Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Pomysł na obiad – kotlety z kalafiora [PRZEPIS]
Gotowany kalafior posypany tartą bułką? To już przeszłość! Poznaj to warzywo w nowej, sycącej i energetycznej odsłonie.
Jeśli masz poczucie, że ciągle jesz na obiad te same potrawy, spróbuj naszej propozycji – kotletów z kalafiora.. Są względnie szybkie i proste do wykonania. Smak warzywnych kotletów odświeży nieco menu. Jednocześnie danie to nie jest bardzo ekstrawaganckie, nadaje się więc po niedzielnym wybieganiu, jak i podczas rodzinnego obiadu.
Kotlety najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. Dlaczego? Otóż olej rzepakowy nadaje się do tego doskonale, z powodu wysokiej temperatury dymienia, a także wysokiej zawartości kwasów jednonienasyconych i zawartych w nim przeciwutleniaczom.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- cebula
- 6 łyżek siemienia lnianego
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ szklanki bułki tartej (do panierki)
- 2 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego (do smażenia)

Wykonanie:
- Zmiel siemię lniane i dodaj do niego 12 łyżek wody. Odstaw na 10 minut.
- Posiekaj koperek
- Kalafiora podziel na nieduże różyczki i gotuj na parze przez 5-6 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju rzepakowym.
- Ugotowany kalafior należy zblendować, dodając siemię lniane, płatki owsiane, cebulę, przyprawy. Z powstałej zwartej masy uformuj płaskie kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni.
- Kotlety idealnie smakują z chrzanem, podane np. z kaszą i surówką z marchewki.
