, by potem cieszyć się każdą chwilą na trasie i na mecie tak rewelacyjnych imprez, jak maratony w […]

World Marathon Majors to piękna przygoda! Finiszerka cyklu Ola Mądzik w ramach projektu 100 twarzy maratonu

32. Bieg Konstytucja 3 Maja już w najbliższy piątek! To pierwsza tegoroczna impreza w ramach Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o Pamięć”. Organizatorzy biegu, Fundacja „Maraton Warszawski” wraz ze Stołecznym Centrum Sportu Aktywna Warszawa, przygotowali trasę […]

32. Bieg Konstytucji 3 Maja startuje już niebawem! Zapisy zostały zamknięte!

Nieco ponad tydzień temu chomikował na bieżni warszawskiego stadionu Polonez, a już za kilka dni znowu będzie uciekał przed Kapitanem Wąsem. Darek „szybkie bieganie” Nożyński – bo o nim mowa – ma na swoim koncie […]

Dariusz Nożyński: od chomikowania na bieżni w rekordowym tempie po ucieczkę przed Kapitanem Wąsem, czyli ja się tak łatwo nie zatrzymuję

W 1924 roku odbył się pierwszy w Polsce bieg na dystansie maratonu. W tym samym miejscu, w którym startował ten historyczny wyścig, ale sto lat później – spotkamy się i wyjątkowy sposób uhonorujemy okrągły jubileusz. […]

Rondo im. Polskich Maratończyków, Aleja Sław Maratonu i wspólny czas – przybiegnijcie świętować 100 lat maratonu w Polsce

Adam Nowicki imponującym biegiem obronił tytuł Mistrza Polski w Maratonie. Natomiast wśród kobiet tytuł Mistrzyni Polski podczas DOZ Maratonu Łódź zdobyła Aleksandra Brzezińska. Mimo wysokiej temperatury, która miała wpływ na wyniki, emocji nie zabrakło. Rywalizacja […]

Adam Nowicki i Aleksandra Brzezińska z tytułami mistrzostw Polski – relacja z DOZ Maratonu Łódź