W czym tkwi magia koktajli? Nawadniają, są niesamowicie odżywcze, łatwostrawne, tanie i proste do wykonania. Czego chcieć więcej? Chyba tylko wiedzy, co z czym warto miksować. Z pomocą przychodzi inspirująca książka pt. “Zielone koktajle odchudzające i dietetyczne”. Wybraliśmy z niej pięć przepisów, które nam szczególnie przypadły do gustu. Łapcie!
[h3]Batatowo-kokosowa miska koktajlowa[/h3]Składniki na 1-2 porcje:
- 1/2 upieczonego lub ugotowanego batatu,
- 1/2 awokado,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- do posypania: łyżka wiórków kokosowych
Z połowy awokado bez pestki wyjmij łyżką miąższ, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gęsty koktajl. Przełóż go do miseczki i udekoruj, posypując wierzch wiórkami kokosowymi lub dodając ulubione, pokrojone owoce. Jedz łyżeczką.
Składniki na 1-2 porcje:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- pieczone jabłko,
- łyżeczka naturalnego kakao (zmielonych ziaren kakaowca),
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- szklanka mleka owsianego lub ryżowego
Zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli o poranku nie masz czasu na podpieczenie jabłka, użyj surowego. Jednak pieczone jabłko nadaje tej owsiance intensywniejszy smak i aromat.
[h3]Koktajl buraczany[/h3]Składniki na 1-2 porcje:
- burak,
- szklanka malin,
- 3-4 listki świeżej mięty,
- szczypta kardamonu,
- szklanka wody lub wody kokosowej
Umyj buraka (możesz go obrać), maliny i liście mięty. Zmiksuj z kardamonem i wodą.
[h3]Zielona cukinia z melonem[/h3]Składniki na 1-2 porcje:
- ogórek, 1/2 niedużej cukinii,
- 1/2 melona odmiany kantalupa,
- 2 łyżki sezamu,
- łyżeczka soku z limonki,
- szklanka (słabej) zielonej herbaty
- do posypania: łyżeczka prażonego sezamu
Zaparz krótko zieloną herbatę. Warzywa i owoce umyj, obierz i zmiksuj z wystudzoną herbatą oraz sokiem z limonki. Posyp koktajl prażonym sezamem. Sok z limonki możesz zastąpić sokiem z cytryny.
[h3]Jagodowa pietruszka[/h3]Składniki na 1-2 porcje:
- pęczek natki pietruszki,
- szklanka jagód lub borówek,
- szklanka mleka migdałowego,
- kostki lodu (opcjonalnie)
Umyj pietruszkę i owoce, dodaj mleko migdałowe i zmiksuj na gładki koktajl. Najlepiej smakuje schłodzony, miksuj więc z kostkami lodu lub użyj mrożonych owoców, zwłaszcza poza sezonem.
Przepisy pochodzą z książki “Zielone koktajle odchudzające i dietetyczne 365 przepisów” wyd. Publicat