Akcja Zdrowie Dieta Polecane Promocje Slider

Pomysł na obiad – kotlety z kalafiora [PRZEPIS]

Gotowany kalafior posypany tartą bułką? To już przeszłość! Poznaj to warzywo w nowej, sycącej i energetycznej odsłonie.

Jeśli masz poczucie, że ciągle jesz na obiad te same potrawy, spróbuj naszej propozycji – kotletów z kalafiora.. Są względnie szybkie i proste do wykonania. Smak warzywnych kotletów odświeży nieco menu. Jednocześnie danie to nie jest bardzo ekstrawaganckie, nadaje się więc po niedzielnym wybieganiu, jak i podczas rodzinnego obiadu.

Kotlety najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. Dlaczego? Otóż olej rzepakowy nadaje się do tego doskonale, z powodu wysokiej temperatury dymienia, a także wysokiej zawartości kwasów jednonienasyconych i zawartych w nim przeciwutleniaczom.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • cebula
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ szklanki bułki tartej (do panierki)
  • 2 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego (do smażenia)

Wykonanie:

  1. Zmiel siemię lniane i dodaj do niego 12 łyżek wody. Odstaw na 10 minut.
  2. Posiekaj koperek
  3. Kalafiora podziel na nieduże różyczki i gotuj na parze przez 5-6 minut.
  4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju rzepakowym.
  5. Ugotowany kalafior należy zblendować, dodając siemię lniane, płatki owsiane, cebulę, przyprawy. Z powstałej zwartej masy uformuj płaskie kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni.
  6. Kotlety idealnie smakują z chrzanem, podane np. z kaszą i surówką z marchewki.
Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x