Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Akcja Zdrowie Dieta Polecane Promocje Slider

Sałatka z kuskusem i olejem rzepakowym [PRZEPIS]

Kuskus to idealny produkt dla biegaczy. Syci, dobrze smakuje, a przy tym nie wymaga gotowania. Wystarczy go zalać wrzątkiem i… to wszystko! W połączeniu z owocami i wytrawnymi składnikami może stanowić pełnowartościowy posiłek na co dzień. Poznaj zatem przepis na sałatkę z kuskusem i olejem rzepakowym.

Kuskus, uznawany jest za kaszę. Jednak warto sobie uzmysłowić , że wyrabia się go z mąki durum. Tej samej, którą wykorzystuje się przy produkcji makaronu. A zatem bliżej mu do makaronu właśnie, niż kaszy.

W Maroku, skąd pochodzi, uznaje się go za symbol szczęścia i obfitości. I jak mu się przyjrzeć – nie bez powodu. Jest źródłem białka, żelaza, wapnia, fosforu, witamin z grupy B. Jest sycący, a jednocześnie lekkostrawny, więc sprawdzi się zarówno na około godzinę przed bieganiem, jak i tuż po ciężkim treningu. Szczególnie, że jego przygotowanie jest ultra szybkie – wystarczy jedynie zalać go wrzątkiem.

Kolejnym bohaterem proponowanej sałatki, jest olej rzepakowy. Jest on bowiem źródło niezbędnych kwasów omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach (2:1), zawierając tych ostatnich 10 razy więcej (!) niż oliwa z oliwek. Ponadto zawiera tylko 7% kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli o połowę mniej niż wspomniana już powyżej oliwa. Świetnie komponuje się z sałatkami, tak jak w tym przypadku, ale również warto go używać przy różnego rodzaju wypiekach.

Reszta składników wydaje się błędem redaktora (tu: mistrza kuchni). Ale wcale tak nie jest. Wbrew pozorom owoce, ser feta i czosnek bardzo dobrze się ze sobą komponują.

Cały posiłek domyka niewielka ilość dzikiego ryżu. Podbija sałatkę pod względem energetycznym i nadaje jej szczególnego charakteru.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy kuskus
  • mała kiść ciemnych winogron
  • pół opakowania sera feta
  • garść pestek granatu
  • 100 g dzikiego ryżu
  • 1-2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • kilka liści mięty
  • dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kuskus zalej gorącą wodą na wysokość ok. 1 cm powyżej ziaren. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Winogrona przekrój na połówki, ser feta pokrój w kostkę.

By zrobić dressing czosnek przeciśnij przez praskę, liście mięty posiekaj, następnie zalej te dwa składniki olejem rzepakowym, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki.

Pozostałe składniki wrzuć do naczynia i dokładnie wymieszaj. Sałatkę zalej zrobionym wcześniej dressingiem.

Smacznego!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x