Czytelnia > Czytelnia > Książki o bieganiu
„JEDZ I TRENUJ. Poradnik odżywiania dla aktywnych”
W osiąganiu wyników sportowych istotne są trzy elementy: trening, regeneracja i dieta. Najtrudniejszym z nich do opanowania przez amatora wydaje się… dieta.
Książka, która właśnie pojawiła się na księgarskich półkach to poradnik żywienia dla osób aktywnych. Choć w zasadzie należałoby ją nazwać podręcznikiem. Nancy Clark przedstawia najważniejsze zasady, dzięki którym w optymalny sposób zaspokoimy potrzeby organizmu w obliczu intensywnego wysiłku fizycznego.
Autorka, sama aktywnie uprawiająca sporty wytrzymałościowe, prezentuje kompletne podejście do tematyki odżywiania sportowców amatorów. Doradza co jeść przed treningiem, co w jego trakcie i po zakończeniu. Podpowiada jak zbudować swój indywidualny plan odżywiania w zależności od wieku, uprawianej dyscypliny i zakładanych celów sportowych (odchudzić się, rozbudować sylwetkę, szybciej biegać, dłużej trenować).
„Jedz i trenuj” to bogaty zbiór odpowiedzi na pytania m.in. o indeks glikemiczny, aminokwasy, napoje izotoniczne, batony energetyczne, żywność organiczną, niedobór mikro- i makroelementów. Czytelnik znajdzie tam również podpowiedzi, dotyczące planowania zakupów w sklepach spożywczych i zamawiania posiłków w restauracjach. Nie zabrakło w książce informacji o zaburzeniach łaknienia, obsesjach żywieniowych czy wskazówek dietetycznych przy wybranych schorzeniach (nadciśnienie, cukrzyca). Całość uzupełnia zestaw przepisów kulinarnych, uporządkowanych od śniadań po przekąski i desery.
„Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych”
Autor: Nancy Clark
Tytuł oryginału: „Nancy Clark’s Sports Nutricion Guidebook”
Tłumaczenie: Anna Siecińska
Wydawnictwo: Buk Rower
Liczba stron: 448
Więcej informacji: na stronie Wydawcy