Pikantna zupa kokosowo-fasolowa [PRZEPIS]
W zimowych miesiącach apetyt na surowe warzywa i sałatki zazwyczaj spada, zaczynamy potrzebę dodania do naszej diety czegoś ciepłego i kalorycznego. Z pomocą przychodzą zupy! Rozgrzewają, nawadniają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Ale ile można jeść pomidorówkę i barszcz? Proponujemy więc coś innego: przepis na zupę kokosowo-fasolową.
- 1 cebula
- 400 g suchej fasoli czerwonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 litra wody
- 300 ml mleka kokosowego
- szklanka tartego sera
- limonka
- pieprz, liść laurowy
- pieprz kajeński
- sól
- papryka w proszku
- kurkuma
Fasolę dzień wcześniej odstawić na noc w wodzie do namoczenia. Pokroić cebulę. W garnku podgrzać olej i zeszklić cebulę z pieprzem, liściem laurowym, pieprzem kajeńskim, papryką i kurkumą. Fasolę przepłukać na sitku, a następnie włożyć do rozgrzanego garnka. Przemieszać, dusić 2 minuty i zalać wodą oraz mlekiem kokosowym. Gotować 15-20 minut, po czym osolić do smaku i dodac łyżkę soku z limonki. Powstałą zupę ostudzić, po czym zmiksować na jednolitą konsystencję. Posypać pietruszką i serem.
Smacznego!
WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT ZIMOWEJ DIETY BIEGACZA ZNAJDZIESZ W APLIKACJI „MAGAZYN BIEGANIE”