fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Jogurty roślinne – z kaszy jaglanej, sezamu, migdałów, owsa, kokosa i soi

Jogurt z truskawkami. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Wielu ludzi ma problem z nietolerancją krowiego mleka. Jeżeli poziom nietolerancji jest wysoki to zaleca się odstawienie nie tylko mleka krowiego ale każdego odzwierzęcego. I żeby nie było za łatwo to nie tylko czystego mleka ale i każdego jego przetworu oraz produktu do którego produkcji się go używa. Można je zastąpić mlekiem z różnych produktów roślinnych, a nawet wytwarzać własne jogurty.

W przypadku wysokiego poziomu nietolerancji pokarmowej na mleko z listy zakupów należy wówczas wykreślić wszelkie wyroby mleczne fermentowane czyli bardzo popularne jogurty… Odstawienie tej grupy produktów nie jest korzystne dla naszego zdrowia głownie ze względu na dobroczynne bakterie, które są bardzo potrzebne w leczeniu nietolerancji. Co zatem zrobić skoro ani krowie jogurty nie wchodzą w grę ani kozie? Z pomocą przychodzą nam jogurty roślinne. Są one produkowane w taki sam sposób jak jogurty na bazie mleka odzwierzęcego i ich asortyment jest całkiem spory. Haczyk tkwi w tym, że dostępne w miarę łatwo są jedynie jogurty sojowe. A co jeśli ma się również nietolerancję soi, albo nie chce się jej jeść ze względu na ryzyko związane z GMO? Wówczas musimy się zaprzyjaźnić z jogurtownicą. Ta sprytna maszynka bardzo ułatwia uzyskanie własnego jogurtu. Mleka roślinne, z których najłatwiej zrobić jogurt to sojowe, kokosowe, owsiane. Warto jednak podjąć wyzwanie i popróbować z mlekiem jaglanym, migdałowym czy sezamowym. Wybór mleka może zależeć od naszych preferencji smakowych ale i walorów odżywczych.

Przypomnijmy sobie zatem co w sobie kryją poszczególne produkty bazowe:

  • Soja – białko, tłuszcz (ten korzystny),witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez
  • Kokos – tłuszcz, cukry, potas, magnez
  • Owies – cukry, białko, witaminy z grupy B, Witamina E, beta glukan (prebiotyki)
  • Kasza jaglana –cukry, białko, żelazo, miedź, witaminy z grupy B
  • Migdały – tłuszcz, białko, witamina E, witaminy z grupy B
  • Sezam – tłuszcz, białko, wapń (jedno z najlepszych roślinnych źródeł), witaminy z grupy B

Sposobów na zrobienie jogurtu jest wiele, poniżej przedstawiamy kilka możliwości. Według tych przepisów można próbować robić jogurty z innych mlek (jak ktoś może to i odzwierzęcego), istotne jest tu wybieranie najwyższej jakości produktów bo tylko takie nie są zanieczyszczone i uda nam się z nich zrobić jogurt a nie nieprzyjemnie pachnącą, brzydko wyglądającą masę.

Mleko migdałowe. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

 Jogurt migdałowy 

  • Migdały (dobrej jakości) 300 g
  • Woda 600 g
  • Bakterie jogurtowe 1 saszetka
  • Daktyle 3 sztuki

Migały namoczyć w zimnej wodzie np. na noc i odcedzić. Włożyć do naczynia wraz z wodą i daktylami i zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanego naczynia i włożyć np. do piekarnika podgrzewając do temp 40 stopni. Gdy masa będzie podgrzana dodać bakterie, dokładnie wymieszać i przełożyć do jogurtownicy. Gdy bakterie zrobią swoje i powstanie skrzep jogurtowy (4 – 8 h) wstawić jogurtownicę do lodówki aby zatrzymać działanie bakterii. Do produkcji następnego jogurtu możemy użyć kolejnej saszetki z bakteriami lub odłożyć 5 łyżek naszego jogurtu.

 Jogurt kokosowy 

  • 1 litr mleka kokosowego
  • 1 opakowanie kultur bakterii
  • 1 opakowanie 22 g pektyny marki Arche
  • 3 łyżki cukru

Mleko kokosowe wymieszać dokładnie z pektyną i cukrem. Masę przelać do garnka i podgrzewać do czasu aż zgęstnieje. Ostudzić masę do temperatury około 43-45 stopni. Dodać kultury bakterii i mieszam bardzo dokładnie. Jogurt przelać do jogurtownicy i zostawić na 8-10 godzin do namnażania się bakterii. Pojemnik z jogurtem wstawić do lodówki, aby jogurt uzyskał odpowiednią konsystencję.

 Jogurt owsiany 

  • Całe ziarno owsa (nieprzetworzone, surowe)
  • Woda

Ziarna owsa zalać wodą w szklanej misce tak żeby jej poziom przewyższał ziarna o ok. 1 – 2 cm (im szersze naczynie tym niższy poziom) i zostawić na noc. Rano całość dokładnie zblendować. Masę przelać do jogurtownicy aż się skwasi i powstanie jogurt. Można również przelać do słoika i przykryć ściereczką ale trzeba zapewnić stabilną ciepłą temperaturę.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Już teraz warto zarezerwować sobie czas w weekend 26 – 27 kwietnia na biegowe wyzwania. Kto nie czuje się na siłach, by rywalizować na trasach biegowych, może spędzić czas kibicując biegaczom. Organizatorzy przekonują, że na […]

PKO Gdynia Półmaraton już w ten weekend! Nie biegniesz? Kibicuj!

Saucony zaprezentowało niedawno najnowszą odsłonę swojego podstawowego buta treningowego, czyli Ride. To już 18. generacja tego modelu. Chociaż o wrażeniach z testu wypadałoby napisać dopiero na końcu, by potrzymać Was nieco w niepewności, to w […]

Saucony Ride 18: Idealny towarzysz treningów i zawodów! [test]

Garda Trentino Half Marathon

Garda Trentino Half Marathon to jeden z najpiękniejszych półmaratonów na świecie, w którym już za kilka miesięcy możesz wziąć udział. Poznaj tę wyjątkową imprezę i spróbuj wygrać pakiet startowy. Nawet jeśli się nie uda, bieg […]

Garda Trentino Half Marathon – jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata! Wygraj pakiet startowy w konkursie!

Chudy Wawrzyniec to górski bieg ultra na dystansach 52 i 82 km oraz towarzyszące mu: Parszywa Bendoszka (60 km), Mała Rycerzowa (20 km) i Muńcuł Vertical (3 km). Zawody odbędą się w weekend 9-10 sierpnia, […]

Chudy Wawrzyniec: niezapomniana przygoda na Beskidzkich Szlakach. Do końca kwietnia taniej!

Weekend z PKO Gdynia Półmaratonem zbliża się wielkimi krokami. To ostatni moment na decyzję, by przeżyć te emocje wspólnie z tysiącami innych miłośników biegania. Zapisy trwają do Niedzieli Wielkanocnej. Tegoroczny PKO Gdynia Półmaraton wystartuje 26 […]

6 tysięcy biegaczy w Gdyni! Ostatnie dni zapisów na PKO Gdynia Półmaraton i wydarzenia towarzyszące

Yeman Crippa zadebiutował na królewskim dystansie w Sewilli w 2023. Włoch finiszował z czasem 02:06:06. Wcześniej zawodnik specjalizował się w biegach przełajowych i średnich na dystansach: 3000 m, 5000 m i 10 000 m. Teraz […]

Jak do maratonu w Londynie przygotowuje się aktualny Mistrz Europy w półmaratonie?

Gniezno po raz kolejny pokazało sportowego ducha! 5 kwietnia ulice Pierwszej Stolicy Polski tętniły energią i emocjami – wszystko za sprawą 22. Biegu Europejskiego, który otworzył tegoroczną edycję Gnieźnieńskiej Triady Koronacyjnej. Choć pogoda wystawiła biegaczy […]

Gniezno rozpoczęło sezon biegowy! Ponad tysiąc zawodników na trasie 22. Biegu Europejskiego

Hoka prezentuje dziesiątą edycję swojego flagowego modelu – Clifton 10. To but, który od dekady z powodzeniem towarzyszy biegaczom na całym świecie podczas codziennych treningów. Ceniony za wyjątkową lekkość i komfort, Clifton powraca w odświeżonej […]

Hoka Clifton 10 – lekkość i miękkość jakich jeszcze nie było

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział