Dieta biegacza. Marchew i jej wartości odżywcze
Fot. Istockphoto.com
Pomarańczowa Pani, dostępna przez cały rok w naszych sklepach, nabiera największej wartości właśnie w okresie jesienno-zimowym. Marchew jest źródłem karotenów, witaminy C, z grupy B, a także cennych dla biegacza pierwiastków: żelaza, wapnia i miedzi. Dlaczego jeszcze warto po nią sięgnąć?
Marchew powinna znaleźć miejsce na talerzu każdego sportowca. Jednym z powodów dlaczego jest tak ważna w okresie dużej aktywności fizycznej jest obecność potasu korzystnego w procesie regeneracji mięśni po treningu. Jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za kontrolę skurczów mięśni. Potas nie tylko wzmacnia mięśnie, ale również wspomaga ich odbudowę. Niedobór potasu objawia się samoistnym drżeniem oraz kurczami mięśni. Duża zawartość krzemu w marchwi ma znaczący wpływ na metabolizm wapnia, a jego niedobór może skutkować niedorozwojem kości. Krzem jest bardzo ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za tworzenie tkanki łącznej, będącej główną barierą ochronną organizmu. Od niego również zależy stan naszych chrząstek. Istotnym jest również fakt, że niedobór krzemu może być przyczyną zmniejszenia elastyczności układu szkieletowego, co skutkuje większą podatnością na wszelkiego rodzaju urazy oraz kontuzje.
Zawarty w marchwi potas ujędrnia i wygładza skórę, a dzięki bogactwu beta-karotenu marchew działa spowalniająco na proces starzenia się skóry i jednocześnie ją regeneruje. Ciekawostką jest fakt, że sok ze świeżej marchwi jest bardzo dobrym lekarstwem na oparzenia skóry (nałożony bezpośrednio na oparzenie, a nie wypity).
Marchew jest produktem zasadowym, dzięki czemu działa oczyszczająco przy dolegliwościach, mających swoją przyczynę w zakwaszeniu krwi, a wśród nich między innymi przy trądziku i reumatyzmie. Bogactwo witaminy A, zaklęte w pomarańczowych korzeniach sugeruje, iż marchew powinna być przekąską każdego, kto spędza dużo czasu przed monitorem. Ma korzystny wpływ na jakość naszego widzenia, chroni przed zapaleniem spojówek, a przy okazji jest lekarstwem na kurzą ślepotę, czyli zaburzenia widzenia po zmierzchu. Karoten obecny w marchwi działa także przeciwzapalnie na śluzówkę, co czyni ją dobrym lekarstwem na choroby, na przykład układu oddechowego, zapalenia przewodu pokarmowego oraz moczowego.
Marchew jest źródłem licznych karotenów (w tym prowitamin A, α- i β-karotenu), sacharozy i glukozy, witamin B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, potasu, a także pektyn.
Marchew wspomaga pracę nerek – jest produktem moczopędnym, rozpuszcza chorobotwórcze nagromadzenia (w tym kamienie i guzy) leczy niestrawność. Warzywo to znajduje się na liście polecanych produktów przy zaparciach. Gotowana marchewka jest produktem lekkostrawnym, działa rozkurczowo, a utarta na papkę lub w postaci zupy-kremu wpływa pozytywnie na trawienie, dzięki temu jest również wskazana dla osób walczących z nadwagą lub o uregulowanie przemiany materii.