Królowa straganów – fasolka szparagowa. Co w niej dobrego?
Fasolka szparagowa w trzech kolorach. Fot. Istockphoto.com
Sporo potasu, magnezu, cynku i witamin, silne przeciwutleniacze, związki o właściwościach przeciwzapalnych i przyspieszające regenerację – to kryje w sobie fasolka szparagowa w trzech różnych kolorach, w którą obfitują teraz stragany z warzywami. Przeczytaj dlaczego jeszcze warto po nią sięgnąć.
Lato to ten wspaniały czas, gdy możemy cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Co i rusz na straganowych półkach pojawiają się nowe sezonowe smakołyki, kusząc kolorami i zapachami. To właśnie teraz ich wartość odżywcza jest największa i grzechem by było nie wykorzystać ich potencjału. Nie ma jednego magicznego warzywa, które dostarczy nam wszystkich składników odżywczych w idealnych proporcjach. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków. Bardzo łatwym i przyjemnym wizualnie sposobem dobierania warzyw jest kierowanie się ich kolorem. Substancje odpowiadające za barwę warzyw, nadają im również charakterystycznych cech odżywczych. I tak warzywa dzieli się na 5 grup kolorystycznych: czerwone, żółte i pomarańczowe, zielone, białe i fioletowe. Jest warzywo aktualnie dominujące na straganach, które dostępne jest aż w 3 wersjach kolorystycznych: żółtej, zielonej i fioletowej. Chodzi oczywiście o fasolkę szparagową.
Fasolka charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, oznacza to że przy małej kaloryczności dostarcza dużo składników odżywczych. Do podstawowych zalicza się minerały takie jak: potas, magnez, cynk oraz witaminy A, C, E oraz z grupy B w tym np. kwas foliowy. Zawiera białko oraz błonnik pokarmowy ale w ilościach mniejszych niż w jej suchych kuzynach (np. sucha fasola). Po co biegaczowi te składniki odżywcze?
Potas
– warunkuje prawidłową gospodarkę wodnoelektrolitową, podnosi napięcie mięśni, transportuje glukozę przez błony komórkowe, za co wdzięczne nam są mięśnie ale i mózg, dla którego to jedyne źródło energii. Dzięki temu również wpływa na możliwości organizmu do syntezy glikogenu, warunkuje prawidłową czynność serca.
Magnez
– do utraty magnezu dochodzi przy intensywnej pracy mięśni, stresie oraz podczas intensywnego pocenia się; niezbędny jest do syntezy oraz rozpadu związków wysokoenergetycznych, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych pozwalając dotrzeć sygnałom nerwowym do pracujących mięśni, jest antagonistą wapnia i odpowiada za prawidłowy rozkurcz mięśni.
Cynk
– zapotrzebowanie na cynk wzrasta wraz ze wzrostem przemian energetycznych w tkankach, wchodzi w skład insuliny więc odpowiada za przemiany węglowodanów, ale bierze również czynny udział w prawidłowym wykorzystaniu tłuszczów i białek, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa wzmacniająco na układ odpornościowy i pracę mózgu.
Witamina A
– uczestniczy w procesach związanych z odpornością, usuwaniem wolnych rodników ale też ma szczególne znaczenie przy odpowiednim gromadzeniu rezerw glikogenu.
Witamina C
– jest niezbędna do transportu kwasów tłuszczowych, do syntezy adrenaliny, znacząco poprawia biodostępność żelaza hemowego i niehemowego, bierze udział w reakcjach immunologicznych oraz chroni witaminę E.
Witamina E
– jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, uczestniczy w metabolizmie tlenowym w tkance mięśniowej, niedobór witaminy E może powodować zanikanie włókien mięśniowych prowadząc do rozrostu tkanki łącznej w mięśniach.
Kwas foliowy
– wpływa na prawidłowy rozwój wszystkich komórek naszego ciała w tym mięśniowych ale również nerwowych, jest niezbędny do prawidłowego przebiegu krwiotwórczego, a kto z biegaczy pogardzi dodatkową porcją czerwonych krwinek.
Bazowa wartość odżywcza poszczególnych odmian jest zbliżona, jednak kolor wpływa na zawartość ekstra składników:
Fioletowa fasolka szparagowa zawiera antocyjany będące silnym przeciwutleniaczem, charakteryzuje się również bardzo silnym działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym.
Zielona fasolka szparagowa zawiera luteinę, której główną rolą jest przeciwdziałanie chorobom siatkówki oka np. zwyrodnieniu plamki żółtej – odpowiedzialna za prawidłowe i ostre widzenie, wykazuje silne właściwości ochronne przed promieniami UV dla skóry, co przy aktualnej pogodzie i raczej znikomym odsetku osób stosujących na trening kremy z filtrem ma znaczenie.
Żółta fasolka szparagowa zawiera β-karoten hamujący zachodzące podczas wzmożonego wysiłku procesy oksydacyjne, co znacząco przyspiesza powysiłkową regenerację, wpływa na wygląd, na przykład utrwala opaleniznę, ale ma również duże znaczenie dla odporności, czego nawet latem nie należy lekceważyć ponieważ częste zmiany gorącego otoczenia na zewnątrz na chłodniejsze z klimatyzowanych pomieszczeń może nam odebrać możliwość korzystania z lata.