Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Woda kranowa czy woda wysokozmineralizowana – jaką wodę pić?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wód. Wybierając odpowiednią powinniśmy wiedzieć na jakie wartości zwrócić uwagę. Woda źródlana, kranowa i wysokozmineralizowana to trzy różne rodzaje wód, których właściwości powinniśmy analizować osobno.
Woda wysokozmineralizowana
Jest to taka woda w której suma składników mineralnych wynosi ponad 1500 mg/1L.
Dodatkowo w składzie wody wysokozmineralizowanej, którą stworzyła natura znajduje się to co najlepsze dla zdrowia: unikatowe minerały (m.in magnez i wapń), które wzmacniają i budują organizm. Skład wody wysokozmineralizowanej tworzy natura, która w procesie trwającym około 250 lat nasyca wodę unikatowymi składnikami mineralnymi i naturalnie ją filtruje. Doskonała woda wysokozmineralizowana, to woda naturalnie smaczna, bogata w najważniejsze dla zdrowia składniki mineralne, pozyskiwana z wyjątkowych terenów przy zastosowaniu nowoczesnych technologii (gwarancja zachowania unikatowych właściwości wody).
Dla kogo najlepsza jest woda wysokozmineralizowana?
Wodę wysokozmineralizowaną może pić każdy, ponieważ zawarte w niej naturalne, unikatowe składniki mineralne (m.in. magnez i wapń) wzmacniają organizm i pomagają budować jego naturalną odporność. Przykładem wody wysokozmineralizowanej jest woda Cechini Muszyna, którą doceniają zwłaszcza sportowcy, osoby aktywne, dietetycy i lekarze za wyjątkowy skład, naturalne składniki mineralne takie jak magnez i wapń, jakość, naturalny smak.
Woda wysokozmineralizowana w diecie sportowców
Zwłaszcza w diecie sportowców wysokozmineralizowana woda ma szczególne znaczenie dla zdrowia. Nie tylko nawadnia organizm, ale także wzmacnia go unikatowymi składnikami mineralnymi takimi jak magnez i wapń.

Faktem jest, że magnez rozpuszczony w wodzie wchłania się około 30 razy lepiej niż magnez zawarty w pożywieniu. Magnez uczestniczy w procesach syntezy białek mięśniowych. Zapotrzebowanie na ten składnik mineralny jest większe zwłaszcza u osób, które systematycznie ćwiczą i trenują. Przeciwdziałając odwodnieniu, pierwiastek ten, wraz z jonami soli potasu, wapnia i sodu, przyczynia się do utrzymania prawidłowej gospodarki elektrolitowej organizmu.
Podczas wysiłku fizycznego, wraz z wydzielającym się potem, organizm traci wiele cennych składników, co prowadzi do zaburzenia równowagi organizmu. Magnez, jako jeden z ważniejszych pierwiastków przeciwdziała nie tylko odwodnieniu organizmu, lecz także wpływa na przewodnictwo mięśniowo-nerwowe, co przekłada się bezpośrednio na zachowanie prawidłowej kurczliwości mięśni. Ważne jest uzupełnianie magnezu zwłaszcza po intensywnym treningu – chroni to organizm przed zakwaszeniem.
Wapń niezbędny jest w diecie każdego sportowca. Uczestniczy w procesie mineralizacji kości, pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego, bierze udział w procesie skurczu i rozkurczu mięśni, wpływa na krzepliwość krwi, zmniejsza przepuszczalność błon komórkowych (co łagodzi objawy alergii).
Zarówno magnez, wapń jak i potas rozpuszczone w wodzie mineralnej wpływają korzystnie na przemianę materii, są niezbędne do utrzymywania prawidłowej czynności serca oraz aktywności układu mięśniowo-nerwowego.
Sięgając po wodę wysokozmineralizowaną należy pamiętać, że nie można jej gotować, aby nie wytrąciły się unikatowe składniki mineralne. Woda wysokozmineralizowana jest często cennym, naturalnym suplementem diety dla osób wykluczających nabiał z diety (woda doskonale uzupełnia niedobory wapnia), a także dla osób cierpiących na niedobory magnezu.
Dodatkowo często wskazuje się na fakt, że odpowiednio nawodniony organizm jest bardziej odporny na różnego rodzaju infekcje (ciało człowieka w około 60% składa się z wody), a picie wody wysokozmineralizowanej jest szczególnie zalecane dla wzmocnienia organizmu, dodania siły, energii i witalności.
Woda źródlana
Charakteryzuje się niską zawartością składników mineralnych. Jest pierwotnie czysta, naturalna, pozyskiwana z unikatowych źródeł wody. Woda źródlana zawiera najczęściej od 200 – 1000 mg/1L unikatowych składników mineralnych.
Dla kogo najlepsza jest woda źródlana?
Wody źródlane, zwłaszcza te o niskiej zawartości składników mineralnych są doskonałe dla małych dzieci, których delikatny organizm nie poradzi sobie z przyswojeniem zbyt dużej ilości składników mineralnych. Pozyskiwane z różnych źródeł charakteryzują się naturalną czystością.
Woda kranowa
Jest to woda, którą najczęściej czerpiemy z:
- rzek
- jezior
- sztucznych zbiorników wodnych
- ujęć głębinowych
Zanim woda z kranu trafi do szklanki – musi przejść proces “uzdatniania” czyli oczyszczania (napowietrzania, filtracji, dezynfekcji). W kolejnym kroku
woda jest tłoczona za pomocą pomp do sieci wodociągowej. Z sieci wodociągowej woda przepływa przez rury, a następnie na ostatnim etapie: trafia wreszcie do szklanki. W niektórych miejscowościach może się okazać, że woda z kranu będzie niezwykle czysta, smaczna i wartościowa. W składzie “dobrej wody z kranu” może być aż ok. 800 mg/1L składników mineralnych, a w składzie wody źródlanej sprzedawanej w sklepie – przykładowo tylko 200 mg/1L.
Dla kogo najlepsza jest woda kranowa?
Wodę kranową pijemy codziennie. Zdecydowanie jest to jedno z najbardziej ekonomicznych i tanich rozwiązań, przy czym należy pamiętać, że:
- jakość i skład mineralny wody kranowej jest różny. Nie ma gwarancji stałego składu mineralnego wody kranowej, czyli: nie wiemy co w niej jest,
- woda kranowa jest sztucznie “uzdatniana” czyli oczyszczana, aby była zdatna do picia,
- jakość wody sprawdzana jest w sieci wodociągowej. Stanu rur, którymi woda doprowadzana jest do domów konsumentów – nikt nie sprawdza. Nie wiemy więc, jakiej jakości woda jest rozlewana do szklanek. Rekomendowane jest gotowanie wody kranowej i nie spożywanie jej bezpośrednio z kranu, zwłaszcza w większych miastach lub kamienicach, w których rurociągi mogą być stare,
- jakość wody źródlanej i wysokozmineralizowanej (czyli wód butelkowanych) jest gwarantowana przez producenta. W praktyce oznacza to, że: woda sprawdzana jest przez organy kontroli Państwowej, organy kontroli sieci sklepów, w których woda jest sprzedawana, a także laboratorium producenta, który odpowiada za produkt. W przypadku zanieczyszczenia wody kranowej – odpowiedzialność spoczywa na różnych podmiotach.

Dodatkowo wody kranowej nieprzegotowanej nie powinno się podawać małym dzieciom, ze względu na ryzyko zanieczyszczenia wody:
- bakteriami typu coli,
- środkami chemicznymi,
- bakteriami kałowymi,
Przykładowo:
1.Super tydzień chełmski, 14.10.2020, ” (…) woda z wodociągu na terenie całej gminy jest skażona bakteriami z grupy coli. Nie wolno jej pić ani używać do mycia owoców, naczyń, a nawet zębów”.
2.Slowopodlasia.pl – Gmina Podedwórze, 18.09.2020, ” (…) przez ponad miesiąc mieszkańcy Mostów i Nowych Mostów nie mogli korzystać z gminnego wodociągu. Ktoś skaził ujęcie środkami chemicznymi służącymi do ochrony roślin. Tymczasem prokuratura umorzyła postępowanie”.
3.Wyborcza.pl, Kraków, Wieliczka, 26.07.2020, ” (…) ponad 30 tys. mieszkańców Wieliczki, części Krakowa i okolicznych wsi straciło we wtorek dostęp do wody pitnej. Wyniki badań miały potwierdzić obecność bakterii z grupy coli”.
4.RMF FM, Bytom, 30.07. 2019, ” (…) ostatnia kontrola sanepidu wykazała, że woda płynąca w dzielnicach Śródmieście i w Rozbark nie nadaje się do spożycia. W próbkach odkryto zbyt wysoką ilość mikroorganizmów”.
5.Teraz-srodowisko.pl, gmina Kurów w Lubelskiem, 28.09.2018, ” (…) woda w 14 miejscowościach gminy Kurów w Lubelskiem nie nadaje się do picia ani do mycia – poinformował w czwartek Powiatowy Inspektor Sanitarny w Puławach”.
6.Echodnia, Kielce 09.07. 2018, ” (…)wciąż obowiązuje zakaz spożywania wody pochodzącej z wodociągu w Gnieździskach w miejscowościach gminy Łopuszno w powiecie kieleckim oraz we Wrzosówce (gmina Małogoszcz). W wodzie wykryto bakterie kałowe„.
Jaką wodę pić? Kranową czy wysokozmineralizowaną?
Tak postawione pytanie nie jest właściwe, ponieważ wody kranowej nie można porównywać do wody wysokozmineralizowanej. To dwie, zupełnie różne kategorie wód.
Przykładowo woda wysokozmineralizowana Cechini Muszyna z Muszyny to woda:
- w której suma składników mineralnych wynosi około 1800 mg/1L,
- wyróżniająca się unikatową kompozycją składników mineralnych, m.in magnez i wapń,
- pozyskiwana z najlepszych źródeł zlokalizowanych na terenie wyjątkowej miejscowości uzdrowiskowej Muszyna,
- wyróżniająca się naturalnym smakiem
- stworzona przez naturę w procesie trwającym około 250 lat,
- pierwotnie czysta,
- rozlewana do ekologicznych butelek pochodzących w 100% z recyklingu i nadających się w 100% do recyklingu,
- najwyższej jakości potwierdzonej certyfikatami,
Zdecydowanie wodzie wysokozmineralizowanej nie można przypisać roli wody kranowej, a wodzie kranowej nie można przypisać roli wody wysokozmineralizowanej.
Najprościej mówiąc: woda kranowa powinna być wykorzystywana do gotowania. Szukając jednak wody naturalnie czystej, smacznej i wartościowej, która nie tylko nawodni organizm, ale także wzmocni jego naturalną odporność składnikami mineralnymi takimi jak magnez i wapń – należy sięgnąć po wodę wysokozmineralizowaną.
Wybierając wodę w sklepie zwróćcie uwagę na jej etykietę.
Ważne przy wyborze wody powinny być wartości takie jak:
- suma składników mineralnych (minimum 1500 mg/1L aby woda była wodą wysokozmineralizowaną),
- zawartość magnezu i wapnia (tzw. “minerałów życia”),
- miejsce wydobycia wody (to natura dba o skład wody. Aby był on stały, miejscowość wydobycia wody musi być niezmienna),
- stopień nasycenia CO2 (gazowania).
Warto także zwrócić uwagę na producenta wody i rodzaj butelek, do których rozlewana jest woda.
“Jesteś tym co jesz”, ale też “jesteś tym co pijesz”. Wybierajcie odpowiednią wodę z uwagą i codziennie dbajcie o prawidłowe nawodnienie organizmu.