Dieta Zdrowie i motywacja

Kanapka biegacza – 100 pomysłów

100 pomysłów na kanapkę biegacza

Przedstartowa kanapka musi być przede wszystkim pożywna (dająca dużo energii), możliwie prosta w przygotowaniu, dobrze układająca się w żołądku i jeszcze dobrze by było, żeby była smaczna. Przedstawiamy może nie 100, ale sporo pomysłów na kanapki biegacza – doskonałe do zjedzenia przed zawodami lub treningiem.

Rozwiązanie konkursu!

Ogłosiliśmy konkurs na przepis na ciekawą i pożywną kanapkę biegacza. Tak jak obiecaliśmy  nagradzamy jedną biegaczkę i jednego biegacza. W kategorii męskiej dostaliśmy tylko jedno zgłoszenie, dlatego autor tego przepisu automatycznie wygrywa książkę!

Zwyciężyli:

Małgorzata Nowak oraz Michał Machnacki. Gratulujemy! Wkrótce wyślemy książki.

 Sztuka biegania Paula Radcliffe  Ukryta siła Rich Roll

Poniżej przepisy zwycięzców konkursu:

„Chleb prędka jaglanka z mango lukrecjowym dżemem” Małgorzaty Nowak

kanapka biegacza - dżem mango fot. małogrzata nowak

[h6]Dżem mango z lukrecją. Fot. Małgorzata Nowak[/h6]

Składniki na chleb:

– 1 szklanka kaszy jaglanej
– pół szklanki otrębów pszennych
– pół szklanki zarodków pzennych
– pół szklanki zmiksowanego siemienia lnianego
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szkalnki pestek dyni
– 2 łyżki siemienia lnianego w całości
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka anyżu
– woda

Przygotowanie chleba:

1. Płuczemy kaszę jaglaną wodą kilka razy – do momentu, aż woda stanie się przezroczysta. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1-2 cm ponad kaszę) i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania mieszamy, bo kasza lubi przywierać do garnka.
2. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i zalewamy wodą „na styk”, wsypujemy anyż i dodajemy miód. Mieszamy z kaszą (może być ciepła). W tym przepisie jestem zwolenniczką dodawania wody na oko, dlatego po wymieszaniu całości – dążymy do gęstej konsystencji ciasta.
3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę do środka. Uwaga – standardowe formy są za duże, ale to nie problem. Wystarczy uformować masę na wysokość blaszki, ale nie na długość. Ubić w zwartą strukturę chleba i zakończyć wolny koniec przyklejając do niego wolny koniec papieru do pieczenia. Mi chleb zajął ok. 3/4 blaszki, był zwarty i zachował swoją strukturę.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-45 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Jemy po wystudzeniu krojąc na dość grube kromki.

kanapka biegacza - chleb z kaszą jaglaną fot. małgorzata nowak

[h6]Chleb własnej roboty z kaszą jaglaną. Fot. Małgorzata Nowak[/h6]

Składniki na dżem:

– mango słodkie
– 2 łyżki ksylitolu
– 1/3 opakowania żelfix 3:1
– 1/2 łyżeczki lukrecji
– ew. trochę wody

Przygotowanie dżemu:

1. Mango obieramy i kroimy w niewielkie kawałki (rozpadnie się podczas gotowania).
2. Wrzucamy do garnka, wsypujemy żelfix i cukier – mieszamy i gotujemy. Wytworzy się piana, mieszamy, możemy lekko podlać wodą, aby się nie przypaliło. Gotujemy ok. 5 min, dodajemy lukrecję, mieszamy i przekładamy do słoiczka.
3. Zostawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Tuńczykowe małe „conieco” Michała Machnackiego

kanapka z tuńczykiem fot. michał machnacki

[h6]Tuńczyk na kanapce to dobre rozwiązanie dla biegaczy, którzy przed zawodami mają ochotę na coś słonego. Fot. Michał Machnacki[/h6]

Biegacze tak jak Kubuś Puchatek lubią zjeść małe „conieco”. Dlatego właśnie przygotowałem przepis na kanapkę z małym „conieco”. Na
zdjęciach są cztery, ale to porcja dla dwóch osób:

Na patelni rozgrzewamy masełko klarowane, jedną łyżkę stołową na wolnym ogniu. Gdy masło się roztopi, kładziemy kromki chleba, by przypiekły się na złocisty kolor. W tym czasie odsączamy tuńczyka w sosie własnym i kroimy rzodkiewkę na plasterki. Na chrupkie pieczywo kładziemy warstwę tuńczyka, a na niego po dwa plasterki rzodkiewki i po kilka sztuk groszku. Do przybrania natka z własnej hodowli.

Tuńczyk ma w sobie wiele składników odżywczych mających korzystny wpływ na nasz organizm. Znajdziemy w nim pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, a także szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Dlatego właśnie polecam moje kanapki biegaczom.

Nasze propozycje

Chrzaniony łosoś

kanapka z łososiem i chrzanem fot. Marta Szewczuk

[h6]Fot. Marta Szewczuk[/h6]

– pół bułki (białej lub z ziarnami)
– łosoś wędzony w plastrach
– serek kanapkowy o smaku chrzanowym
– plasterek cytryny lub kilka kropli sosu sojowego

Bułkę smarujemy serkiem o smaku chrzanowym, który doskonale łączy się z wędzonym łososiem. Całość możemy skropić cytryną lub kilkoma kroplami sosu sojowego, które dobrze pasują do tego zestawu. Uwaga, kanapka ma wyrazisty i dość ostry smak (ze względu na chrzan), więc nie warto z nią eksperymentować w dniu startu. Lepiej przetestować ją wcześniej przed jakimś treningiem.

Łosoś pod serową kołderką

kanapka z łososiem i serem fot. Marta Szewczuk

[h6]Fot. Marta Szewczuk[/h6]

– pół bułki (białej lub z ziarnami)
– masło
– łosoś wędzony w plastrach
– ser żółty w kostce

Bułkę smarujemy masłem, kładziemy trochę wędzonego łososia. Ser żółty trzemy na tarce – na dużych lub małych oczkach. Startym serem posypujemy kanapkę. To bardzo pożywna porcja, którą można się porządnie najeść.

Sobie przeznaczeni: banan i czekolada

kanapka z nutellą i bananem fot. Marta Szewczuk

[h6]Fot. Marta Szewczuk[/h6]

– pół białej bułki
– nutella
– banan

Jest lepszy duet wśród słodyczy niż banan i czekolada? Dla biegaczy to podwójny ideał. Bułę smarujemy nutellą, a na wierzchu układamy kilka plastrów banana. Kop energetyczny gwarantowany!

Cud, miód i migdały

kanapka z miodem i migdałami fot. Marta Szewczuk

[h6]Fot. Marta Szewczuk[/h6]

– pół białej bułki
– masło
– miód
– płatki migdałowe

Kanapka z miodem przed biegiem to standard. Można ją smacznie urozmaicić! Bułkę smarujemy masłem (chyba że ktoś nie lubi), a następnie miodem. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Chrupiąca słodycz.

Nakrapiana żurawiną

kanapka z serem camembert i zurawiną fot. Marta Szewczuk

[h6]Fot. Marta Szewczuk[/h6]

– pół bułki (białej lub z ziarnami)
– masło
– ser camembert naturalny
– suszona żurawina

Połączenie sera i żurawiny nie jest żadnym nowym wynalazkiem. Ale próbowaliście zastosować to połączenie w kanapce? Bułkę smarujemy masłem, następnie układamy na niej kilka plastrów sera camembert. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę, która daje energię, a nie jest przeraźliwie słodka.

Jeszcze więcej pomysłów!

Kanapki na słono:

kanapka z sałatą rzymską, tuńczykiem (z odrobiną majonezu) i suszonymi pomidorami (można zrezygnować z sałaty)
kanapka z rukolą, serem żółtym i suszonymi pomidorami
kanapka z masłem i serem pleśniowym Lazur
kanapka z masłem, sałatą i krakowską suchą
kanapka z masłem, surimi i pomidorem
kanapka z masłem i tartym żółtym serem
kanapka z żółtym serem i suszonymi pomidorami (zapiekana)
kanapka z pastą z sera feta i ogórkiem świeżym (uwaga: ogórek może powodować wzdęcia!)
kanapka z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym
kanapka z masłem i chudą wędliną
kanapka z tuńczykiem i tartym serem żółtym
kanapka z awokado i pomidorem
kanapka z pasztetem i tartym serem żółtym
kanapka z pastą jajeczną i szczypiorkiem
kanapka z łososiem i jajkiem na twardo, z odrobiną majonezu

Kanapki na słodko:

kanapka z nutellą
kanapka z dżemem figowym
kanapka z masłem i serkiem homogenizowanym
kanapka z dżemem truskawkowym i omletem
kanapka z miodem i orzechami włoskimi
kanapka z miodem i bananem
kanapka z twarożkiem i dżemem
kanapka z serkiem homogenizowanym i żurawiną
kanapka musem jabłkowym
kanapka z serkiem do smarowania (naturalnym) i miodem
kanapka z rozgniecionym awokado i pomarańczą
kanapka z musem z mango i płatkami migdałowymi
kanapka z dżemem różanym i kawałkami świeżej pomarańczy
croissant z nutellą
croissant z dżemem morelowym

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

Marta Tittenbrun (Wszystkie wpisy)

Miłośniczka biegania i języka, dlatego zawodowo zajęła się pisaniem o bieganiu. Magister filologii polskiej, instruktorka Związku Harcerstwa Polskiego, redaktor naczelna internetowego magazynu „Na Tropie”, prowadzi też stronę PrzepisyBezglutenowe.pl. W bieganiu zdecydowanie preferuje góry.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x