Akcja Zdrowie Dieta Polecane Slider

#ZdrowieNaTalerzu: Szybka sałatka z indykiem, jajkiem i olejem rzepakowym

Szybka sałatka z indykiem, jajkiem i olejem rzepakowym

Wielkanocna potrawa, który jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu? To możliwe. Poznajcie przepis na sałatkę z indykiem i jajkiem. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 minut, a zatem bez problemu wyrobicie się z jej wykonaniem przed lub po świątecznym treningu.

Wielkanoc tuż tuż! Dlatego zamiast martwić się, że nie wyrobisz się z treningiem w okresie świątecznej gorączki, skorzystaj z tego przepisu. Do przygotowania potrawy będziecie potrzebowali oleju rzepakowego.

Dlaczego olej rzepakowy?

Olej rzepakowy to samo zdrowie! To doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, nazywanych niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Zawiera także witaminę E, niezwykle ważny składnik w diecie sportowców. Pomaga bowiem sprawniej dotlenić nasze mięśnie, dzięki czemu są one zdolne do cięższej pracy. Na dodatek spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego dziennie pokrywa w 50 proc. zapotrzebowanie człowieka na witaminę K, odpowiadającą m.in za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi.

Składniki na sałatkę (4 porcje):

  • Główka młodej sałaty (wybieramy jak najwięcej chrupkich liści);
  • 4 jajka ugotowane na twardo;
  • Pierś z indyka (ok 400 g);
  • Kilkanaście pomidorków cherry;
  • 2-3 kromki wczorajszego pieczywa;
  • Olej rzepakowy;
  • Czosnek
  • Sól i świeżo mielony pieprz.
Szybka sałatka z indykiem, jajkiem i olejem rzepakowym
Szybka sałatka z indykiem, jajkiem i olejem rzepakowym

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Całe główki czosnku solimy, nacieramy olejem rzepakowym i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy czosnek przez 30-40 minut. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej lub z samego rana. Taki czosnek po obraniu i rozdrobnieniu dodajemy do majonezu. Smak musi się “przegryźć”.

Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Indyka kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Pomidorki przekrajamy na pół, jajka obieramy i kroimy w ćwiartki – wszystko dokładamy do sałaty razem z usmażonym indykiem. Solimy do smaku i mieszamy.

Sałatka świetnie komponuje się z grzankami. Krótko przed podaniem kroimy pieczywo w kostkę i podsmażany ma suchej patelni. Doprawiamy mielonym pieprzem, serwujemy z majonezem i pieczonym czosnkiem.

Więcej przepisów oraz plany dietetyczne znajdziecie pod linkami:

DARMOWE PLANY DIETETYCZNE TRADYCYJNE

DARMOWE PLANY DIETETYCZNE DLA WEGETARIAN

Smacznego!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

4 / 5. 1

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x