Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Dieta Zdrowie i motywacja

Amarantus – idealne “zboże” dla biegacza

Amarantus czyli szarłat - roślina pełna węglowodanów i białka

Amarantus czyli szarłat - roślina pełna węglowodanów i białka. Fot. istockphoto.com

 Fot. istockphoto.com

Nasiona amarantusa to niezwykle cenne źródło białka, jego zawartość jest większa niż w mleku! Dodatkowo białko to ma charakter pełnowartościowy, czyli zawiera wszystkie niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy – w odróżnieniu od innych zbóż. Dla biegacza to kulinarny strzał w dziesiątkę.

Był jedną z podstawowych roślin uprawnych Azteków i Inków (bagatela 5 tysięcy lat temu). Indianie uważali go za świętą roślinę, a placki wytwarzane z mąki amarantusowej miały wojownikom dawać nadludzką moc. Dziś mało kto o nim wie przez misjonarzy i konkwistadorów, którzy nazwali tę roślinę diabelskim zielem i kazali niszczyć wszelkie jego hodowle. Dla nich amarantus był symbolem pogaństwa tamtejszej ludności. Właśnie dlatego ta roślina tak późno pojawiła się na naszym kontynencie, w odróżnieniu od np. fasoli, kukurydzy czy ziemniaków przywiezionych na europejskie dwory w owych czasach. Podobnie jak w czasach Indian, także teraz amarantus ma bardzo szerokie zastosowanie w żywieniu. Liście i pędy spożywa się jako warzywo, ususzone jako przyprawy, a ze zmielonych nasion wytwarza się mąkę, z której powstaje cały szereg innych produktów. Współcześnie szarłat (bo tak brzmi jego polska nazwa) określa się mianem zboża XXI wieku, głównie z powodu jego właściwości odżywczych.

Cóż to za sensacja?

W ostatnich latach badania nad amarantusem są coraz częściej prowadzone w niezależnych od siebie ośrodkach. A to dlatego, że co chwila pojawiają się nowe wyniki dotyczące kolejnych zalet spożywania tego zboża. Nasiona szarłatu to niezwykle cenne źródło białka, jego zawartość jest większa niż w mleku! Dodatkowo białko to ma charakter pełnowartościowy, czyli zawiera wszystkie niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy – w odróżnieniu od innych zbóż. Kompleks aminokwasów oraz łatwa strawność tego białka przyczyni się do zahamowania katabolizmu białek mięśniowych u biegaczy i do przyspieszenia regeneracji powysiłkowej organizmu. Szarłat jak każde zboże dostarcza również węglowodanów. Drobna budowa ich cząsteczek w przypadku amarantusa, sprzyja łatwiejszemu trawieniu, przez co szybciej można pozyskać z nich energię. To jest szczególnie istotne w posiłkach przed treningami, kiedy chcemy dostarczyć sobie energii, oraz po nich, gdy chcemy przyspieszyć odnowę rezerw glikogenu. Na tle innych zbóż szarłat zawiera o wiele więcej błonnika pokarmowego, który przyspiesza pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu jedzenie nie zalega w nim długo. Zarówno w łupince, jak i wewnątrz ziarna znajdują się niezbędne kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, cenne ze względu na funkcję normalizującą oraz stabilizującą poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają także chorobom cywilizacyjnym. Wchodzą również w skład otoczek włókien mięśniowych, chroniąc je przed uszkodzeniem.

Amarantus czyli szarłat - roślina pełna węglowodanów i białka. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Zaletą amarantusa jest bogactwo składników mineralnych, w szczególności wapnia, żelaza, potasu, fosforu oraz magnezu czyli wszystkich tych minerałów, na które znacznie wzrasta zapotrzebowanie przy regularnej wzmożonej aktywności fizycznej. Witaminy wiecznej młodości, czyli A i E, chronią organizm biegacza przed szkodliwym działaniem powstających w trakcie wysiłku wolnych rodników.

Tak szeroki wachlarz niezbędnych składników odżywczych, w odpowiednich ilościach i przyswajalnych formach sprawia, że coraz częściej zaleca się produkty na bazie szarłatu osobom aktywnym fizycznie ale również umysłowo, czy też osobom przemęczonym. Na szczęście producenci żywności zauważyli potencjał kryjący się w tym zbożu, przez co coraz częściej produkty z amarantusa bądź z jego dodatkiem można spotkać na półkach sklepów – zwykle tych ze zdrową żywnością.

Szarłatowe smakołyki:

PLACKI Z AMARANTUSA

Składniki:
– cebula
– szczypta drożdży
– mąka z amarantusa (180 g)
– oliwa z oliwek
– przyprawy, zioła wg smaku

Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i poddusić na oliwie, mąkę połączyć z przyprawami i ziołami oraz drożdżami, dodać ciepłą wodę i wymieszać. Odstawić na 15 min. Małe porcje ciasta kłaść na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć na złoty kolor.

PRZEKĄSKA AMARANTUSOWA Z ORZECHAMI

Składniki:
– miód (4 łyżki)
– masło (1 łyżka)
– orzechy włoskie (filiżanka)
– popping amarantusowy – ziarno (filiżanka)

Przygotowanie:
Miód podgrzać z masłem, dodać orzechy i popping, rozmieszać. Masę rozprowadzić na blaszce na grubość ok. 2 cm i przycisnąć deseczką, po ostygnięciu pokroić na małe kawałki.

Marta Chmura, “Amarantus”, Bieganie, wrzesień 2010

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

Marta Chmura (Wszystkie wpisy)

Dietetyk sportowy z rehmedis.pl. Była m. in. konsultantką dietetyczną Adama Małysza. Od lat współpracuje z magazynem Bieganie.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x