- 1 cebula
- 400 g suchej fasoli czerwonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 litra wody
- 300 ml mleka kokosowego
- szklanka tartego sera
- limonka
- pieprz, liść laurowy
- pieprz kajeński
- sól
- papryka w proszku
- kurkuma
Fasolę dzień wcześniej odstawić na noc w wodzie do namoczenia. Pokroić cebulę. W garnku podgrzać olej i zeszklić cebulę z pieprzem, liściem laurowym, pieprzem kajeńskim, papryką i kurkumą. Fasolę przepłukać na sitku, a następnie włożyć do rozgrzanego garnka. Przemieszać, dusić 2 minuty i zalać wodą oraz mlekiem kokosowym. Gotować 15-20 minut, po czym osolić do smaku i dodac łyżkę soku z limonki. Powstałą zupę ostudzić, po czym zmiksować na jednolitą konsystencję. Posypać pietruszką i serem.
Smacznego!
WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT ZIMOWEJ DIETY BIEGACZA ZNAJDZIESZ W APLIKACJI “MAGAZYN BIEGANIE”
Ja lubię do takich gęstych zup dodać kilka kropel włoskiej oliwy z oliwek, to zawsze mega podkręca smak 🙂
ja też używam włoskiej extra virgin z chilli. podsmażam na tym cebulkę, bo takie dania to muszą być na ostro!
masz jakąś ulubioną, bo niestety ta co kupiłam ostatnio, śmierdziała mi raczej zjałczałym masłem niż oliwą 🙁
Taak, najlepsza jest wg mnie Gran Fruttato z firmy Monini 🙂
muszę spróbować skoro tak zachęcacie 🙂 zdrowie na talerzu !
brzmi smakowicie. Trzeba by wypróbować czy rodzince będzie smakowało.