Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Dieta

Dieta biegacza: co jeść jesienią i zimą?

W chłodnych miesiącach apetyt na surowe warzywa i sałatki zazwyczaj spada, a zaczynamy odczuwać potrzebę dodania do naszej diety czegoś ciepłego, często dużo bardziej kalorycznego, z wysoką zawartością tłuszczu i węglowodanów. Ta zmiana nastawienia i potrzeb może mieć jednak swoje konsekwencje… Co jeść jesienią i zimą?

Miło jest po mocnym treningu, szczególnie gdy za oknem pada deszcz lub śnieg, wieje wiatr, usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i talerzem pełnym kalorycznych smakołyków. Tylko nie tędy droga. Co zatem spożywać zimą, aby odczuwać ciepło i komfort, jednocześnie nie przytyć, a dostarczyć organizmowi odpowiednie ilości witamin i minerałów? Oto pięć krótkich porad.

Jak jeść jesienią i zimą? Używaj przypraw

Rozgrzewające przyprawy to zapach zimowej kuchni. Naucz się używać ich do każdej potrawy. Cynamon świetnie smakuje z mięsem lub marchewką. Pieprz kajeński rozgrzeje każdą potrawę, rozmaryn nadaje się najlepiej do pieczonych mięs, a tymianek do dań warzywnych czy nawet jajecznicy. Eksperymentuj z przyprawami, ile się da, ponieważ wszystkie mają znakomite właściwości zdrowotne. Cynamon może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu II.

Zjadanie cynamonu w ilości ok. 6 g dziennie może też zmniejszyć zawartość cholesterolu we krwi. Kurkuma, czyli główny składnik mieszanek przypraw curry, może pomóc w pracy żołądka, zmniejszyć bóle stawów w przypadku artretyzmu, a rozmaryn pozytywnie wpływa na pamięć

Gotuj warzywa na parze

Gdy nie masz apetytu na surowe, chłodne warzywa, ugotuj je na parze. Można to zrobić w specjalnym parowarze lub stosując odpowiedni garnek na kuchence gazowej lub elektrycznej. Można także w kuchence mikrofalowej, pamiętając jednak, aby po włożeniu warzyw i dodaniu niewielkiej ilości wody do odpowiedniego naczynia, przykryć wierzch plastikową folią, zostawiając niewielki otwór na ewentualne ujście pary wodnej. Orientacyjny czas – 5 minut.

Czosnek i cebula

Przypuszczam, że niemal każdy słyszał o czosnku i jego dobroczynnych właściwościach, wpływających na poprawę odporności organizmu, działaniu antynowotworowym czy pozytywnym wpływie na układ krwionośny. Jednak cebula jest w jakimś stopniu nadal niedoceniana, a wpływa na nasz organizm niemal identycznie jak czosnek. Odbywa się to za sprawą zawartego w niej związku zwanego alicyną, posiadającego właściwości bakteriobójcze. Zimą używaj cebuli w dużej ilości, a oprócz zdrowotnych właściwości, twój posiłek nabierze smaku i zrobi się rozgrzewający.

Orzechy i nasiona

W okresie zimowym dużo częściej niż w lecie mamy apetyt na przekąski. Idealne w tym przypadku będą orzechy czy nasiona. Mimo że są dość kaloryczne, dostarczają zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów.

Jedz zupy

W chłodne dni warto też zwrócić większą uwagę na zupy, które z przyprawami mogą doskonale rozgrzać nasz organizm. By nie tracić czasu na częste gotowanie, zupę można ugotować w większej ilości i jeść porcjami przez kolejne 2-3 dni lub zamrozić. Do zabielenia zupy, jeżeli tak lubimy, stosujmy jogurt zamiast śmietany, przez co zmniejszymy jej kaloryczność.

A zatem jak jeść jesienią i zimą? Podsumowując warto spożywać ciepłe posiłki, naturalne, nisko przetworzone.

Zdrowe słodycze na wyciągnięcie ręki. Przygotuj je samodzielnie!

Jak jeść jesienią? Zajrzyj do medycyny chińskiej

Według starożytnej medycyny chińskiej, dieta składa się z produktów rozgrzewających (Jang) i chłodzących (Jin) ciało człowieka. Zdrowa dieta, według medyków Dalekiego Wschodu, to balans produktów Jin i Jang. Zalecają oni, aby w okresie zimowym spożywać więcej Jang, czyli: marchwi, selera, ziemniaków, buraków, nasion, kapusty, grzybów, ryżu czy mięsa. Natomiast ograniczyć, ale nie kompletnie wykluczyć: warzywa liściaste, ogórki, jabłka, mango, melony czy kiwi.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

5 / 5. 1

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x