Przepis na dyniowe gnocchi

Fot: stock.adobe.com
Druga połowa października, to tak naprawdę ostatnie chwile na schwytanie dyniowego sezonu. Dlatego spiesz się jeść dynię, bo tak szybko od nas odchodzi. Na przykład w formie gnocchi, które niewątpliwie zawładną twoimi kubkami smakowymi.
Dyniowe gnocchi
Składniki:
- 2/3 szklanki dyniowego puree
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki sera ricotta
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce (zostaw sobie trochę mąki do posypywania). Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące. Na stolnicę posypaną mąką rozłóż ciasto i delikatnie rozwałkuj. Z wierzchu również posyp mąką tak, aby nie było ono klejące. Pokrój ciasto na kilka części, każdą z nich zwiń w rulon i pokrój na kawałki jak klasyczne kopytka. Każdą „kluskę” lekko dognieć palcem i widelcem, aby były lekko widoczne rowki.
Gnocchi gotuj w lekko osolonej wodzie. Wyjmuj je po ok. 30 sekundach po wypłynięciu na powierzchnię.
WIĘCEJ CIEKAWYCH PRZEPISÓW ORAZ INFORMACJI O DYNI ZNAJDZIESZ W APLIKACJI „MAGAZYN BIEGANIE”.