Dania z grilla dla biegacza
Fot. Istockphoto.com
Sezon grillowy właśnie się zaczął. Widać to i czuć w miejskich parkach, na leśnych polankach, nawet w ogródkach przed blokami. Jak pogodzić grillowanie z bieganiem? Nie polecę tu kiełbasy czy karkówki zagryzanej kajzerką, ale potrawy, które idealnie będą odżywiały zmęczony treningiem organizm. Będą szaszłyki z indyka, dorsz i surówki, a na deser pieczone jabłka. Smacznego!
Rodzaj treningu pozostawiam wam do wyboru, ale trasę zaplanujcie tak aby zakończyć go przy zapachu żarzących się węgli, a na ruszt wrzucić stek wołowy, szaszłyki z indyka, aromatycznego dorsza a do tego własnej roboty pieczywo, przyjemne w smaku surówki i na deser słodkie nadziewane podawane na ciepło jabłka.
Stek wołowy
• Porcja wołowiny np. polędwica, rostbef
• Olej
• Pieprz
• Sól
• Masło
Ukroić porcję mięsa (w wielu sklepach można spotkać pakowane próżniowo mięso, porcje na 1 stek), posmarować olejem i oprószyć pieprzem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut. Bardzo mocno rozgrzany grill lekko posmarować olejem i ułożyć steki. Grillować 2 razy po 4 minuty z każdej strony. Położyć na talerze i przykryć szczelnie folią aluminiową na ok. 7 minut. Posolić bezpośrednio przed spożyciem.
Szaszłyk z indyka
• Pierś z indyka ok. 300 g
• Ananas świeży ½ sztuki
• Papryka czerwona
• Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma – 1 łyżeczka, tymianek – 2 łyżeczki
• Olej
Pierś z indyka pokroić w 3-centymetrową kostkę, wymieszać z przyprawami i odstawić na około pół godziny. Ananasa obrać, oczyścić, wykroić twardy środek i pokroić w kostkę rozmiarów kostki indyka. Paprykę oczyścić i również pokroić w kostki o zbliżonej wielkości. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie (mięso nie będzie wtedy przywierało) i nabijać na zmianę poszczególne składniki na koniec skropić olejem. Grillować krótko, aby nie wysuszyć za bardzo indyka.
Dorsz sezamowy
• Dorsz ok. 500 g
• Sos sojowy – 3 łyżki
• Sok z cytryny – 1,5 łyżki
• Starty imbir – 1,5 łyżki
• Sezam – 1 łyżka
• Olej sezamowy – 1 łyżka
• Miód – 1 łyżka
• Sól
Składniki marynaty wymieszać w szklanej lub ceramicznej misce. Oczyszczoną rybę umieścić w marynacie i dokładnie obtoczyć z każdej strony, odstawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Grillować na bardzo rozgrzanym grillu, jeżeli temperatura nie jest bardzo wysoka lepiej zawinąć dodatkowo w folię aluminiową aby ryba się nie wysuszyła.
Ciabatka orkiszowa
• Mąka orkiszowa 400 g
• Letnia woda 300 g
• Suche drożdże – 2 łyżeczki
• Sól – 1 łyżeczka
• Cukier – 1 łyżeczka
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać całą wodę i wymieszać łyżką (nie wyrabiać tylko wymieszać). Odstawić pod przykryciem w ciepłym, osłoniętym od przeciągów miejscu na ok. 2 godziny. Formę np. keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć wyrośnięte ciasto na wysokość ok. 1-2 cm. Odstawić dalej do wyrośnięcia tym razem na około 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni. Piec ok. 20 minut.
Surówka z awokado
• Awokado – 1 sztuka
• Ogórek – 3 sztuki
• Sok z cytryny – 1 łyżka
• Cebula cukrowa – 1 sztuka
• Szpinak baby – 1 garść
• Musztarda, jogurt grecki, olej, miód, ocet winny/jabłkowy – po 1 łyżce
• Czosnek – 1 ząbek
• Sól, pieprz`
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Awokado umyć, obrać, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę po czym skropić sokiem z cytryny. Cebulę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ogórkiem, awokado oraz szpinakiem. Z pozostałych składników przygotować sos, zalać nim warzywa i poczekać chwilę żeby smaki się przeszły.
Surówka z buraka
• Buraki ugotowane (najlepiej na parze) – 2 sztuki
• Roszponka ok. 4 garści
• Kasza jaglana ugotowana – ½ szklanki
• Ser kozi twardy – 50 g
• Pestki słonecznika/dyni – 2 łyżki
• Sos: olej – 2 łyżki, sok z cytryny/ocet jabłkowy – 2 łyżki, miód – 1 łyżka, sól, pieprz
Buraki pokroić w pół plasterki lub grubszą kostkę, dodać roszponkę, kaszę, pokrojony w drobniejszą kostkę ser oraz pestki, delikatnie przemieszać i polać przygotowanym sosem. Odczekać przed podaniem dla przejścia się smaków.