Pączek, smażony w głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu, ma znikome ilości witamin, ale znajdziemy w nim trochę minerałów: wapń (17 mg), żelazo (1,2 mg), magnez (14 mg), fosfor (59,5 mg), potas (55 mg), sód (205 mg). Zawiera głównie nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Kaloryczność pączków zależy również od nadzienia i polewy – mniej kalorii będzie miał pączek posypany lekko cukrem pudrem niż oblany obficie lukrem. Nadzienie z dżemu będzie mniej kaloryczne niż krem adwokatowy albo bita śmietana. Jeden nieduży pączek z lukrem waży 70 gramów i ma 290 kilokalorii. 43,5 grama to węglowodany. Jedna sztuka dostarczy nam energii na ok. 30 minut biegu.
[h3]Tłusty czwartek[/h3]Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, to ostatni czas na odrobinę rozpusty przed Wielkim Postem. Wedle polskiej tradycji, to dzień, w którym dozwolone jest objadanie się. Jedzenie słodkich smakołyków tego dnia w naszym kraju zapoczątkowano dopiero w XVI wieku. Pączki w tamtym czasie miały w środku ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, komu się taki dodatek trafił, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Wcześniej objadano się raczej pączkami w wersji na słono – nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Zapijano je też niemałą ilością wódki.
Mini pączki – jeden waży 10 g, ma 41 kcal. W 100 g ma 412 kcal, 3,1 g białka, 18,3 g tłuszczu i 59,5 g węglowodanów. Nie zawierają nadzienia.
Z okazji Tłustego Czwartku mamy dla Was dwa przepisy na kaloryczne smaczności, za to trochę zdrowsze niż tradycyjne pączki i faworki.
Smażone serniczki
Składniki na porcję dla 1 osoby:
– 250 g twarogu półtłustego
– jajko
– cukier lub ksylitol
– 4 łyżki mąki
Ubij jajko z cukrem tak, by miało kremową konsystencję. Dodaj rozdrobniony twaróg i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj trochę cukru lub ksylitolu do smaku.
Smaż niewielkie placki na niewielkiej ilości tłuszczu. W wersji mniej dietetycznej serniczki można wrzucać na głęboki tłuszcz i posypać cukrem pudrem.
Pączki bananowe bez glutenu
Składniki:
2 banany
50 g mąki kukurydzianej
jajko
pół łyżeczki drożdży instant
łyżeczka świeżego imbiru (lub kandyzowanego)
2 łyżeczki soku z cytryny
olej
Rozgnieć banany widelcem i dodaj sok z cytryny. Posiekaj drobno imbir. Dodaj żółtko, mąkę i wymieszaj dokładnie po czym dodaj drożdże i znowu wymieszaj. W osobnej miseczce ubij na sztywno białko z jajka i połącz z pozostałą masą tak, by zachować puszystą konsystencję. Usmaż pączki z obu stron i posyp cukrem pudrem przed podaniem. Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego! Pamiętajcie tylko żeby zrobić solidny trening!