
[h2]Utarło się, że makaron to przede wszystkim danie obiadowe. Możesz go jednak wykorzystać również jako śniadanie czy posiłek przedtreningowy, który powinien się różnić w zależności od tego, czy planujesz tylko lekkie rozbieganie, czy porządną dawkę interwałów.[/h2]
[h3]Makaron na śniadanie[/h3]
Wybierz najbardziej wartościowy spośród makaronów, czyli pełnoziarnisty. Połącz go ze źródłem pełnowartościowego białka. Może to być twaróg, który dostarczy także wapnia oraz witaminy B2. Aby w pełni wykorzystać właściwości białego sera, nie odsączaj „białej wody”, która z niego wycieka. To serwatka, w której także znajdują się ważne dla biegacza aminokwasy. Rano potrzebna jest także nieduża porcja produktu tłuszczowego. Po nocnym poście potrzebujesz również potężnej dawki witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Dostarczysz ich poprzez świeże i/lub suszone owoce.
[h3]Makaron z twarogiem i żurawiną (ok. 520 kcal)[/h3]
Makaron pełnoziarnisty – 60 g suchego produktu
Twaróg półtłusty – 150 g
Żurawina suszona – 2 łyżki
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przełóż do głębokiego talerza. Dodaj rozdrobniony twaróg i żurawinę, polej tłuszczem. Wymieszaj.