Orzechy w diecie biegacza i ich lecznicze właściwości
Fot. Istockphoto.com
Najczęściej kojarzą nam się z rodzinnym filmowym wieczorem, spotkaniem przy piwie oraz zaspokajaniem głodu w środku dnia i podjadaniem, ale tak naprawdę jeszcze dużo o nich nie wiemy. Mowa oczywiście o orzechach, czyli najbogatszych źródłach niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów w tym żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu oraz aminokwasów i węglowodanów.
Orzechy, z włoskim i laskowym na czele, są jednym ze skuteczniejszych przeciwutleniaczy. Każdy wysiłek fizyczny sprzyja powstawaniu wolnych rodników, czyli atomów posiadających niesparowane elektrony, które tak samo jak cała reszta organizmu, dążą do równowagi, przez co próbują odbierać elektrony naszym zdrowym komórkom. Takie działanie niestety jest przyczyną wielu zaburzeń wewnątrz organizmu oraz chorób. Spożywanie przeciwutleniaczy po treningu powoduje zmniejszenie bólów mięśniowych, korzystnie działa na wytrzymałość oraz gwarantuje szybszą regenerację mięśni.
Poza właściwościami regenerującymi orzechy korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi i łagodzą stany depresyjne. Obecność orzechów w diecie, wraz z całym bogactwem minerałów, rewelacyjnie wpływa na pracę naszego mózgu. Są też polecane dla kobiet w ciąży ponieważ są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny podczas prawidłowego rozwoju płodu. Orzechy są bogate w białko oraz tłuszcze, są obowiązkowym produktem w diecie każdego sportowca.
Orzech włoski
Ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, dzięki czemu jest rewelacyjnym środkiem na łagodzenie stanów zapalnych, bólu, ma działanie przeciwzakrzepowe i obniża poziom złego cholesterolu w organizmie. Orzech włoski jest zalecany dla osób cierpiących na kaszel oraz astmę, ponieważ jego spożywanie skutecznie nawilża płuca. Orzech włoski jest jednym z czołowych produktów jeśli chodzi o bogactwo witaminy E oraz selen, które należą do grupy antyoksydantów.
Orzech laskowy
Orzech Laskowy ma właściwości obniżające poziom glukozy we krwi. Tak jak pozostali przedstawiciele rodziny orzechów działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na nasze ciało – przede wszystkim korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego. Orzech laskowy ma również właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Migdały
Mają najwięcej witaminy B, witaminy E oraz błonnika spośród wszystkich orzechów. Dzięki błonnikowi są produktem sycącym i pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych reguluje metabolizm, a przy okazji zapobiega gromadzeniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej– wskazane dla osób walczących z nadwagą!
Pistacje
Orzechy pistacji mają właściwości przeciwutleniające. Ich jedzenie wpływa korzystanie na stan naczyń krwionośnych, co z kolei ma korzystny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Pistacje są jednym z lepszych źródeł Witaminy B6, która kojąco wpływa na układ nerwowy oraz reguluje pracę serca. Podobnie jak migdały są wskazanym produktem dla osób próbujących stracić na wadze ponieważ bogate w błonnik wpływają na prawidłową perystaltykę jelit oraz odpowiednią częstotliwość wypróżnień.
Orzechy arachidowe
Są bogate w duże ilości witamin z grupy B, potas, magnez i wapń. W medycynie naturalnej są stosowane do zahamowania krwawienia (w tym hemofilii) oraz obniżenia ciśnienia. Orzechy arachidowe, jedzone w umiarze, są polecane dla matek karmiących ponieważ ich spożywanie powoduje wzrost ilości wytwarzanego pokarmu.
Kokos
Jest orzechem mile widzianym w jadłospisie osób osłabionych, wyczerpanych, cierpiących na krwotoki z nosa oraz niedożywienie. Orzech ten posiada wysoką zawartość lekkostrawnych kwasów tłuszczowych, przez co jest łatwym źródłem energii przydatnym sportowcom. Szybko wchłaniany, szybko spalany.
Orzeszki piniowe
Są zalecane dla osób z problemami z płucami, okrężnicą oraz wątrobą. Nawilżają płuca, jelita oraz zwiększają ilość płynów organicznych. Często stosowane w przypadku zawrotów głowy czy suchego kaszlu.
Mimo szerokiej gamy pozytywnych właściwości orzechów musimy pamiętać o tym, że są one wysokokalorycznym produktem przez co będą idealnym rozwiązaniem dla bardzo aktywnych sportowców, którzy na co dzień nie są w stanie zjeść dużej ilości jedzenia. Jednak bez względu na rodzaj, smak oraz wielkość spożywane w nadmiarze skutkują nadwagą oraz zaparciami.