Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Przepis na domowe lody malinowe
Kochamy lody! Szczególnie te ciężkie, słodkie, mocno owocowe. Jednak lody ze sklepu, oprócz niezbędnych składników, zawierają także wysoko przetworzone dodatki, których walory zdrowotne są wątpliwe. Domowe lody wbrew pozorom nie są aż tak trudne do wykonania. Nie wierzysz? Wypróbuj przepis, który przygotowaliśmy dla Ciebie!
Nie jest to jednak zwykły przepis. Otóż proponujemy Ci wersję wegańską – bez jajek i tradycyjnej śmietany.
Dodatek oleju rzepakowego sprawi, że lody będą bardziej kremowe. Jednocześnie jego smak jest na tyle neutralny, że nie przyćmi pozostałych składników.
Ponadto olej rzepakowy sprawi, że deser będzie korzystniejszy dla naszego organizmu. Wszystko dzięki zawartym w nim kwasom omega-6 i omega-3, które w tym produkcie występują w idealnej proporcji (tj. 2:1). Zawiera również witaminy E, K i prowitaminę A.
Składniki:
- 500 g malin
- 500 ml śmietanki owsianej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Opcjonalnie: syrop klonowy, cukier
Miksujemy wszystkie składniki (oprócz syropu klonowego). Jeśli masa nie wyda nam się dość słodka, dodajemy cukier i ponownie łączymy składniki. Mieszaninę chłodzimy w lodówce, a następnie przekładamy do maszyny do lodów. Jeśli nie posiadamy takiego sprzętu, masę wkładamy do zamrażarki, następnie co 20 minut wyjmujemy i mieszamy aż do nabrania odpowiedniej konsystencji.

Gotowe!