Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Dieta Zdrowie i motywacja

Przepisy dla biegaczy: Zdrowe pasty do kanapek

Pasta z ciecierzycy do kanapek. Fot. istockphoto.com

[h6]Pasta z ciecierzycy do kanapek. Fot. istockphoto.com[/h6]

Pieczywo to dla wielu biegaczy podstawa śniadania, II śniadania i często kolacji. Mamy teraz dostęp do bardzo dobrego pieczywa na zakwasie, pełnoziarnistego, z dodatkiem siemienia lnianego, pestek do wyboru do koloru. Zamiast tradycyjnych dodatków do kanapek – sera, szynki czy dżemu – mamy dla Was pomysły na pyszne pasty.

Na wstępie – parę słów o pieczywie. To, które możemy kupić w spermarketach, często udaje tylko zdrowe. Zachęca ceną ale niestety nie składem odżywczym, a co gorsza, czasami jest tylko barwione karmelem. Najlepsze i najekonomiczniejsze jest pieczywo domowej roboty, a wbrew pozorom jego wyrób nie jest pracochłonny ani czasochłonny.

Jeśli już mamy pyszny, pełnowartościowy chleb to czas się zastanowić z czym go zjeść? Wędlina, żółty ser, dżem czyli klasyczne połączenie nie są złe ale może są jakieś inne opcje? Jak inaczej połączyć z pieczywem jajka, warzywa czy ryby?

Godną polecenia opcją są pasty będące połączeniem różnych produktów, po ich wstępnym mniejszym lub większym rozdrobnieniu z udziałem warzyw, ziół, jaj czy ryb. Różne połączenia charakteryzują się różnymi walorami odżywczymi tak więc każdy biegacz w poniższych propozycjach powinien znaleźć coś dla siebie.

Awokado z jajkiem i kiełkami

  • Jajko ugotowane 3 szt.
  • Awokado 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • Oliwa 1 łyżeczka
  • Kiełki rzodkiewki – 2 łyżki posiekanych
  • Sól, pieprz

Jajko i awokado pokroić w drobną kostkę (awokado skropić sokiem z cytryny), dodać drobno posiekany czosnek i pozostałe składniki. Doprawić do smaku i wymieszać.

Wartość odżywcza: aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witamina E, witamina C, likopen

Guacamole

  • Awokado 1 szt.
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Cebula ¼ sztuki
  • Sos Tabasco
  • Sól, pieprz

Awokado pokroić w kostkę a następnie rozgnieść widelcem razem z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki, doprawić do smaku i wymieszać.

Wartość odżywcza: nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witamina E, luteina

Pasta do kanapek z awokado. Fot. istockphoto.com

[h6]Pasta do kanapek z awokado. Fot. istockphoto.com[/h6]

Bakłażan z sezamem

  • Bakłażan x 1
  • Sezam x 5 łyżek
  • Czosnek x 1 ząbek
  • Oliwa x 2 łyżki
  • Kmin rzymski x ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz

Bakłażana upiec w całości w piekarniku: 190oC, 40 min (ponakłuwać widelcem). Ostudzonego przekroić i wydrążyć cały miąższ. Dodać lekko zrumieniony na patelni sezam i zmiksować z olejem na pastę. Czosnek bardzo drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wymieszać.

Wartość odżywcza: potas, kwas foliowy, wapń, mangan, cynk, selen, witamina A, witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe

Humus

  • Ciecierzyca ugotowana 200 g
  • Sezam 4 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 3 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
  • Wywar z gotowania ciecierzycy 70 ml
  • Sól, pieprz

Uprażyć sezam i zmiksować z oliwą na gładką pastę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie razem zmiksować, doprawić do smaku.

Wartość odżywcza: potas, magnez, cynk, selen, żelazo, kwas foliowy, witamina E, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe

Soczewica i ciecierzyca

  • Soczewica czerwona 100 g
  • Ciecierzyca ugotowana 100 g
  • Orzechy włoskie 100 g (posiekane)
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Rodzynki 50 g (namoczyć)
  • Pasta pomidorowa 2 łyżki
  • Cytryna 1 szt.
  • Oliwa 6 łyżek
  • Sól, pieprz

Soczewicę ugotować do miękkości razem z solą, pieprzem i łyżką oliwy. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i pastę pomidorową, chwilę razem podsmażyć. Zetrzeć skórkę  z cytryny i wycisnąć sok, dodać wszystkie pozostałe składniki. Część odłożyć, a część zmiksować blenderem, następnie połączyć ze sobą i doprawić.

Wartość odżywcza: żelazo, potas, magnez, cynk, miedź, witaminy z grupy B, witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe, fruktoza

Pasta do kanapek, z tuńczykiem. Fot. Istockphoto.com

[h6]Pasta do kanapek, z tuńczykiem. Fot. Istockphoto.com[/h6]

Łosoś

  • Łosoś świeży 150 g
  • Łosoś wędzony 80 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Szczypiorek 3 łyżki
  • Masło 1 łyżka
  • Jogurt grecki 3 łyżki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Świeżego łososia doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i piec ok. 15 minut w folii aluminiowej w 190C. Wystudzić i pokroić na drobne kawałki, łososia wędzonego pokroić na kawałki podobnej wielkości. Dodać pozostały sok wyciśnięty z cytryny oraz resztę składników, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza: nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witamina E, witamina D, żelazo, potas, cynk, witamina C

Tuńczyk

  • Tuńczyk w sosie własnym  150 g
  • Masło 3 łyżki
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • Szczypiorek 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Odcedzić tuńczyka, dodać pozostałe składniki (poza szczypiorkiem) i dokładnie zblendować na gładką masę, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać łyżką.

Wartość odżywcza: nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D, żelazo, potas, cynk

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

Marta Chmura (Wszystkie wpisy)

Dietetyk sportowy z rehmedis.pl. Była m. in. konsultantką dietetyczną Adama Małysza. Od lat współpracuje z magazynem Bieganie.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x