Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko. Jeden z nich właśnie trwa!

Dieta

Takiej zieleniny nie jedliście. Smażona sałata rzymska z czosnkiem [PRZEPIS]

Joko

[h2]Sałata? Smażona? A jednak! JoKo (bieganizm.pl) przekonała nas, że taka przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale wpływa na naszą regenerację. Zobaczcie, jak łatwo ją przyrządzić.[/h2]

Nie przypuszczałam, że sałata rzymska (odmiana mini) w wersji na ciepło tak podbije moje serce i podniebienie. Okazuje się też istotnym i cennym warzywem biegacza. Wszelkie odmiany sałat i kapust są dobre na stany zapalne – a więc także na przetrenowane stawy, mięśnie i ścięgna. Warto te warzywa na stałe włączyć do naszej diety.

Myślę, że po intensywnej, biegowej imprezie posiłki wzbogacone o kapusty i sałaty będą idealnie sprzyjały regeneracji naszego organizmu, szczególnie mięśni. Duża zawartość witaminy C w sałacie pomaga w wypłukaniu nadmiaru kwasu mlekowego z włókien mięśniowych, a także w odbudowywaniu ścięgien. Z kolei witaminy z grupy B wspomagają regeneracje mięśni oraz tworzenie nowych komórek. Czego chcieć więcej?

Joko

Proponuję rzymską sałatę podsmażoną na dobrej oliwie z czosnkiem. Pomysł na takie śniadanie zaczerpnęłam od znajomej, która poczęstowała mnie podczas pobytu w górach jej ulubionym, nigdy nienudzącym się daniem. Oczywiście mało prawdopodobne, że samą sałatą się najesz, jednak jest to wspaniały smakołyk – jeden z wielu, który może się znaleźć na Twoim śniadaniowym stole. Zapraszam do kuchni!

[h3]Potrzebujesz:[/h3]

– 1-2 sztuki sałaty rzymskiej mini

– dobry olej roślinny – np. ryżowy, rzepakowy

– 3-4 ząbki czosnku

– czosnek niedźwiedzi suszony

– sól himalajska

– pieprz

* dla wersji “rozszerzonej” np. na kolację: pół pora (biała część)

[h3]Robisz:[/h3]

Umyte sałaty kroisz wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej dobrze olej, wyciśnij 3 ząbki czosnku (jeśli wersja z porem to dodaj też pokrojoną na cienkie plasterki białą część pora), posól, popieprz wedle upodobań i podsmaż tak, by czosnek się zarumienił (i por jeśli jest, też). Następnie połóż 2 połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, posyp dodatkowo czosnkiem niedźwiedzim i smaż w czosnku aż liście zmiękną. Po 2-3 minutach przełóż sałatę na drugą stronę, ponownie obsyp czosnkiem niedźwiedzim i podsmaż kolejne 2-3 minuty. Podczas smażenia możesz dolać troszkę oleju. Gotowe!

Smacznego!

Więcej przepisów JoKo znajdziesz na jej blogu: bieganizm.com oraz facebook.com/pg/bieganizm.

 

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

3.4 / 5. 40

Joanna Kowalczyk-Bednarczyk (Wszystkie wpisy)

Joanna "JoKo" Kowalczyk, miłośniczka gór, biegów górskich oraz kuchni roślinnej, autorka bloga i funpage Bieganizm, z wykształcenia biolog z doktoratem, mama. Po kilkunastu latach pracy w zawodzie, laboratorium zamieniła na góry i bycie bliżej natury. Aktywnie angażuje się w pomaganie dzieciom chorym na serce oraz w ochronę zagrożonych wyginięciem drapieżników, szczególnie wilków. Organizatorka Biegu Śnieżnej Pantery. Obecnie pisze książkę.

guest

6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
Robert

Pyszny przepis. Uwielbiam smażone sałaty a w połączeniu z czosnkiem poezja. Ja dodaję jeszcze do tego dania jajka na lekko-twardo i grzaneczki. Polecam i idę robić śniadanie 🙂

Kazimiera Cywińska

Można też podsmażyć liście z dużej sałaty, krojąc liście w paski i wrzucić na podsmażony czosnek! Dusić10 min pod przykrywą, na końcu dodać sól i pieprz i co kto lubi! RZYMSKA SALATA MA DUŻO CHLOROFILU- TO JEST MAGNEZ!!!POZDRAWIAM SERDECZNIE I

Barbacha

Witam zrobiłam według przepisu sałatę ale mam pytanie dlaczego jest ona gorzka jak cykoria ? Co zrobić zeby nie była

anna

A cykoria jest gorzka, jak jest stara, chociaż tego nie widać gołym okiem;)

Dorota

prawdopodobnie przypaliła Pani czosnek, to nie kapusta jest gorzka 🙂

Kata

To genialny przepis! Zrobiłam rzymską sałatę z czosnkiem jako dodatek do obiadu (pełnoziarnisty makaron z serem pleśniowym). Dorzuciłam parę oliwek. Sałata grała pierwsze skrzypce. Niby świeża i chrupiąca, a jednak pięknie przyrumieniona i na ciepło. Wspaniałe rozwiązanie!

6
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x