Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Slider
Czekoladowe muffiny z cukinią i olejem rzepakowym [PRZEPIS]
Albo zdrowo, albo niesmacznie? To już przeszłość! Te czekoladowe muffinki to nie tylko cukry proste (bądź co bądź przydatne w diecie osób uprawiających sporty wytrzymałościowe), ale także źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jak przygotować ten niecodzienny przysmak.
Zapewne cukinia nie kojarzy Ci się z deserem. Jednak wbrew pozorom doskonale łączy się ona z pozostałymi składnikami, nadając lekko wilgotnej konsystencji. Jeśli ograniczasz kalorie, możesz także zmniejszyć nieco ilość cukru w przepisie.
Warto jednak nie rezygnować z oleju rzepakowego. Nie traci on bowiem zbytnio właściwości nawet przy obróbce termicznej. Olej rzepakowy zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3) w proporcjach najkorzystniejszych dla ludzkiego organizmu, w porównaniu z pozostałymi tłuszczami pochodzenia roślinnego. Jest także źródłem witamin.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 czubate łyżki słodkiego kakao,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 100 g startej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody),
- pełna garść kropelek czekoladowych

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Cukinię obierz ze skórki (jeśli jest młoda, możesz tego nie robić) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach Porządnie odciśnij z nadmiaru wody.
3. W osobnych miskach wymieszaj suche i mokre składniki (mokre jedynie utrzyj trzepaczką (nie miksuj). Do składników suchych dodaj mokre i energicznie wymieszaj powstałą masę łopatką. Na koniec wsyp czekoladę i raz jeszcze wymieszaj całość. 4. Ciasto przełóż do papilotek/silikonowych foremek i piecz muffiny przez około 30 minut.
Lubisz słodkości w zdrowym wydaniu? Zobacz też przepis na Leśny Mech, ciasto ze szpinakiem.