Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Dieta

Przepis na dyniowe gnocchi

Gnocchi with a pumpkin, mushroom cream sauce. Autumn meal. Top view scene on a dark background.
Fot: stock.adobe.com
[h2]Druga połowa października, to tak naprawdę ostatnie chwile na schwytanie dyniowego sezonu. Dlatego spiesz się jeść dynię, bo tak szybko od nas odchodzi. Na przykład w formie gnocchi, które niewątpliwie zawładną twoimi kubkami smakowymi.[/h2] [h3]Dyniowe gnocchi[/h3]

Składniki:

  • 2/3 szklanki dyniowego puree
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki sera ricotta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce (zostaw sobie trochę mąki do posypywania). Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące. Na stolnicę posypaną mąką rozłóż ciasto i delikatnie rozwałkuj. Z wierzchu również posyp mąką tak, aby nie było ono klejące. Pokrój ciasto na kilka części, każdą z nich zwiń w rulon i pokrój na kawałki jak klasyczne kopytka. Każdą „kluskę” lekko dognieć palcem i widelcem, aby były lekko widoczne rowki.

Gnocchi gotuj w lekko osolonej wodzie. Wyjmuj je po ok. 30 sekundach po wypłynięciu na powierzchnię.

WIĘCEJ CIEKAWYCH PRZEPISÓW ORAZ INFORMACJI O DYNI ZNAJDZIESZ W APLIKACJI “MAGAZYN BIEGANIE”.

dainty-crafting-materials-facebook-app

 

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x