fbpx

Dieta > Trening > Strefa kobiet

Domowy chleb żytni na zakwasie [PROSTY PRZEPIS]

By cieszyć się biegową mocą, musisz zdrowo jeść. Jednym z elementów diety wielu z nas, jest pieczywo. Dobry jakościowo chleb na zakwasie kupowany w sklepach, jest jednak stosunkowo drogi. Tymczasem w rzeczywistości jego wykonanie jest banalnie proste, a do tego tanie.

Domowy chleb nie wymaga dużo pracy, za to trzeba uczciwie przyznać, że jego wykonanie jest dosyć czasochłonne. Jednak szybko przekonasz się, że tak naprawdę da się to tak zorganizować, by proces ten był jak najmniej angażujący. Wystarczy, że np. wieczorem przygotujesz ciasto, odstawisz je na noc, a rano szykując się do pracy, wrzucisz do piekarnika na godzinę. Takim sposobem po powrocie do domu masz już świeży i chrupiący chlebek.

Jednak żeby wypiekać chleb na zakwasie, musisz mieć… zakwas. Być może Twoi znajomi hodują go w domu, wtedy mogą się nim z Tobą podzielić. Jeśli nie, musisz go wyhodować sam, co również potrafi przynosić sporo radości. Przygotowanie go jest banalnie proste, ale wymaga dyscypliny i cierpliwości.Trzeba go bowiem „dokarmiać” codziennie przez 6 dni. Po tym czasie jest on dopiero gotowy do pierwszego wypieku.

Przepis na zakwas żytni

Aby przygotować zakwas, potrzebujesz jedynie mąki żytniej razowej (2000), letnią wodę oraz czysty słoik 500 ml (najlepiej go wyparzyć).

Dzień 1. Wsypujesz do słoika 5 łyżek mąki i 5-6 łyżek wody, mieszasz aż powstanie jednolita, gęsta masa. Być może jest to przesąd, ale podobno zakwas należy mieszać wyłącznie drewnianą łyżką. Co się stanie, gdy wymieszasz go łyżką metalową? Tego prawdopodobnie nie wie nikt 😉 Zakwas odstawiasz na ok. dobę w ciepłe miejsce (temperatura powinna wynosić mniej więcej 25-30 st. C). Słoik możesz przykryć czystą ściereczką, jednak nie wolno go zakręcać. Zakwas musi oddychać!

Dzień 2. Odlewasz połowę masy (możesz tę część wyrzucić lub przelać do drugiego słoika i równolegle robić dwa zakwasy, którym podzielisz się z kimś innym). Powtarzasz czynności z dnia poprzedniego.

Dzień 3. Wykonujesz krok po kroku to samo, co dnia drugiego. Dziś już zakwas może (ale nie musi) lekko urosnąć.

Dzień 4-6. W kolejnych dniach robisz cały czas to samo. Szóstego dnia zakwas powinien już solidnie bąbelkować i zajmować ok. 1/2 słoika.

Sześciodniowy zakwas powinien już nadawać się do przyrządzenia chleba. Jeśli jednak z niego nie korzystasz, koniecznie chowaj go do lodówki. Tam też nie należy go szczelnie zamykać, a jedynie przykrywać szmatką. W tej formie jest to zakwas uśpiony.

Dokarmianie zakwasu: słoik wyciągasz z lodówki i zostawiasz na kilka godzin, aż zakwas nieco się ogrzeje. Dokarmiasz go tak, jak wcześniej, tj. 5 łyżek mąki, 5-6 łyżek wody, mieszasz. Odstawiasz na ok. 12 godzin. Taki wyrośnięty, bąbelkujący zakwas, to zakwas aktywny. Dokarmiać go należy przynajmniej 1 raz w tygodniu.

Przepis na chleb

Potrzebujesz:

  • 400 g mąki żytniej razowej 2000
  • ok. 150 g aktywnego zakwasu
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka ulubionych dodatków (np. ziaren słonecznika, pestek dyni, czarnuszka)
  • 1-1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wsyp całą mąkę do miski (lub garnka). Dodaj zakwas (wykorzystaj połowę zakwasu ze słoika, drugą połowę schowaj do lodówki – będzie do kolejnego chleba) i wsyp dodatki (ziarna, sól). Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj (drewniana łyżka wciąż na topie), aż do uzyskania gęstej masy. W razie potrzeby dolej wody lub dosyp nieco mąki. Masę przelej do formy i przykryj ściereczką. Odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie chleb powinien nieco wyrosnąć. W takiej formie wstaw go do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po ok. 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 30 do 40 minut. Wyciągnij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!

Kilka ważnych uwag

    •  Jest ryzyko, że początkującemu piekarzowi taki 100 proc. chleb żytni się nie uda. Dla bezpieczeństwa możesz wymieszać mąkę żytnią pół na pół z mąką pszenną razową (2000).
    • Mąkę żytnią możesz mieszać z dowolną, inną mąką wysokiej jakości (orkiszową, owsianą)
    • Niektóre rodzaje mąk są bardzo proste do wykonania w domu. Np. owsiana powstaje po zmieleniu płatków owsianych w młynku do kawy
    • Do chleba możesz dodawać wszystko to, co uznasz za słuszne: siemię lniane, orzechy, suszone śliwki, sezam. Eksperymentuj!
    • Zakwas trzeba regularnie dokarmiać, minimum raz w tygodniu. Jeśli nie planujesz wypieku, dokarm go jak zwykle. Po 12 godzinach pozbądź się połowy zakwasu, a pozostały schowaj z powrotem do lodówki.
    • Im młodszy zakwas, tym bardziej wrażliwy. Obserwuj, czy nie pleśnieje. W takiej formie nie nadaje się on już do użytku. Czasem trzymając zakwas w lodówce, zbiera się na jego powierzchni woda. To jeszcze nie tragedia. Dokarm zakwas i porządnie go wymieszaj.
    • Zapach zakwasu można uznać jako kwaśny, z czasem octowy. Jeśli zatem taki uzyskamy, nie ma co się martwić – wszystko jest w porządku.


Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Iwona Ludwinek-Zarzeka

Podoba ci się ten artykuł?

4.8 / 5. 15

Przeczytaj też

ASICS prezentuje nowy model GEL-TRABUCO 13, najnowszą innowację w obuwiu do biegania w terenie, stworzoną, by z łatwością radzić sobie w każdych warunkach. Zgodnie z filozofią projektową marki, buty zostały przeprojektowane w oparciu o testy […]

Poznajcie GEL-TRABUCO 13! Komfort i ochrona na biegowych szlakach

Przygotowujesz się do półmaratonu i nie wiesz, na jakie treningi postawić w ostatnich tygodniach przed startem? Zachęcamy do skupienia się na treningach specyficznych do docelowego dystansu. Poniżej znajdziesz kilka propozycji jednostek, na które warto zwrócić uwagę.

Jak przygotować się do półmaratonu – przykłady treningów specyficznych

Za nami pierwszy miesiąc 2025 r. Sezon halowy się rozkręca, znamy wyniki pierwszych ciekawszych biegów ulicznych tego roku. Jakie wydarzenia przyciągnęły naszą uwagę w styczniu 2025 r.? Jakie są dotychczasowe tegoroczne osiągnięcia reprezentantów Polski? I […]

Styczeń w halach (i nie tylko) – podsumowanie

Do rozpoczęcia 12. PKO Białystok Półmaratonu zostało nieco ponad 14 tygodni. To dobry moment, aby zapewnić sobie miejsce na liście startowej największego biegu ulicznego we wschodniej części Polski. Tym bardziej, że do końca stycznia obowiązuje […]

12. PKO Białystok Półmaraton za 100 dni. Do końca stycznia wpisowe w niższej cenie

Już 12 maja 2025 roku Białystok po raz dwunasty stanie się areną największego wydarzenia biegowego na Podlasiu – PKO Białystok Półmaratonu. To niezwykle popularne wydarzenie przyciąga uczestników z całej Polski, którzy cenią nie tylko sportową […]

Plany treningowe do 12. PKO Białystok Półmaratonu (1:30, 1:40, 1:50, 2h i dla początkujących)

Plan treningowy do półmaratonu na wynik 1:40 to propozycja dla osób średniozaawansowanych, zaawansowanych, ale także ambitnych i mających doświadczenie sportowe początkujących. Planowany wynik wymaga utrzymania na dystansie 21,0975 km tempa ok. 4:44/km. Plany treningowe przygotowane […]

Plan treningowy do półmaratonu na 1:40 (15 tygodni)

Wraz z rozpoczęciem zapisów na warszawskie biegi w 2025 roku, Fundacja Maraton Warszawski zainaugurowała kolejną odsłonę akcji #BiegamDobrze. Tegoroczne wydarzenia zyskują dodatkowy wymiar, ponieważ do rodziny #BiegamDobrze dołączają dwie nowe fundacje: Czerwone Noski oraz Cancer […]

Nowe Fundacje dołączają do akcji #BiegamDobrze – powitajcie Czerwone Noski i Cancer Fighters

Zapisy na premierową edycję BeMore5K właśnie wystartowały. Bieg odbędzie się 16 marca na warszawskim Bemowie. Uczestnicy zmierzą się z szybką, atestowaną trasą o długości 5 kilometrów, która poprowadzi ulicami jednej z najbardziej dynamicznie rozwijających się […]

BeMore5K – zapisy ruszyły! Zgarnij koszulkę od partnera technicznego PUMY

Przewodnik po najpopularniejszych cyklach biegowych w Polsce.
Zobacz