fbpx

Dieta > Trening > Strefa kobiet

Warzywa strączkowe – dlaczego warto jeść i jak wprowadzić je do jadłospisu?

Fasolka szparagowa w trzech kolorach. Fot. Istockphoto.com

Strączki to grupa produktów, które dobrze znane są przede wszystkim osobom na dietach roślinnych. Niewątpliwie jednak i mięsożercy powinni zwrócić na nie uwagę – nie tylko ze względu na walory zdrowotne, ale także kulinarne. W końcu strączki to nie tylko groch w tradycyjnie przyrządzanej grochówce.

1. Są dobrym źródłem białka

Zawartość białka w nasionach roślin strączkowych wynosi ok. 17-20% suchej masy w grochu i fasoli oraz 38-40% w soi. Dla porównania w zbożach to ok. 7-13%. Zestawiając je z białkiem wzorcowym (jajo kurze) można zauważyć odmienny skład aminokwasowy. Strączki mają mało metioniny, za to sporo tryptofanu oraz lizyny. Nie stanowi to jednak żadnego problemu, ponieważ wystarczy zestawiać je ze zbożami czy orzechami, które doskonale te różnice uzupełniają. Co równie istotne, wcale nie musimy łączyć tych produktów w ramach jednego posiłku – wystarczy spożyć je w ciągu całego dnia. Warto jednak komponować dania w oparciu o strączki oraz produkty zbożowe/orzechy ze względu na możliwości kulinarne. Pierogi z soczewicą, gulasz warzywny z kaszą czy… blok czekoladowy z ciecierzycy – to po prostu dobrze gra!

2. To bogactwo błonnika pokarmowego

Włókno (błonnik) pokarmowe możemy podzielić na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Pierwsza ma zdolność wpływu na parametry profilu lipidowego, natomiast druga głównie oddziałuje na perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie się. Błonnik pęczniejąc w żołądku zwiększa również uczucie sytości po posiłku. Strączki są dobrym źródłem obu tych frakcji. Dodatkowo zawierają skrobię oporną na trawienie, która staje się pożywką dla bakterii jelitowych. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym – jest to szczególnie isotne dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.

3. Zawierają substancje antyodżywcze

Obecność lektyn i kwasu fitynowego – to naczelny argument przeciwników spożywania strączków, który ma je dyskredytować. Lektyny jak i kwas fitynowy rzeczywiście mogą zmniejszać wchłanianie niektórych składników odżywczych (np. żelaza). Taki osąd formułowany jest ciut na wyrost, ponieważ po obróbce termicznej oraz zastosowaniu odpowiednich technik ich przygotowania, ewentualny wpływ tych substancji jest niwelowany. Moczenie nasion, kiełkowanie, fermentacja obniża zawartość kwasu fitynowego. Również moczenie a także gotowanie prowadzi zaś do inaktywacji lektyn.

4. Ich spożycie przynosi korzyści zdrowotne

Dane literaturowe płynące z badania National Health and Nutrition Examination Survey wskazują, że częste spożycie roślin strączkowych (cztery lub więcej razy w tygodniu w porównaniu do grupy spożywającej mniej niż raz w tygodniu) wśród kobiet oraz mężczyzn wiązało się z mniejszym ryzykiem choroby wieńcowej i ogólnie chorób sercowo-naczyniowych. Wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów– jest to związane ze wspominanym już błonnikiem, ale także obecnością fitosteroli.
Duże badanie prospektywne przeprowadzone na Chinkach wskazało także na niższe ryzyko cukrzycy u kobiet spożywających dużą ilość nasion strączkowych, niż u osób z niskim spożyciem – biorąc pod uwagę BMI oraz inne czynniki.

5. Są gazotwórcze i wzdęciotwórcze – są również na to sposoby

Wzdęcia i gazy po spożyciu nasion roślin strączkowych wywołane są nietrawionymi przez człowieka oligosacharydami, które po opuszczeniu jelita cienkiego, rozkładane są przez bakterie jelita grubego. To one często skutecznie zniechęcają do rozszerzenia swojego menu o strączki.

Jak wprowadzić je do jadłospisu?

  • przygodę ze strączkami warto rozpocząć od stosunkowo lekkostrawnej czerwonej soczewicy
  • długie moczenie i odpowiednie gotowanie zwiększa strawność strączków
  • korzystnie wpłynąć może gotowanie z dodatkiem ziół wpływających na trawienie: kminek, czosnek, koper włoski, majeranek, imbir lub cząber
  • dobrym rozwiązaniem jest także spożywanie fermentowanych produktów, np. miso, tofu

Biorąc pod uwagę formę ich spożycia, sprawdzą się tutaj różnego typu pasty, np. z czerwonej czy białej soczewicy z dodatkiem ziół, kotleciki (mogą być również z dodatkiem kaszy), zupy kremy. Strączki są na tyle plastyczne i wszechstronne, że na ich bazie upieczemy również ciasta czy ciasteczka – ich smak jest przy tym wcale niewyczuwalny.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

ASICS prezentuje nowy model GEL-TRABUCO 13, najnowszą innowację w obuwiu do biegania w terenie, stworzoną, by z łatwością radzić sobie w każdych warunkach. Zgodnie z filozofią projektową marki, buty zostały przeprojektowane w oparciu o testy […]

Poznajcie GEL-TRABUCO 13! Komfort i ochrona na biegowych szlakach

Przygotowujesz się do półmaratonu i nie wiesz, na jakie treningi postawić w ostatnich tygodniach przed startem? Zachęcamy do skupienia się na treningach specyficznych do docelowego dystansu. Poniżej znajdziesz kilka propozycji jednostek, na które warto zwrócić uwagę.

Jak przygotować się do półmaratonu – przykłady treningów specyficznych

Za nami pierwszy miesiąc 2025 r. Sezon halowy się rozkręca, znamy wyniki pierwszych ciekawszych biegów ulicznych tego roku. Jakie wydarzenia przyciągnęły naszą uwagę w styczniu 2025 r.? Jakie są dotychczasowe tegoroczne osiągnięcia reprezentantów Polski? I […]

Styczeń w halach (i nie tylko) – podsumowanie

Do rozpoczęcia 12. PKO Białystok Półmaratonu zostało nieco ponad 14 tygodni. To dobry moment, aby zapewnić sobie miejsce na liście startowej największego biegu ulicznego we wschodniej części Polski. Tym bardziej, że do końca stycznia obowiązuje […]

12. PKO Białystok Półmaraton za 100 dni. Do końca stycznia wpisowe w niższej cenie

Już 12 maja 2025 roku Białystok po raz dwunasty stanie się areną największego wydarzenia biegowego na Podlasiu – PKO Białystok Półmaratonu. To niezwykle popularne wydarzenie przyciąga uczestników z całej Polski, którzy cenią nie tylko sportową […]

Plany treningowe do 12. PKO Białystok Półmaratonu (1:30, 1:40, 1:50, 2h i dla początkujących)

Plan treningowy do półmaratonu na wynik 1:40 to propozycja dla osób średniozaawansowanych, zaawansowanych, ale także ambitnych i mających doświadczenie sportowe początkujących. Planowany wynik wymaga utrzymania na dystansie 21,0975 km tempa ok. 4:44/km. Plany treningowe przygotowane […]

Plan treningowy do półmaratonu na 1:40 (15 tygodni)

Wraz z rozpoczęciem zapisów na warszawskie biegi w 2025 roku, Fundacja Maraton Warszawski zainaugurowała kolejną odsłonę akcji #BiegamDobrze. Tegoroczne wydarzenia zyskują dodatkowy wymiar, ponieważ do rodziny #BiegamDobrze dołączają dwie nowe fundacje: Czerwone Noski oraz Cancer […]

Nowe Fundacje dołączają do akcji #BiegamDobrze – powitajcie Czerwone Noski i Cancer Fighters

Zapisy na premierową edycję BeMore5K właśnie wystartowały. Bieg odbędzie się 16 marca na warszawskim Bemowie. Uczestnicy zmierzą się z szybką, atestowaną trasą o długości 5 kilometrów, która poprowadzi ulicami jednej z najbardziej dynamicznie rozwijających się […]

BeMore5K – zapisy ruszyły! Zgarnij koszulkę od partnera technicznego PUMY

Przewodnik po najpopularniejszych cyklach biegowych w Polsce.
Zobacz