Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Naleśniki szpinakowe z olejem rzepakowym [PRZEPIS]
Naleśniki to jedno z tych dań, które z biegiem lat nie tracą na atrakcyjności. Nic dziwnego. Są względnie proste i szybkie do wykonania, a do tego sycące. Z serem i dżemem – uwielbiamy. Jednak tym razem proponujemy Wam, abyście spróbowali opcji wytrawniejszej. Przed Wami przepis na szpinakowe naleśniki. Wartość odżywczą podbija dodany do ciasta olej rzepakowy.
Wielu z nas szpinak kojarzy się z przedszkolem – czyli niezbyt pozytywnie. A szkoda, bo zielone liście oferują wiele dobrego. Szczególnie osobom aktywnym. Szpinak zawiera bowiem żelazo, potas, magnez, witaminy A, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Tak, jest tego całkiem sporo. Dlatego jeśli jest taka możliwość, dodawaj go do potraw tak często, jak to możliwe. Uwierz, że do naleśników pasuje jak ulał.
Do ciasta naleśnikowego idealnie nadaje się olej rzepakowy. Ma dosyć neutralny smak, a przede wszystkim – podczas obróbki termicznej, świetnie nadaje się do smażenia wszelkich potraw, zachowuje w dużym stopniu swoje właściwości odżywcze.
Składniki na 6-7 naleśników:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleko,
- jajko,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- garść / 30 g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na pół godziny, by zgęstniało i zrobiło się bardziej kleiste.
Rozgrzej patelnię teflonową/ceramiczną i smaż naleśniki z obu stron, dosłownie po kilkanaście sekund. Naleśniki przewracaj, kiedy wierzch się zetnie. Jeden naleśnik to dwie małe chochelki ciasta.
Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na dużym talerzu. Można przechowywać przez kilka godzin pod pokrywką.
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.