Dieta Zdrowie i motywacja

Co zakwasza a co odkwasza organizm?

Kiwi ma działanie alkalizujące, odkwasza organizm biegacza

Kiwi ma działanie alkalizujące, odkwasza organizm biegacza. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Zakwaszenie organizmu wzrasta znacząco po ciężkim treningu. Ale największy wpływ na równowagę kwasowo-zasadową na co dzień ma to, co jemy. Zakwaszenie organizmu nie jest korzystnym zjawiskiem, spowalnia regenerację, pogarsza samopoczucie. Przedstawiamy listę produktów, które działają zakwaszająco i odkwaszająco na organizm.

WYSOCE ALKALIZUJĄCE

[one_fifth]Warzywa: SZPARAGI
CEBULA
PIETRUSZKA
ŚWIEŻY SZPINAK
BROKUŁY
CZOSNEK[/one_fifth][one_fifth] Owoce: CYTRYNA
ARBUZ
LIMONKA
GREJPFRUT
MANGO
PAPAJA
SOKI OWOCOWE[/one_fifth][one_fifth]Tłuszcze: OLIWA Z OLIWEK[/one_fifth][one_fifth]Napoje: HERBATA ZIOŁOWA
SOK CYTRYNOWY[/one_fifth][one_fifth_last]Inne:
STEWIA[/one_fifth_last]

ALKALIZUJĄCE

[one_sixth]Warzywa: KABACZEK
BURAK
SELER
SAŁATA
CUKINIA
SŁODKIE ZIEMNIAKI[/one_sixth][one_sixth]Owoce: DAKTYLE
FIGI
MELON
KIWI
WINOGRONA
OWOCE JAGODOWE
JABŁKA
GRUSZKI
RODZYNKI[/one_sixth][one_sixth]Orzechy: MIGDAŁY[/one_sixth][one_sixth]Tłuszcze: OLEJ Z SIEMIENIA LNIANEGO[/one_sixth][one_sixth]Napoje: HERBATA ZIELONA[/one_sixth][one_sixth_last]Inne:
SYROP KLONOWY[/one_sixth_last]

LEKKO ALKALIZUJĄCE

[one_sixth]Warzywa: MARCHEW
POMIDORY
ŚWIEŻA KUKURYDZA
GRZYBY
KAPUSTA
GROCH
KALAFIOR
RZEPA
ĆWIKŁA
ŁUPINA ZIEMNIAKA
OLIWKI
SOJA
TOFU[/one_sixth][one_sixth]Owoce: POMARAŃCZE
BANANY
CZEREŚNIE
ANANAS
BRZOSKWINIA
AWOKADO[/one_sixth][one_sixth]Zboża: PROSO
KASZA JAGLANA
SOCZEWICA
KUKURYDZA
DZIKI RYŻ[/one_sixth][one_sixth]Nabiał: SER SOJOWY
MLEKO SOJOWE
MLEKO KOZIE
SER KOZI
SERWATKA
ŚWIEŻE MLEKO[/one_sixth][one_sixth]Orzechy: ORZECHY BRAZYLIJSKIE
ORZECHY LASKOWE
KOKOS
ORZECHY WŁOSKIE[/one_sixth][one_sixth_last]Napoje: HERBATA IMBIROWA[/one_sixth_last]

LEKKO ZAKWASZAJĄCE

[one_fifth]Warzywa: GOTOWANY SZPINAK
FASOLA ZWYCZAJNA
FASOLA SZPARAGOWA[/one_fifth][one_fifth]Owoce: ŚLIWKI
PRZETWORZONE SOKI OWOCOWE[/one_fifth][one_fifth]Zboża: CHLEB ŻYTNI
RAZOWY
ORKISZOWY
BRĄZOWY RYŻ[/one_fifth][one_fifth]Nasiona: DYNIA
SEZAM
SŁONECZNIK[/one_fifth][one_fifth_last]Mięso: WĄTROBA OSTRYGI
DZICZYZNA
RYBY[/one_fifth_last] [one_fifth]Nabiał: JAJA
MASŁO
JOGURT
MAŚLANKA
SER ZIARNISTY
ŚMIETANKA[/one_fifth][one_fifth]Tłuszcze: OLEJ KUKURYDZIANY
SŁONECZNIKOWY
MARGARYNA
SMALEC[/one_fifth][one_fifth]Napoje: HERBATA
ZWYKŁA
KAKAO[/one_fifth][one_fifth]Inne: MIÓD [/one_fifth][one_fifth_last][/one_fifth_last]

ZAKWASZAJĄCE

[one_fourth]Warzywa: ZIEMNIAKI BEZ ŁUPIN
BIAŁA FASOLA[/one_fourth][one_fourth]Owoce: WIŚNIE
RABARBAR
OWOCE Z PUSZKI[/one_fourth][one_fourth]Zboża: BIAŁY RYŻ
KUKURYDZA
KASZA GRYCZANA
OWIES
ŻYTO[/one_fourth][one_fourth_last]Mięso: DRÓB
BARANINA[/one_fourth_last] [one_fourth]Orzechy: ORZECHY NERKOWCA
PISTACJE[/one_fourth][one_fourth]Napoje: KAWA
WINO[/one_fourth][one_fourth]Inne: CUKIER BIAŁY
CUKIER BRĄZOWY
MELASA
DŻEMY
KECZUP
MAJONEZ
MUSZTARDA
OCET[/one_fourth][one_fourth_last][/one_fourth_last]

WYSOCE ZAKWASZAJĄCE

[one_fifth]Owoce: BORÓWKI
ŻURAWINA
SUSZONA ŚLIWKA
SŁODZONE SOKI OWOCOWE[/one_fifth][one_fifth]Mięso: WOŁOWINA
WIEPRZOWINA
OWOCE MORZA[/one_fifth][one_fifth]Nabiał: SER
MLEKO PASTERYZOWANE
LODY
BUDYŃ[/one_fifth][one_fifth]Orzechy: ORZESZKI ZIEMNE[/one_fifth][one_fifth_last][/one_fifth_last]

Piotr Mańkowski, „pH”, Bieganie, wrzesień 2011

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

3.2 / 5. 10

Piotr Mańkowski (Wszystkie wpisy)

Kiedyś mistrz Polski na 800 metrów (sam twierdzi, że przypadkiem). Potem - trener Małgorzaty Sobańskiej. Charyzmatyczna postać.

guest

8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
Marcin

Soki owocowe umieszczono po obu stronach bieguna…

fds

A niesłodzony sok żurawinowy?

Łukasz

oszuści na każdej stronie.
ziemniaki tu zakwaszają, na innej stronie alkalizują

Jerzy

W łupinach prawdopodobnie nie zakwaszają

Jerzy

Ziemniaki w łupinach prawdopodobnie nie zakwaszają organizmu

izabella

ziemniaki alkalizują, a może chodzi tu o gotowane w łupinach albo na parze …?

Kamil

Ja mam zakwaszony oganizm i to chyba przez herbatę miętową i wodę. Dość dobrze jem mało pije alkoholu nie pale, ale co dzień pije po 3 nieraz nawet więcej szklanek miętowej a między nimi czystą wode. Od dziś same soki.

Paweł

@Marcin, @Łukasz – To, czy dany produkt będzie działał na nas zakwaszająco, czy odkwaszająco można precyzyjnie określić poprzez obliczenie wskaźnika PRAL – oblicza się go na podstawie zawartości białka i niektórych minerałów. Polecam rzucić okiem tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=oHosLtVDgWQ

8
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x