Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem
Przy coraz częstszych i intensywniejszych treningach niezwykle ważne jest, aby zawodnik szybko się regenerował i miał energię na każdy trening. Jeśli nie zadbamy o właściwy proces odnowy biologicznej i regeneracji, prędzej czy później pojawią się kontuzje. Nie każdy wie, że najlepszą i najłatwiej dostępną metodą odzyskania sprawności fizycznej i równowagi psychicznej jest właściwe żywienie. To dzięki niemu organizm może się regenerować już na poziomie komórkowym.
Żywienie młodego sportowca to praktyczna książka dla rodziców, trenerów, nauczycieli wychowania fizycznego i studentów kierunków związanych ze sportem lub dietetyką, ale polecamy ją również młodzieży. Przekazuje najważniejsze informacje dotyczące właściwego bilansowania diety (węglowodany, białka, tłuszcze i mikroskładniki) oraz nawadniania organizmu młodego sportowca. Porusza częsty wśród dzieci i młodzieży problem nadwagi i otyłości, a także zwraca uwagę na rolę, jaką odgrywa odporność organizmu w skutecznym trenowaniu, rozwoju fizycznym i psychicznym oraz w procesie nauki.
Młodzi sportowcy i ich rodzice zadają różnorodne pytania. Książka zbiera te, które pojawiają się najczęściej, i udziela na nie odpowiedzi rzeczowych, zgodnych z aktualnym stanem wiedzy.
W ostatnim rozdziale znajdują się przykładowe, autorskie fragmenty opracowanych diet dla zawodników w różnym wieku.
Autorzy wydali również książkę „Dietetyka sportowa”, która stała się bestsellerem w 2017r.
– Sport to wspaniała przygoda, która uczy konsekwencji i determinacji w dążeniu do celu. Właściwe odżywianie pomaga w osiągnięciu wymarzonych sukcesów. Zawodowi, dorośli sportowcy to wiedzą, a młodzi powinni. jak najszybciej sięgnąć po tę książkę – Otylia Jędrzejczak , najbardziej utytułowana polska pływaczka, mistrzyni olimpijska i dwukrotna srebrna medalistka igrzysk olimpijskich, wywalczyła 25 medali mistrzostw świata i Europy.
– Jeśli wasze dzieci kochają sport, musicie koniecznie sięgnąć po tę książkę. Dowiecie się z niej,
dlaczego warto dbać o prawidłowy sposób odżywiania młodych piłkarzy, pływaków czy tenisistów i co powinni jeść, aby ich treningi przyniosły oczekiwane rezultaty. To pozycja dla każdego rodzica, trenera i młodego sportowca. Polecam – Kamil Grosicki , piłkarz.
– Kiedy zaczynałam karierę sportową, nie było takich książek. Nikt się nie zastanawiał, czy to, co jemy przed treningiem i po nim, ma jakieś znaczenie. A szkoda, bo dzięki odpowiedniej diecie można uzyskać lepsze wyniki i szybszą regenerację oraz zmniejszyć ryzyko kontuzji. Polecam nie tylko jako sportowiec, ale także jako rodzic – Małgorzata Niemczyk , siatkarka, mistrzyni Europy.
– Trenujesz? Zadbaj o to, co jesz. Będziesz szybszy, silniejszy i sprawniejszy. Nie słuchaj tych, którzy mówią, że jedzenie nie ma znaczenia. Z doświadczenia wiem, że bez właściwej diety nie ma mowy o prawdziwym sukcesie – Karol Robak , reprezentant Polski na Igrzyskach Olimpijskich w Rio de Janeiro (2016) w taekwondo olimpijskim, medalista mistrzostw świata i Europy młodzieżowców.
– Książka Justyny i Krzysztofa Mizerów to poradnik, na który czekałem od dawna! Niestety wielu młodych sportowców nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie ma realny wpływ na regenerację i poziom energii, a ostatecznie także na zdrowie i sportowy sukces. Ci, którzy już to wiedzą, szukają konkretnych porad dotyczących przełożenia teorii na codzienną praktykę. Jako trener młodych sportowców odpowiadam na wiele pytań dotyczących prawidłowego żywienia. W końcu będę mógł polecić wszystkim zainteresowanym rzetelne źródło wiedzy. Dzięki niemu kształtowanie świadomości żywieniowej młodych sportowców, ich rodziców i trenerów będzie teraz łatwiejsze – Mateusz Jasiński , trener młodych sportowców, założyciel TrenerBiegania.pl oraz KulturaRuchu.pl.
– Merytorycznie i praktycznie. Ta książka to niezwykle szczegółowa pozycja, która dzięki lekkiej formie pytań i odpowiedzi nie przytłacza, a jednocześnie dostarcza wielu cennych rad. Autorzy znają temat od podszewki – widzą zarówno problemy związane z dietą młodych sportowców, jak i praktyczne rozwiązania tych kwestii. Żywienie młodego sportowca powinno być częścią wyprawki dla wszystkich rodziców, nie tylko tych, których dzieci
uprawiają sport – Katarzyna Błażejewska-Stuhr , dietetyk kliniczny, psychodietetyk.