
[h2]Tapering to trudny okres pomiędzy mocnymi treningami a najważniejszym startem w sezonie. Wielu zawodnikom kojarzy się on z nieograniczonym odpoczynkiem i ładowaniem węglowodanów, mających dać energetycznego kopa na zawody. Jednak czy ten czas rzeczywiście powinien wyglądać w ten sposób? Przedstawiamy popularne błędy taperingowe.[/h2]
[h3]Błąd 1 – A gdyby się tak sprawdzić…[/h3]
Nie ulegajmy pokusie przetestowania swojej formy przed zawodami. Jeśli czujemy się dobrze, rozpiera nas energia i nie możemy doczekać się startu… zaciśnijmy zęby i przypomnijmy sobie, że już niedługo sprawdzimy, co naprawdę w nas drzemie. Dodatkowy, nieplanowany akcent w tym okresie nie da nam już nic dobrego, a wręcz może zaszkodzić. Nie tylko fizycznie – niepowodzenie treningowe może okazać się dla nas trudne do zniesienia i wywołać niepotrzebne wątpliwości dotyczące formy.
[h3]Błąd 2 – Zbyt dużo odpoczywania – wybicie z rytmu treningowego[/h3]
Nasze organizmy przyzwyczajają się do pewnej rutyny, a zbyt gwałtowne przełamywanie jej może dać niekorzystny efekt. Jeśli do tej pory biegaliśmy pięć razy w tygodniu, nie zmieniajmy tego w tygodniu przedstartowym – po prostu zmniejszmy intensywność i kilometraż. Z tym jednak też należy uważać. Według Jeffa Gaudette’a, amerykańskiego trenera triathlonu, nogi nie potrzebują drastycznego organiczania kilometrażu już na tydzień przed startem. Co więcej, luźne rozbiegania pomogą nam się zregenerować i tym samym przygotować mięśnie do zawodów. Jak więc postępować? Gaudette radzi, aby pozwolić organizmowi funkcjonować tak jakby tydzień przedstartowy był normalnym tygodniem treningowym, zwłaszcza pod kątem częstotliwości i pory przeprowadzania treningów.
[h3]Błąd 3 – Zmiany na ostatnią chwilę[/h3]
Mamy przygotowaną strategię na zawody, przetestowane żele i od dawna wiemy, w jakich butach wystartujemy? Nie zmieniajmy tego na ostatnią chwilę. Najgorsze co może być, to testowanie nowości na chwilę przed ważnym startem. Nie eksperymentujmy także z odżywianiem na kilka dni przed zawodami, nawet jeśli kuszą nas rarytasy hotelowej restauracji.
Powodzenia!
Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na
Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym
Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉