Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Akcja Zdrowie Dieta Polecane Promocje Slider

Kuchnia biegacza: domowe bułeczki z konfiturą [PRZEPIS]

Śniadanie mistrzów? Oczywiście bułeczki z dżemem lub miodem. Najlepiej, jeśli są jeszcze ciepłe i chrupiące. A gdyby tak zrobić je samodzielnie w domu? Za chwilę przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Co więcej, pieczywo możesz przygotować wieczorem, a rano jedynie lekko podgrzać w piekarniku. Po takim śniadaniu możesz spokojnie ruszać na trening.

Do przygotowania bułek nie potrzebujesz żadnych foremek, ani specjalistycznych składników. Wszystko znajdziesz w osiedlowym sklepie spożywczym.

Robiąc zakupy zwróć uwagę jednak na jakość produktów. Najlepsze mąki pszenne do wypieku bułek, to te z oznaczeniem 550 lub 650. Dodatek żytniej mąki nieco wzbogaci pieczywo pod względem odżywczym, dostarczając witaminy z grupy B.

Ważny jest także tłuszcz, jakiego użyjesz do ciasta. W wypiekach idealnie sprawdza się olej rzepakowy. Można go podgrzewać, bez obaw o utratę jego właściwości. A tych jest naprawdę wiele. Olej rzepakowy to bowiem źródło niezbędnych kwasów omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach (2:1). Ponadto zawiera tylko 7% kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli o połowę mniej niż chociażby oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki żytniej
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do dużej miski przesiej obydwie mąki: pszenną i żytnią. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Następnie wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodaj olej i wyrabiaj aż do chwili, kiedy składniki się połączą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych części. Uformuj z nich kulki, które rozłożysz na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ponownie przykryj bułeczki i odstaw na kolejne 30 min. Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem i piecz przez ok. 20 min. w temp. 200˚C (piekarnik powinien być nagrzany).

Jeszcze ciepłe podawaj z domowej roboty konfiturą.

Smacznego!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x