Dieta Zdrowie i motywacja

Kawa dla biegacza – kiedy ją pić i po co?

Kawa. Fot. istockphoto.com

Kawa. Fot. istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Bez kawy nie pociągniesz. No, przynajmniej wielu jest takich, co nie pociągnie. Jak ją stosować? I po co?

Przed treningiem kawa wzmacnia naszą wytrzymałość i obniża poziom odczuwalnego zmęczenia. W przypadku biegów do dwóch godzin wypita wczesniej kawa może dać nam poczucie większej siły w końcówce. Najlepiej wypić filiżankę kawy na 45 minut przed wysiłkiem.

W czasie treningu sprawa jest trudniejsza. Nie wiadomo bowiem do końca co dzieje się na poziomie metabolicznym z kofeiną w czasie wysiłku. Ale wiele osób chętnie sięga po zimną kawę albo rozgazowaną Colę (to też kofeina!) w drugiej części długiego wysiłku. Nawet jeśli spowodowany tym „kop” ma charakter wyłacznie psychologioczny – warto.

Po wysiłku kawa działa jako stymulator procesów uzupełniania zapasów glikogenu mięśniowego. Co prawda naukowcy nie stwierdzili, w jaki sposób ten proces wspomagania zachodzi – na poziomie wchłaniania przez jelita, dostarczania glukozy do mięśni czy może stymulacji wydzielania adrenaliny – ale obecność kofeiny powoduje przyspieszenie przywracania przedwysiłkowego poziomu glikogenu.

Uwaga. Kawa to używka i nie każdy reaguje na nią tak samo. Dlatego trzeba przetestować jej działanie na sobie w warunkach „pokojowych”, zanim rzucimy się na kawę w czasie najważniejszego startu w sezonie. A nawet przed zwykłym treningiem.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

Marek Tronina (Wszystkie wpisy)

Współzałożyciel i redaktor naczelny miesięcznika BIEGANIE. Dyrektor Maratonu Warszawskiego. Z wykształcenia dziennikarz, z doświadczeniem zawodowym w branży (redakcja sportowa TVP, Polskie Radio). Ukończył 15 biegów maratońskich.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x