Owoc granatu – wzmacnia mięśnie, przyspiesza regenerację, redukuje stres
Ten egzotyczny owoc staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jego właściwości prozdrowotne znane są od dawna w rejonie morza śródziemnego. Regularne spożywanie poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, krwionośnego oraz wpływa na lepszą kondycję. Jest też naturalnym afrodyzjakiem. Przyjrzyjmy się bliżej owocom granatu.
Owoc życia
Granat jest uprawiany od tysiącleci. Należy do rodziny krwawnicowatych. Określany jest też jako granat właściwy oraz granatowiec właściwy. Występuje w takich państwach jak Turcja, Indie, Iran, Irak, czy Afganistan. Jego uprawy można również spotkać w innych obszarach świata. Nazywany jest owocem życia ze względu na to, że w jego składzie znajdują się substancje hamujące rozwój wielu chorób, w tym nowotworowych.
Składniki odżywcze
Granat swoją popularność zawdzięcza składnikom odżywczym, które znajdują się w nasionach i soku. W składzie tego owocu znajdziemy sporą dawkę węglowodanów, ale także błonnika. Występuje tu też wiele minerałów takich jak potas, fosfor, jod oraz magnez. Granat to również prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy tu witaminę A, B, C, E oraz K.
Sok z granatu
Jeśli wybieramy się na dłuższy trening, to nie powinniśmy zapominać o nawadnianiu organizmu. Zwłaszcza podczas upałów. Owoc granatu zawiera spore ilości wody, więc doskonale nadaje się na taką okazję. Ugasi pragnienie i dodatkowo doda nam dużo energii. Pijąc regularnie sok z granatów poprawimy jakość naszej skóry. Jej komórki będą bardziej odżywione i lepiej ukrwione. Poprawi się też ogólna kondycja całego organizmu, gdyż składniki zawarte w soku pozwalają na opóźnianie procesów związanych ze starzeniem się. Sok z granatów nie jest wskazany do picia dla osób zmagających się z nadkwaśnością układu pokarmowego oraz cierpiącymi na wrzody żołądka i dwunastnicy.
Wzmacnianie mięśni i regeneracja komórek
Spożywanie nasion granatu powoduje wzrost poziomu testosteronu. Dzięki temu nasze mięśnie stają się mocniejsze. Zwiększa się również ich objętość. Dlatego warto, żeby owoc ten znalazł się w jadłospisie osób, które są aktywne sportowo. Składniki granatu mają też właściwości wpływające na odbudowę tkanek i efektywne ich regenerowanie po wzmożonych wysiłku. Dlatego warto jest wypijać sok z granatu do pół godziny po treningu. Mięśnie wzmocnią się, a także szybciej nastąpi ich odbudowa oraz regeneracja. Kolejny trening np. biegowy będzie po prostu bardziej efektywny.
Na utrzymanie wagi
Wiele osób zwraca uwagę na dość sporą kaloryczność owoców granatu. Rzeczywiście w 100 gramach jest ok. 80 kcal. Nie trzeba się jednak tym przejmować, zwłaszcza jeśli ktoś regularnie biega i ćwiczy. Jednym ze składników tej rośliny jest substancja, która pozytywnie wpływa na ludzki organizm, a w szczególności układ trawienny. To oczywiście błonnik. Powoduje on, że czujemy się syci, nawet po niedużym posiłku. Istotne jest również to, że następuje oczyszczanie organizmu z niepotrzebnych substancji powstałych wskutek przemiany materii. Dzięki temu toksyny oraz szkodliwe związki nie są w stanie się rozwijać np. w jelitach. Układ trawienny funkcjonuje wtedy bez zarzutu.
Na kondycję
Dzięki składnikom występującym w owocach granatu jego sok powinni spożywać sportowcy uprawiający dyscypliny wydolnościowe. Są to np. azotany, które bardzo dobrze wpływają na poprawę ukrwienia. Doskonale dotleniają też partie mięśniowe, co powoduje, że np. podczas biegu dłużej można utrzymać dane tempo. Owoce granatu również skutecznie zwiększają poziomu energii. W skuteczny sposób pozwalają także na wchłanianie żelaza, dzięki czemu zwiększa się wydolność i wytrzymałość organizmu.
Hamuje rozwój raka
Regularne picie soku z granatów jest doskonałą profilaktyką w hamowaniu pojawienia się choroby nowotworowej. Dzięki temu można zapobiec rakowi jelita grubego, czy piersi u kobiet. Substancje wchodzące w skład napoju powodują powstrzymanie procesów wpływających na rozwój komórek nowotworowych. Spożywanie owoców granatu może także w znaczący sposób obniżać poziom antygenu PSA, który jest podwyższony w przypadku raka prostaty.
Obniżanie poziomu stresu
Owoc granatowca doskonałe sprawdzi się gdy brakuje nam energii i jesteśmy zmęczeni. Takie działanie powoduje również, że stajemy się spokojniejsi i nie reagujemy zbyt emocjonalnie w przypadku stresu. Z pozytywnym nastawieniem podchodzimy do zadań i różnych problemów. Potrafimy bardziej się skoncentrować i skupić na jakimś ważnym dla nas celu. Już starożytni odkryli też jego skuteczność przy leczeniu bezsenności.
Na odporność
Regularne spożywanie soku z granatu jest skuteczną metodą na podniesienie odporności organizmu. To doskonała broń przeciwko infekcjom i wirusom. Biegacze powinni wziąć pod uwagę systematyczne picie tego eliksiru, gdyż każda przerwa w treningach spowodowana przeziębieniem, grypą, czy zapaleniem płuc może wyeliminować ich z treningów na długi czas. Granat świetnie też sprawdzi się przy stanach zapalnych organizmu. Substancje w nim zawarte niszczą toksyczne związki. W niektórych schorzeniach zmniejszają też ból. Właściwości przeciwbakteryjne granatowca właściwego sprawdzą się w profilaktyce zapobiegania infekcjom grzybiczym.
Naturalny afrodyzjak
Już od dawna owoce granatu uważano za środek wspomagający miłosne uniesienia. Zalecano je do spożycia mężczyznom, którzy mieli problem z niskim libido. Przy stosowaniu tej rośliny jako afrodyzjaku nie tylko chodzi o samo osiągnięcie erekcji, ale również wzmożenie doznań erotycznych.
Jak wydobyć sok z granatów
Najpierw owoc należy rozciąć nożem na pół. Teraz pestki ze środka trzeba wsypać do mocnej foliowej lub strunowej torebki. Następnie zamykamy ją szczelnie, układamy na stole i rozwałkowujemy np. wałkiem do ciasta. Trzeba to robić, aż sok dokładnie wyciśnie się z pestek. Należy tylko uważać, żeby nie uszkodzić torebki. Teraz na jakieś naczynie lub słoik układamy sitko przez które przecedzamy zawartość torebki. W ten sposób uzyskujemy świeży sok z owoców granatu.
Ziarenka z granatu można dodawać do sałatek, budyniu, owsianki, koktajli, babeczek, ciast, tostów czy grzanek. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i inwencji przygotowującego posiłek.