Orzechy – doskonała przekąska dla biegacza. Które najlepsze?
Orzechy to źródło węglowodanów, korzystnych tłuszczów oraz witamin, składników mineralnych i innych związków biologicznie czynnych (np. fitosteroli i przeciwutleniaczy). Wysoka wartość odżywcza oraz korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie to z dietetycznego punktu widzenia jedno z ciekawszych odkryć lat 90.
W niewielkiej łupince orzecha kryje się pokaźny skarb. A za tym żeby wprowadzić orzechy do swojego jadłospisu, przemawia fakt, że są po prostu smaczne i mogą być świetną przekąską, szczególnie jesienią i zimą, kiedy zaczyna brakować świeżych owoców. Lepiej i zdrowiej będzie, siedząc przed komputerem w pracy, chrupać orzeszki niż chipsy, czekoladki czy ciasteczka.
Orzechy – węglowodany
Orzechy to najekonomiczniejsze źródło energii dla pracujących mięśni. Węglowodany obecne w orzechach wchłaniają się wolno do krwi, przez co charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu podczas dłuższego biegu nie grozi nam gwałtowny spadek glukozy we krwi (uchroni nas to przed nagłym brakiem sił). Podczas wysiłku fizycznego nasz organizm potrzebuje stałych dostaw energii. W czasie krótkich treningów lub zawodów jest ona czerpana głównie z węglowodanów. Gdy wysiłek przedłuża się, bardzo ważnym substratem energetycznym stają się…
Tłuszcze
Te obecne w orzechach charakteryzują się bardzo korzystnym składem kwasów tłuszczowych. Zawierają one głównie kwasy nienasycone, których w naszej diecie powinno być najwięcej. Są one zalecane w leczeniu i prewencji chorób układu krążenia, gdyż obniżają poziom cholesterolu i triglicerdów we krwi. Mogą być wykorzystywane również jako materiał budulcowy (w odróżnieniu od kwasów tłuszczowych nasyconych, które mogą być tylko źródłem energii). Podczas intensywnego wysiłku uszkadzane są tkanki i ich błony komórkowe, których odbudowa uzależniona jest od dostępności wspomnianych kwasów tłuszczowych.

Witaminy
Orzechy to również znakomite źródło szeregu składników mineralnych i witamin. W dużych ilościach występuje magnez, uczestniczący w metabolizmie wysiłkowym i syntezie białek. Ponadto bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych (m.in. w tkance mięśniowej) i w procesie skurczu mięśni. W niektórych orzechach występują również większe ilości wapnia, który przede wszystkim jest składnikiem budulcowym kości, ale również wchodzi w skład enzymu, dzięki któremu mięśnie mogą wykorzystywać zgromadzony w nich glikogen. Wapń także uczestniczy w procesie skurczu mięśni.
Witaminy z grupy B (B1 i kwas foliowy) przede wszystkim biorą udział w metabolizmie węglowodanów (umożliwiając wykorzystanie ich jako źródła energii) oraz aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Witamina E, określana też jako witamina młodości, hamuje proces starzenia się organizmu dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym.
Orzechy kokosowe– to niewątpliwie największe orzechy, które pod twardą skorupką kryją gruby, biały miąższ i słodkie mleczko. Jest ono podstawowym składnikiem kuchni indonezyjskiej. Z miąższu produkuje się masło i olej, a wiórki wykorzystywane są do wyrobu makaronów kokosowych i słodyczy.

– w największych ilościach można je spotkać na Hawajach i w Indonezji. Te miękkie i smaczne orzeszki są podawane jako deser lub jako dodatek do koktajli.

– wywodzą się z lasów Amazonii. Dobrze przechowują się w skorupce. Jednak po rozłupaniu bardzo szybko wysychają. Zawierają selen, wykazujący właściwości przeciwutleniające.

– ich nazwa nie bez powodu kojarzy nam się z brązowym, gazowanym i niezwykle słodkim trunkiem. Pierwotnie cola-cola była produkowana właśnie z nich. Owoce z drzewa cola powszechnie uprawianego w Afryce zawierają ok. 3% kofeiny, dlatego napój z tych owoców działa orzeźwiająco. Same orzeszki mają także zastosowanie w medycynie.

Tabela zawartości energii i wybranych składników odżywczych w 100 g produktu:
Migdały |
Nerkowce |
Orzechy laskowe |
Orzeszki ziemne |
Pistacje |
Orzechy włoskie | |
Energia |
591 kcal |
614 kcal |
664 kcal |
603 kcal |
633 kcal |
679 kcal |
Węglowodany |
11,3 g |
25,5 g |
11 g |
13,9 g |
16,4 g |
9,2 g |
Tłuszcze nasycone |
7,2 g
|
10 g |
6,4 g |
10,4 g |
10,5 g |
8,3 g |
Tłuszcze nienasycone |
46,2 g |
39,3 g |
57,5 g |
39,6 g |
44 g |
57,6 g |
Wapń |
250 mg |
40 mg |
140 mg |
60 mg |
120 mg |
90 mg |
Magnez |
240 mg |
260 mg |
160 mg |
170 mg |
150 mg |
150 mg |
Witamina B1 |
0,18 mg |
0,37 mg |
0,35 mg |
0,25 mg |
0,7 mg |
0,32 mg |
Witamina E |
27,5 mg |
0,7 mg |
20 mg |
8 mg |
3 mg |
1 mg |
Kwas foliowy |
29 µg |
25 µg |
113 µg |
126 µg |
50 µg |
78 µg |
ZOBACZ TEŻ: Jak obliczyć, ile potrzebujemy kalorii?