
Dynia to istne bogactwo składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminę C, A, E, K, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor. Pomaga więc w podnoszeniu odporności organizmu, wspiera regenerację. Jest również niskokaloryczna, więc idealna dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę.
Dyniowe placki to nie ekstremalnie niskokaloryczna przekąska, ale za to pożywna i smaczna. Zaletą jest prostota i krótki czas realizacji potrawy. Ponadto takie pancakes smakują zawsze i wszędzie. Można je zjeść na śniadanie lub obiad. Zabrać do pracy w ramach lunchu lub na górskie szlaki. Dosłownie w każde miejsce!
Składniki na dyniowe pancakes:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka soli
- ¼ szklanki cukru
- 2 jajka
- szklanka puree dyniowego
- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- przyprawy: gałka muszkatołowa, cynamon, imbir
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie rozgrzej na patelni olej, naleśniki smaż z obu stron.
Gotowe! Placki dobrze smakują z syropem klonowym i/lub orzechami.
Masz swoje ulubione dodatki do dyniowych pancakes? Podziel się z nami tą informacją!