Z pewnością powinno być równie dobrze dobrane, jak rozmiar biegowych butów, które zapewniają komfort przez wiele kilometrów. Nowy Jork, Berlin, Warszawa… – ile wielkich miast, ile wielkich maratonów i ilu biegaczy na świecie, tyle można by przedstawić propozycji idealnych śniadań.
Sadzone jajko z grillowanymi pomidorkami i kozim serem
- 1-2 jajka
- 150 gramów pomidorów koktajlowych
- około 100 gramów koziego sera
- szczypior
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Tradycyjne sadzone jajko, usmażone na odrobinie oleju kokosowego, wbrew pozorom nie musi być ciężkim posiłkiem. Istotnym dodatkiem są grillowane z odrobiną brązowego cukru i gałązką rozmarynu pomidory koktajlowe, pokruszone kawałki koziego sera oraz garść posiekanego świeżego szczypiorku.
Bajgle
- 2 szklanki orkiszowej mąki (typ 700)
- 20 gramów świeżych drożdży
- około 100 ml letniej wody
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 2 łyżki oliwy
- sezam
Bułka z dziurką w środku jest równie wciągająca, jak samo bieganie. Pieczenie domowych bajgli rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże należy rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną drobnego cukru. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem i solą, po czym dodajemy gotowy już rozczyn. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie dzielimy je na 4 części, kształtujemy kulki i robimy w każdej dziurkę. Następnie uformowane bajgle obgotowujemy po minucie z każdej strony w niewielkiej ilości wody, osuszamy, smarujemy oliwą oraz sezamem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Najlepiej smakują z awokado, drobno posiekaną dymką, solą i pieprzem, twarogiem z bakaliami oraz serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką.
[h6]Bajgle z awokado, pleśniowym serem i gruszką i z twarożkiem. Fot. Łukasz Pura[/h6]Czekoladowa granola z jogurtem
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 100-150 ml miodu, syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oliwy
- duża garść suszonych śliwek
- garść suszonej żurawiny
- szczypta soli
Czekoladowa granola z jogurtem wydaje się idealną propozycją na nowojorskie, maratońskie śniadanie. Jej przepis został wymyślony w Dansville w stanie Nowy Jork, przez Jamesa Caleba Jacksona w 1894 roku. Przygotowanie granoli rozpoczynamy od czekoladowego syropu. Na początek na małym ogniu musimy zagotować miód z olejem roślinnym, kakao oraz szczyptą soli. Następnie, w dużej misce łączymy orzechy, płatki owsiane oraz pestki dyni, po czym wszystko zalewamy gorącym syropem i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na dużą blachę pokrytą papierem i pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, w trakcie kilkakrotnie mieszając. Na koniec do chrupiącej granoli dodajemy suszone owoce i zjadamy z ulubionym jogurtem lub mlekiem.
[h6]Granola czekoladowa z jogurtem. Fot. Łukasz Pura[/h6]