Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Dieta

Przepis na pasztet z fasoli z żurawiną i jabłkiem

Fot: Adobe stock
Fot: Adobe stock
[h2]Święta mają to do siebie, że nierozerwalnie wiążą się ze zmaganiami kuchennymi. Dla wszystkich, którzy poszukują inspiracji na danie wpisujące się w klimat uroczystych dni, przygotowaliśmy przepis na wegetariański pasztet. Nie jest to „fit zamiennik” czy zupełnie tradycyjny przepis – stanowi raczej wariację na temat świąt i wykorzystywanych w tym czasie produktów, które z nimi się kojarzą.[/h2] [h3]Pasztet z fasoli z żurawiną i jabłkiem:[/h3]  Składniki: 
  • 250 g białej fasoli – można użyć z puszki, wówczas powinno być jej ok. 600g
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnie jabłko (warto wybrać słodkie odmiany, np. szampion)*
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, majeranek (ok. 0,5 łyżki)
 Przygotowanie: 

W przypadku korzystania z ziaren fasoli rozpoczynamy od ich namoczenia. Proporcja fasola: woda powinna wynosić 1:3-1:4. Odstawiamy na 10-12h. Następnie zmieniamy wodę i zalewamy nią fasolę na wysokość ok. 5cm powyżej jej poziomu. Gotujemy ją ok. 10 minut na dużym gazie, bez przykrywki, następnie już pod przykryciem przez około 70-90 minut (drobniejsze odmiany fasoli będą gotują się szybciej).

Korzystając z produktu w puszce czy słoiku wystarczy dokładnie wypłukać fasolę.

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Podsmażamy na oleju do zeszklenia.
  3. Dodajemy do cebuli starte jabłko (lub bardzo drobno posiekane), sól oraz pieprz. Tuż przed końcem podsmażania przyprawiamy majerankiem.
  4. Podsmażone warzywa łączymy w misce z fasolą oraz mąką i blendujemy na gładką masę.
  5. Dodajemy żurawinę oraz część posiekanych orzechów włoskich. Dokładnie mieszamy.
  6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy resztę orzechów.
  7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut.

Pasztet najlepiej kroić po przestygnięciu.

*jabłko można zamienić na gruszkę

WIĘCEJ NIEOCZYWISTYCH PRZEPISÓW NA WIGILIĘ PUBLIKUJEMY W E-TYGODNIKU “MAGAZYN BIEGANIE”, KTÓRY DOSTĘPNY JEST W APLIKACJI NA URZĄDZENIA MOBILNE

magazyn bieganie

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

Agnieszka Falborska (Wszystkie wpisy)

Medali olimpijskich raczej nigdy nie wybiega, za to ma aspiracje by zostać naczelnym dietetykiem biegaczy oraz naczelnym biegaczem wśród dietetyków. Zwolenniczka łączenia faktów naukowych z doświadczeniem płynącym z praktyki.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x