Słodycze – jaki mają realny wpływ na organizm?

Fot: Wojciech Mich unsplush.com
Powodują, że na sam ich widok leci nam ślinka. Trudno się bez nich obejść na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich i imprezach rodzinnych. Kuszą smakiem i aromatem nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Niestety powodują wiele szkód dla organizmu. Systematycznie spożywane mogą doprowadzić do groźnych schorzeń, chorób, a przede wszystkim potrafią uzależnić. Co to takiego? Słodycze.
Przyjemność
Kiedy ktoś częstuje nas np. cukierkami, to często zachęca do ich spożycia mówiąc, żebyśmy ,,osłodzili sobie życie”. To jest chwytliwe hasło, które ukazuje, że na tym łez padole jest tak źle, że warto sobie umilać czas tu spędzany właśnie łakociami. Umysł koduje takie teksty wraz z przyjemnością jaką odbieramy, gdy czujemy na języku słodki smak. To jest miłe i przyjemne. Pragniemy ten stan powtarzać, powtarzać i… powtarzać.
Uzależnienie
Chcemy coraz częściej i więcej przywoływać te miłe chwile, więc częstujemy się jeszcze i jeszcze. Jeśli czynimy tak od najmłodszych lat, to szybko możemy się uzależnić od słodyczy. Gdy jest nam źle, czujemy niepokój, kiedy nadchodzi stres, w razie problemów i kłopotów, w chwilach kiedy jesteśmy zdołowani – ratunek jest jeden – spożyć coś słodkiego. Wtedy choć na krótką chwilę czujemy się w miarę komfortowo. Potem kupujemy słodycze i sięgamy po nie, kiedy nam się nudzi lub gdy się czymś zajmujemy np. podczas oglądania filmów, programów telewizyjnych itp. W tym momencie to może być pierwszy krok do problemów, które niedługo potem mogą nastąpić.
Gdy brak słodyczy…
Jeśli się do czegoś przyzwyczailiśmy, a tego nie ma, to zaczyna nas to drażnić. Tak samo jest z nałogami. Gdy przyzwyczaimy organizm do stałej dawki cukru występującego w słodyczach, to on domaga się ciągłych ,,dostaw”. Jeśli tego nie otrzyma może to skutkować kiepskim nastrojem, nerwowością, niepokojem i ogólnie złym samopoczuciem. Człowiek uzależniony ma problemy ze skupieniem się na wykonywanej czynności i wydaje się nieobecny. Duża ilość spożywanego cukru może doprowadzić do zaburzeń emocjonalnych, a nawet depresji. To jest już poważny stan i najlepiej od razu zgłosić się do specjalisty. Oczywiście samemu trudno jest się przyznać do uzależnienia, dlatego rola rodziny i najbliższych jest tu kluczowa. Należy więc reagować na nietypowe, negatywne zachowania osób z naszego otoczenia.
Problemy zdrowotne
Znane jest powiedzenie, że od słodyczy niszczą się zęby. To prawda, bo cukier w nich zawarty wpływa na rozwój próchnicy. Lubi też łączyć się z substancjami wchodzącymi w skład skóry przez co ulega ona zniszczeniu. Wygląda wtedy na starszą niż jest w rzeczywistości i szybciej tworzą się na niej zmarszczki. Nadmiar cukru może też prowadzić do pojawiania się cieni pod oczami, a także wpływa na rozwój cellulitu u kobiet. Zbyt duże spożycie tego produktu może też mieć negatywny wpływ na układ trawienny. Objawia się to problemami żołądkowymi, wzdęciami, częstymi gazami oraz niestrawnością. Pogarsza się także krążenie, przez co organizm staje się mniej odporny na infekcje, jest też apatyczny i osłabiony. To może doprowadzić do obniżonego libido i spadku sprawności seksualnej.
Choroby i schorzenia
Nadmierne spożycie słodyczy, a co za tym idzie cukru jest przyczyną przybierania na wadze. Brak umiaru może doprowadzić do otyłości, która jest jednostką chorobową i jedną z plag cywilizacji. Nadwaga natomiast i niezdrowa dieta mogą wywołać rozwój innych groźnych chorób i dolegliwości. Należą do nich
- cukrzyca,
- miażdżyca,
- niektóre nowotwory,
- choroby nerek,
- uszkodzenia nadnerczy,
- nadciśnienie tętnicze.
Cukier przyjmowany w nadmiarze może również prowadzić do zaburzeń pracy serca, zwiększa także ryzyko wystąpienia insulinoodporności, a nawet wiąże się go z zaburzeniami poznawczymi.
Proste rady
- Można wyznaczyć jeden dzień w tygodniu lub miesiącu, w którym pozwolimy sobie na małe słodkie szaleństwo. Oczywiście w tym przypadku także nie należy przesadzać.
- Warto spożywać słodycze z umiarem. Jeśli danego dnia już jedliśmy łakocie, to na tym poprzestańmy.
- Dobrze jest np. raz w roku wykonywać badania na poziom cukru we krwi. Potem należy udać się do specjalisty, żeby dokładnie zanalizował wyniki.
- Kupując produkty warto sprawdzać na etykietkach ich skład. Niestety cukier znajdziemy nawet w musztardzie, kiełbasie, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, ketchupie i w innych.
Bez paniki
Najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek. Kto powiedział, że nie można czasami pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Jednak kluczem tu jest słowo ,,odrobina”. Tak więc można, jednak w rozsądnych ilościach i nie za często. Osoby, które regularnie biegają przyjmują słodycze podczas zawodów, czy też w trakcie treningu. Jednak czy to od razu doprowadzi do otyłości i problemów zdrowotnych? Przecież spalimy kalorie pokonując wiele kilometrów. Więc jeśli tylko wspomagamy się energetycznie, to nic złego nie powinno się stać. Oczywiście warto monitorować poziom cukru we krwi poprzez systematyczne cykliczne badania. Wtedy będziemy wiedzieli, czy wszystko jest w porządku z naszym organizmem. Grunt to umiar.