fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Zdrowe przekąski dla biegaczy – przepisy

Zdrowe przekąski własnej roboty. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Moda na zdrowe odżywianie zwiększa zainteresowanie kompozycją poszczególnych posiłków. Główne posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) większość osób interesujących się tym tematem umie już dobrze zbilansować. Najwięcej niewiadomych dotyczy przekąsek spożywanych pomiędzy posiłkami.

Nie jest prawdą, że nie można pojadać pomiędzy posiłkami – jest wręcz odwrotnie! Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, podczas której dostarczamy organizmowi składniki odżywcze nie tylko w 3 posiłkach ale 5 a czasem nawet 6. Oznacza to, że przekąski powinno się spożywać 2 – 3 razy w ciągu dnia. Najważniejsze to wiedzieć kiedy i jakie.

Przekąski powinny być spożywane 2-4 godziny po śniadaniu oraz 2-4 godziny po obiedzie. Czasem w przypadku kiedy wcześnie zaczynamy dzień a kończymy późno zaleca się jeszcze spożycie przekąski na ok. 2 godzin przed snem. Rodzaj spożywanych przekąsek, ich skład powinien być dostosowany do sposobu życia czyli do rodzaju wykonywanej pracy, do poziomu aktywności fizycznej, a nawet do płci czy pory roku.

Osoby regularnie biegające i do tego aktywne zawodowo powinny zwrócić uwagę na jakość i ilość węglowodanów oraz na często zapominane tłuszcze! Biegając średnie lub długie dystanse nasz organizm czerpie energię z tłuszczów, im dłuższy dystans – tym większy ich udział. Węglowodany z kolei dostarczają nam energii podczas pierwszych kilometrów biegu a później umożliwiają sprawne spalanie tłuszczów. Białko w przekąskach jest równie ważne, szczególnie po ciężkich treningach, kiedy trzeba podkręcić proces regeneracji.

Co zatem spożywać pomiędzy głównymi posiłkami? Jeżeli mamy dzień bez treningów to wystarczą warzywa, owoce, jogurt. W pozostałe dni należy wybierać przekąski z udziałem zbóż, owoców suszonych, orzechów, pestek, produktów nabiałowych czy czekolady (oczywiście gorzkiej!). Na rynku dostępny jest szeroki asortyment tego typu produktów, jednak nigdy do końca nie wiadomo co się w nich kryje, ciężko znaleźć produkty w pełni wartościowe bez dodatku „polepszaczy”. Warto zatem założyć fartuszek i pobawić się w kucharza tworząc pyszne, sycące i zdrowe przekąski.

Batoniki energetyczne własnej roboty. Fot. istockphoto.com

Batoniki energetyczne własnej roboty. Fot. istockphoto.com

Baton musli

120 g mielonego siemienia lnianego (+ mleko)
130 ml miodu
3 szklanki płatków: owsianych, orkiszowych, jęczmiennych
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki pestek: dyni, słonecznika
1 ½ szklanki suszonych owoców (większe pokroić)

Do garnka wsypać siemię lniane, dodać miód i dolać mleko (po zagotowaniu masa powinna mieć konsystencję syropu)– gotować około 5 minut. W misce zmieszać pozostałe składniki i wlać gotowy syrop z garnka. Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki (masa powinna mieć ok. 2 cm wysokości). Piec 0k 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i pokroić na batony. Wyjąć z blaszki po całkowitym ostygnięciu.

Ciasteczka czekoladowe. Fot. istockphoto.com

Ciasteczka czekoladowe. Fot. istockphoto.com

Ciastka czekoladowe

100 g gorzkiej czekolady
80 g orzechów (dowolnych)
80 g płatków owsianych / mus lii
130 g masła
150 g brązowego cukru
1 jajo
130 g mąki pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia

W blenderze rozdrobnić czekoladę i orzechy. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Na blaszce układać łyżką porcje ciasta i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut (w zależności od wielkości ciastek).

Muffiny pełnoziarniste z żurawiną. Fot. istockphoto.com

Muffiny pełnoziarniste z żurawiną. Fot. istockphoto.com

Muffiny razowe

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2/3 szklanki brązowego cukru
1 jajo
6 łyżek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju roślinnego
2/3 szklanki mleka/maślanki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i sody
100 g suszonej żurawiny
40 g płatków migdałowych

Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Roztrzepać jajko, dodać jogurt, olej, mleko/maślankę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych, dodać żurawinę i połowę płatków migdałowych. Uzupełnić papilotki do połowy wysokości, posypać resztą płatków migdałowych i mieć ok. 25 minut w 175 stopniach.

Racuchy z jabłkami i cynamonem. Fot. istockphoto.com

Racuchy z jabłkami i cynamonem. Fot. istockphoto.com

Pełnoziarniste pancakces

1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajo
1 ¼ szklanki maślanki
¼ szklanki cukru pudru (pominąć w wersji wytrawnej)
¼ szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody
owoce

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką masę. Smażyć na patelni na małym ogniu pod przykryciem z obu stron. Podawać ze świeżymi owocami.

Bagietki z pesto

Bagietki:
400 g mąki pełnoziarnistej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
drożdże instant x 1,
300 g wody w temperaturze pokojowej Pesto:
pęczek bazylii,
80 g pestek dyni,
2 ząbki czosnku,
50 g oliwy,
5 czubatych łyżek startego parmezanu,
sól,
pieprz

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, w razie gdyby było za suche dodać oleju.

Pesto - świetny dodatek do makaronu dla biegacza. Fot. Istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

W niedzielę, 12 maja odbędzie się jedenasta edycja PKO Białystok Półmaratonu, największego biegu w Polsce wschodniej, imprezy z prestiżowego cyklu Korona Polskich Półmaratonów. Już wiadomo, że uczestnicy będą pokonywać dokładnie taką samą trasę jak przed […]

Trasa 11. PKO Białystok Półmaratonu. Zapamiętacie ją na długo!

Stowarzyszenie Sportowe Polskie Ultra zaprasza w sobotę, 20 kwietnia, na V edycję biegu „6 godzin pełnej MOCY”. Uczestnicy tej wyjątkowej rywalizacji powalczą o tytuł Mistrzyni i Mistrza Polski na dystansie czasowym 6 godzin. Wśród nich […]

V edycja biegu „6 godzin pełnej MOCY” w ten weekend na stadionie OSiR Targówek

W sobotę 25 maja odbędzie się 21. edycja Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. Uczestnicy tradycyjnie pobiegną na szybkiej trasie o długości 10 kilometrów, której większa część prowadzi główną ulicą miasta. Jakie atrakcje czekają na biegaczy […]

21. Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run – trwają zapisy!

To już dziś! W piątek, 19 kwietnia rozpoczyna się 11. edycja Pieniny Ultra-Trail® w Szczawnicy. Podczas trzech dni imprezy uczestnicy będą rywalizować na 7 trasach od 6,5 do 96 kilometrów. W trakcie wydarzenia rozegrane zostaną […]

Szczawnica stolicą górskiego biegania, czyli startuje 11. edycja Pieniny Ultra-Trail®

Gościem czwartego odcinka cyklu RRAZEM W FORMIE. Sportowy Podcast, który powstaje we współpracy z marką Rough Radical jest Andrzej Rogiewicz. Znakomity biegacz, świeżo upieczony wicemistrz Polski w półmaratonie, “etatowy”, bo czterokrotny zwycięzca w Silesia Maratonie. […]

Zaufaj procesowi. Dobre wyniki rodzą się w ciszy. RRAZEM W FORMIE. Sportowy podcast – odcinek 4. z Andrzejem Rogiewiczem

Medal: najważniejsza nagroda dla wszystkich przekraczających linię mety, trofeum, którym chwalimy się wśród znajomych i nieznajomych. Jak będzie wyglądał medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja? Właśnie zaprezentowane wizualizację. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się też, że […]

Oto on: medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja! PKO Bank Polski Sponsorem Głównym imprezy

Wszystkie tkanki mięśniowe naszego ciała pracują podczas biegu. Od ich dyspozycji i formy zależy końcowy wynik osiągnięty podczas zawodów. Wiadomo więc, że należy je wzmacniać stosując ćwiczenia poza treningiem biegowym. Jednak bywa tak, że po […]

Trening biegowy i trening siłowy w jednym

Z Katarzyną Selwant rozmawiała Eliza Czyżewska Czym jest trening mentalny?istock.com To wiedza, jak ćwiczyć głowę, taka siłownia dla umysłu. W skład treningu mentalnego wchodzą różne zagadnienia, np. wzmacnianie pewności siebie, wyznaczanie prawidłowej motywacji, cele sportowe, […]

Trening mentalny biegacza [WYWIAD]