Dieta na odporność: 6 produktów, które warto jeść
Dieta na odporność, to jedna z ważniejszych rzeczy, jakie powinniśmy wdrażać w tzw. sezonie chorobowym. Odporność budujemy bowiem na co dzień – poprzez to, co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Natomiast każdy moment jest dobry na to, by przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i wprowadzić do diety produkty wspomagające budowanie odporności. Efekt nie będzie widoczny jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale w końcu zgodnie ze znaną zasadą „lepiej zapobiegać, niż leczyć”.
Płatki owsiane
Zdecydowanie nie jest to produkt, który od razu przychodzi na myśl, gdy mowa o budowaniu odporności. Jednak ma na nią znaczny wpływ. Przede wszystkim płatki owsiane zawierają błonnik pokarmowy w formie rozpuszczalnych w wodzie beta-glukanów.
W jelitach stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii probiotycznych i nasilają ich wzrost. Zwiększają również produkcję kwasów istotnych dla poprawnego funkcjonowania błony śluzowej jelita (m.in. kwasu masłowego). To wszystko ma wpływ na działanie układu immunologicznego.
Korzystne będzie zarówno spożywanie płatków owsianych, jak i otrębów.
Dieta na odporność – ogórki kiszone
Kiszenie jest bardzo dobrym sposobem na konserwację żywności i zachodzi z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na skład mikrobioty jelit. Takie produkty będą szczególnie pomocne przy jej odbudowywaniu po antybiotykoterapii.
Ogórki są tylko jednym z warzyw, które można kisić. Oprócz równie popularnej kapusty warto spróbować kiszonej marchewki czy rzodkiewek, które świetnie urozmaicą jadłospis.
Kurkuma
Uprawiana na dużą skalę przede wszystkim w Indiach. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z obecności związku, jakim jest kurkumina. Ma działanie przeciwzapalne i antydrobnoustrojowe – dzięki temu może być pomocna w ochronie naszego organizmu przez patogenami.
Sprzyja wzrostowi aktywności enzymów przeciwutleniających, które zajmują się niwelowaniem wolnych rodników tlenowych – ich nadmiar w organizmie wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Aby zwiększyć jej przyswajalność, należy połączyć ją z czarnym pieprzem.
Jak wykorzystać ją w kuchni? Sprawdź nasz przepis na zielony koktajl z imbirem oraz kurkumą.
Dieta na odporność – czosnek
To produkt, który wiele osób kojarzy ze wspomaganiem odporności za sprawą różnego typu domowych metod leczenia przeziębień. Warto jednak spożywać go również przed zachorowaniem. Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Wszystko za sprawą obecnej w nim alliny, która pod wpływem enzymu zmienia się w allicynę. Aktywacja enzymatyczna jest możliwa dzięki rozdrobnieniu i dlatego zalecane jest zmiażdżenie ząbków (pokrojenie, przeciśnięcie przez praskę). Czosnek działa także immunomodulująco poprzez stymulowanie komórek odpornościowych, które są jedną z linii obrony organizmu przed drobnoustrojami.
ZOBACZ TEŻ: Dieta redukcyjna a trening. Jak nie wpaść w pułapkę odchudzania?
Maliny
W przypadku gorszego samopoczucia jednym ze sposobów naszych babć jest podawanie malin, zazwyczaj w formie soku. Nic dziwnego — są bogate w witaminę C, zawierają także kwercetynę, kwasy organiczne i polifenole.
O obecności tych ostatnich świadczy charakterystyczny kolor owoców. Substancje aktywne w malinach wykazują działanie przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie również na mikrobiotę jelitową, co zaobserwowano w badaniach eksperymentalnych. Natomiast związki przeciwutleniające zawarte w malinach pomagają zwalczać wolne rodniki tlenowe.
Imbir
Dieta na odporność powinna obejmować również imbir. Jego kłącze jest szczególnie chętnie używane w kuchni azjatyckiej i jak się okazuje, warto je wprowadzić także do swojego jadłospisu na stałe. Imbir jest niezwykle bogaty w substancje aktywne. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne, co wynika z jego wpływu na syntezę prostaglandyn (odpowiadających za reakcje zapalne).
Warto przede wszystkim korzystać ze świeżego korzenia. Możesz go dodać do dań, inspiracje znajdziesz tutaj. Samodzielnie przygotowana woda z dodatkiem imbiru i cytryny nabierze nowego smaku – to świetny sposób na zwiększenie ilości wypijanych płynów wśród osób, które nie przepadają za piciem wody w czystej postaci.
Dieta na odporność to nie wszystko!
Jednocześnie dbając o swoją dietę, warto pamiętać o odpowiedniej dawce snu oraz regeneracji. W przypadku osób aktywnych fizycznie ma to kolosalne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Intensywna aktywność fizyczna może działać na odporność negatywnie, dlatego biegacze powinni pamiętać o profilaktyce.
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.