Ciecierzyca – właściwości i przepisy
Roślina ta jest bogatym źródłem białka, przez co stanowi alternatywę dla potraw mięsnych. W jej składzie znajdziemy wiele minerałów i witamin, dzięki czemu skutecznie wzmacnia ona odporność organizmu. Ze względu na niską kaloryczność doskonale nadaje się dla osób, które zamierzają się odchudzać. Znana jest również jako niezawodny afrodyzjak. Co to za cudo? To ciecierzyca.
Groch włoski
Ciecierzyca to krzaczasta, jednoroczna roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Występuje w Afryce, Azji oraz Europie. Inna nazwa tej rośliny to fasola garbanzo oraz groch włoski. W Polsce uprawiana indywidualnie oraz w wyspecjalizowanych plantacjach. Znane są dwa jej rodzaje, czyli desi i kabuli. Te drugie najbardziej popularne są duże, a ich ziarna mają kremowy kolor. Ciecierzyca ma specyficzny słodkawy smak.
Składniki odżywcze ciecierzycy
Ze względu na zawartość ok. 25% białka jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie spożywają mięsa. W jej składzie występuje wiele cennych substancji mineralnych. Należą do nich cynk, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Jest bogatym źródłem błonnika. Ciecierzyca zawiera również witaminy A, B, C, K, a także ryboflawinę, kwas foliowy, czy tiaminę.
Właściwości zdrowotne ciecierzycy
Ciecierzyca wyróżnia się niskim poziomem kaloryczności. Dzięki temu w swojej diecie powinny uwzględniać ją osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Świetnie się też sprawdza przy podnoszeniu odporności organizmu, więc jesienią i zimową porą warto, żeby znalazła się w naszym menu. Ma też właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Spożywanie ciecierzycy bardzo dobrze wpływa na skórę. Jeśli mamy na niej jakieś ranki, to łatwiej się goją. Pomaga w efektywniejszym funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Wpływa na hamowanie starzenia się, polepsza pracę serca i usprawnia krążenie. Dzięki zawartości błonnika sprawdza się także jako środek na zaparcia.
Afrodyzjak
Składniki występujące w ciecierzycy wpływają pobudzająco na organizm człowieka. Sprawiają, że znika uczucie zmęczenia i osłabienia. Dzięki takim właśnie właściwościom roślinę tę od wieków uważano za naturalny afrodyzjak. Nadal postrzega się ją jako substancję pobudzającą erotycznie np. w Egipcie. Jednak przy spożywaniu ciecierzycy warto zwrócić uwagę, że powoduje ona wzdęcia, co może nieco zaburzyć komfort miłosnych igraszek. Dlatego dobrym pomysłem będzie przed spożyciem zamoczyć ciecierzycę w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po tym należy ją odcedzić i gotować w świeżej wodzie.
Ciecierzyca – zastosowanie
Po ugotowaniu można ciecierzycę spożywać jako dodatek do zup. Sprawdzi się również na drugie danie. Z tej rośliny tworzy się też pasty np. w rodzaju humusu, który jest przysmakiem dla wielu osób. Wegetarianie oraz ci, którzy nie jedzą mięsa mogą przygotować z ciecierzycy kotlety, a także farsz do pyz, czy pierogów. Wystarczy tylko uruchomić wyobraźnie, bo wariantów i możliwości jest wiele. W Egipcie np. wyrabia się z niej smaczne falafele. Idealnie też nadaje się do różnego rodzaju sałatek na zimno (po ugotowaniu i wystudzeniu), jak i na gorąco.
Przepisy z ciecierzycy
Zupa krem
Najpierw ok. 200 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać jednym litrem wody. Garnek wstawiamy na średni ogień i gotujemy przez pół godziny. W tym samym czasie obieramy jedną cebulę, jedną marchewkę i 3 ząbki czosnku. Następnie kroimy wszystkie te warzywa oraz jedną łodygę selera naciowego i wrzucamy je na patelnię polaną wcześniej 6 łyżeczkami oliwy z oliwek. Kiedy są delikatnie podsmażone, to dodajemy je do garnka z ciecierzycą, jeśli jest już miękka. Doprawiamy do smaku 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 szczypty kminu rzymskiego, 3 sztuki liścia laurowego, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę bazylii oraz sól. Po ok. 20 minutach gotowania miksujemy wszystko. Całość należy posypać natką pietruszki. Spożywamy z pieczywem żytnim.
Hummus
Na początek ok. 250 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka. Obieramy po dwie małe marchewki i cebule. Następnie warzywa należy piec w piekarniki w temperaturze 180 st. przez pół godziny. Teraz do pojemnika wkładamy ciecierzycę, marchewki, cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sezamu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przegotowanej wody, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cystyny. Wszystko należy dokładnie zblendować i pasta jest już gotowa.
Kotlety z ciecierzycy
Przygotowujemy 2 szklanki ciecierzycy, którą należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać wodą. Gotujemy, aż będzie miękka. Następnie kroimy na drobno obrane wcześniej dwie duże cebule. Na patelnię wlewamy 3 łyżeczki oliwy z oliwek, a następnie smażymy cebulę. Do tego wyciskamy 3 ząbki czosnku. Po zeszkleniu odstawiamy do wystudzenia. Średniej wielkości marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach. Teraz gotujemy pół szklanki kaszy jaglanej, aż będzie miękka.
Kiedy woda się wchłonie, należy ją ostudzić, a potem zblendować na masę. Gdy również ciecierzyca jest już ugotowana, to blendujemy ją, ale nie na zbyt gładką masę. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz startą marchewkę, kaszę jaglaną i rozbijamy jedno jajko. Dosypujemy pół łyżeczki słodkiej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy w jednym pojemniku. Z takiej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją. Następnie dokładnie smażymy kotlety.