Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Dieta Zdrowie i motywacja

Dania z grilla dla biegacza

Stek na grillu. Fot. Istockphoto.com

[h6]Fot. Istockphoto.com[/h6] [h2]Sezon grillowy właśnie się zaczął. Widać to i czuć w miejskich parkach, na leśnych polankach, nawet w ogródkach przed blokami. Jak pogodzić grillowanie z bieganiem? Nie polecę tu kiełbasy czy karkówki zagryzanej kajzerką, ale potrawy, które idealnie będą odżywiały zmęczony treningiem organizm.  Będą szaszłyki z indyka, dorsz i surówki, a na deser pieczone jabłka. Smacznego![/h2]

Rodzaj treningu pozostawiam wam do wyboru, ale trasę zaplanujcie tak aby zakończyć go przy zapachu żarzących się węgli, a na ruszt wrzucić stek wołowy, szaszłyki z indyka, aromatycznego dorsza a do tego własnej roboty pieczywo, przyjemne w smaku surówki i na deser słodkie nadziewane podawane na ciepło jabłka.

 Stek wołowy 

• Porcja wołowiny np. polędwica, rostbef
• Olej
• Pieprz
• Sól
• Masło

Ukroić porcję mięsa (w wielu sklepach można spotkać pakowane próżniowo mięso, porcje na 1 stek), posmarować olejem i oprószyć pieprzem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut. Bardzo mocno rozgrzany grill lekko posmarować olejem i ułożyć steki. Grillować 2 razy po 4 minuty z każdej strony. Położyć na talerze i przykryć szczelnie folią aluminiową na ok. 7 minut. Posolić bezpośrednio przed spożyciem.

 Szaszłyk z indyka 

• Pierś z indyka ok. 300 g
• Ananas świeży ½ sztuki
• Papryka czerwona
• Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma – 1 łyżeczka, tymianek – 2 łyżeczki
• Olej

Pierś z indyka pokroić w 3-centymetrową kostkę, wymieszać z przyprawami i odstawić na około pół godziny. Ananasa obrać, oczyścić, wykroić twardy środek i pokroić w kostkę rozmiarów kostki indyka. Paprykę oczyścić i również pokroić w kostki o zbliżonej wielkości. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie (mięso nie będzie wtedy przywierało) i nabijać na zmianę poszczególne składniki na koniec skropić olejem. Grillować krótko, aby nie wysuszyć za bardzo indyka.

 Dorsz sezamowy 

• Dorsz ok. 500 g
• Sos sojowy – 3 łyżki
• Sok z cytryny – 1,5 łyżki
• Starty imbir – 1,5 łyżki
• Sezam – 1 łyżka
• Olej sezamowy – 1 łyżka
• Miód – 1 łyżka
• Sól

Składniki marynaty wymieszać w szklanej lub ceramicznej misce. Oczyszczoną rybę umieścić w marynacie i dokładnie obtoczyć z każdej strony, odstawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Grillować na bardzo rozgrzanym grillu, jeżeli temperatura nie jest bardzo wysoka lepiej zawinąć dodatkowo w folię aluminiową aby ryba się nie wysuszyła.

 Ciabatka orkiszowa 

• Mąka orkiszowa 400 g
• Letnia woda 300 g
• Suche drożdże – 2 łyżeczki
• Sól – 1 łyżeczka
• Cukier – 1 łyżeczka

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać całą wodę i wymieszać łyżką (nie wyrabiać tylko wymieszać). Odstawić pod przykryciem w ciepłym, osłoniętym od przeciągów miejscu na ok. 2 godziny. Formę np. keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć wyrośnięte ciasto na wysokość ok. 1-2 cm. Odstawić dalej do wyrośnięcia tym razem na około 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni. Piec ok. 20 minut.

 Surówka z awokado 

• Awokado – 1 sztuka
• Ogórek – 3 sztuki
• Sok z cytryny – 1 łyżka
• Cebula cukrowa – 1 sztuka
• Szpinak baby – 1 garść
• Musztarda, jogurt grecki, olej, miód, ocet winny/jabłkowy – po 1 łyżce
• Czosnek – 1 ząbek
• Sól, pieprz`

Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Awokado umyć, obrać, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę po czym skropić sokiem z cytryny. Cebulę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ogórkiem, awokado oraz szpinakiem. Z pozostałych składników przygotować sos, zalać nim warzywa i poczekać chwilę żeby smaki się przeszły.

 Surówka z buraka 

• Buraki ugotowane (najlepiej na parze) – 2 sztuki
• Roszponka ok. 4 garści
• Kasza jaglana ugotowana – ½ szklanki
• Ser kozi twardy – 50 g
• Pestki słonecznika/dyni – 2 łyżki
• Sos: olej – 2 łyżki, sok z cytryny/ocet jabłkowy – 2 łyżki, miód – 1 łyżka, sól, pieprz

Buraki pokroić w pół plasterki lub grubszą kostkę, dodać roszponkę, kaszę, pokrojony w drobniejszą kostkę ser oraz pestki, delikatnie przemieszać i polać przygotowanym sosem. Odczekać przed podaniem dla przejścia się smaków.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

Marta Chmura (Wszystkie wpisy)

Dietetyk sportowy z rehmedis.pl. Była m. in. konsultantką dietetyczną Adama Małysza. Od lat współpracuje z magazynem Bieganie.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x