Jesteś tu? Polub nas!

Dołącz do nas i zgarnij więcej - z okazji 20-lecia Magazynu Bieganie czekają na Ciebie konkursy z nagrodami: pakiety startowe, sprzęt i nie tylko.

Dieta

Proste i szybkie przepisy dla biegaczy

l1770162

[h2]Próbując wpleść trening między obowiązki zawodowe i domowe, trudno czasem znaleźć czas na gotowanie zdrowych potraw. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie trzy proste przepisy, dzięki którym nie będziesz musiał rezygnować ani z biegania, ani z wartościowego jedzenia. Niektóre z tych potraw przygotujesz w 15 minut![/h2]

[h3]Pasta z białej fasoli i awokado[/h3]

czas przygotowania: 15 min

Kto powiedział, że hummus musi być z cieciorki (ciecierzycy), że nie można zamiast niej użyć innego strączka, typu biała fasola, dodatkowo wzbogaconej awokado? Tak więc dziś przyszła kolej na zmianę standardowego pojęcia hummusu i w mojej kuchni na stałe wprowadził się „hummus w wersji 2”: z białej fasoli, tahini (pasta z prażonego sezamu) i awokado. Do tego czosnek, sok z cytryny i bardzo zimna woda, czyli reszta jak w klasycznym palestyńskim przepisie.

Przyznam, że nie spodziewałam się takiej pysznej alternatywy, smak pasty przeszedł moje oczekiwania – fasola jest delikatna w smaku, aksamitna. Taka jest i pasta – puszysta, choć to czosnek dodaje jej większego pazura niż tahini. Przygotowanie hummusu z białej fasoli zajmuje tyle czasu co tradycyjny, a zawsze to jakaś odmiana w mojej roślinnej lodówce.

Co potrzebujesz:

  • 1 puszkę białej fasoli (ekspresowe wykonanie, bo wydłużone to kupno nasion białej fasoli i moczenie ich przez noc)
  • ½ obranego awokado
  • 1 duża łyżka tahini
  • 3 ząbki czosnku polskiego (można użyć więcej np. 5, jeśli ktoś lubi)
  • łyżka soku z cytryny
  • ¼ szklanki lodowatej wody
  • sól i pieprz do smaku

Jak robisz:

Wszystkie składniki dokładnie blendujesz, w drugiej kolejności powoli dolewając wodę, na koniec przyprawiasz do smaku i gotowe. Pasta doskonale smakuje rozsmarowana na pieczywie z kiszonym ogórkiem.

[h3]Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami[/h3]

czas przygotowania: 15 minut

Jeśli biegacz nie wie co ma zjeść niech zje makaron. Z makaronem każde danie może być szybkie i sycące. A jeśli doda się do niego suszone pomidory, pomarańczę, uprażone pestki dyni oraz słonecznika otrzymujemy przepyszną, energetyczną i sytą sałatkę uzupełniającą węglowodany.

Co potrzebujesz:

opakowanie makaronu typu penne (pszenny lub razowy)
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
10 pomidorków koktajlowych lub 1 opakowanie
1 pomarańcza wraz z sokiem
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka melasy trzcinowej lub syropu z agawy
sól i pieprz

Jak robisz:

Makaron (każdy) gotujesz zawsze minutę krócej niż jest podane na opakowaniu. W tym czasie kroisz do miski: suszone pomidory w paseczki, pomidory koktailowe w ćwiartki, a obraną pomarańczę na małe trójkąty. Sok puszczony podczas krojenia przez pomarańczę wlewasz do miski. Pestki dyni i słonecznika prażysz na patelni aż lekko się podrumienią i również wsypujesz do sałatkowych składników. W słoiczku przygotowujesz sos, na który składa się: oliwa z oliwek lub oliwa, w której były suszone pomidory, musztarda, ocet balsamiczny, syrop z agawy lub melasa trzcinowa, sól i pieprz. Zamykasz dokładnie słoik przykrywką i mieszasz zawartość wstrząsając. Kiedy makaron będzie ugotowany, przepłukany zimną wodą dodajesz do sałatki i na koniec mieszasz wszystko z sosem. Pyszne!

[h3]Ciasto marchewkowe[/h3]

Czas przygotowania: 45 min wraz z pieczeniem

Kiedy moja mama po raz pierwszy gościła mnie w domu już jako wegankę upiekła specjalnie na mój przyjazd roślinne ciasto marchewkowe – proste w wykonaniu, gdzie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie się ciasta w piekarniku, czyli 35 minut. Kiedy tylko ciasto pojawia się na stole znika w tempie równie szybkim co zostało zrobiono – zarówno w domu jak i w gościach.

Co potrzeba:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
  • pełna garść namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
  • ½ szklanki syropu z agawy lun brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sodu oczyszczonej
  • 6 łyżek dobrego oleju roślinnego np. ryżowego, słonecznikowego, rzepakowego
  • ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • Jak robisz:

W czasie kiedy piekarnik będzie się rozgrzewał do temperatury 180 stopni C, wszystkie składniki mieszasz dokładnie w misce, a następnie przekładasz do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczesz 35 minut w piekarniku o wskazanej temperaturze. Po upieczeniu smarujesz wierzch syropem z agawy lub posypujesz cukrem pudrem.

Gotowe! Palce lizać!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie! Psst... Ocenisz nasz artykuł? 😉

0 / 5. 0

Joanna Kowalczyk-Bednarczyk (Wszystkie wpisy)

Joanna "JoKo" Kowalczyk, miłośniczka gór, biegów górskich oraz kuchni roślinnej, autorka bloga i funpage Bieganizm, z wykształcenia biolog z doktoratem, mama. Po kilkunastu latach pracy w zawodzie, laboratorium zamieniła na góry i bycie bliżej natury. Aktywnie angażuje się w pomaganie dzieciom chorym na serce oraz w ochronę zagrożonych wyginięciem drapieżników, szczególnie wilków. Organizatorka Biegu Śnieżnej Pantery. Obecnie pisze książkę.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Uwagi
Zobacz komentarze
0
Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Zostawisz komentarz?x