Nie przypuszczałam, że sałata rzymska (odmiana mini) w wersji na ciepło tak podbije moje serce i podniebienie. Okazuje się też istotnym i cennym warzywem biegacza. Wszelkie odmiany sałat i kapust są dobre na stany zapalne – a więc także na przetrenowane stawy, mięśnie i ścięgna. Warto te warzywa na stałe włączyć do naszej diety.
Myślę, że po intensywnej, biegowej imprezie posiłki wzbogacone o kapusty i sałaty będą idealnie sprzyjały regeneracji naszego organizmu, szczególnie mięśni. Duża zawartość witaminy C w sałacie pomaga w wypłukaniu nadmiaru kwasu mlekowego z włókien mięśniowych, a także w odbudowywaniu ścięgien. Z kolei witaminy z grupy B wspomagają regeneracje mięśni oraz tworzenie nowych komórek. Czego chcieć więcej?
Proponuję rzymską sałatę podsmażoną na dobrej oliwie z czosnkiem. Pomysł na takie śniadanie zaczerpnęłam od znajomej, która poczęstowała mnie podczas pobytu w górach jej ulubionym, nigdy nienudzącym się daniem. Oczywiście mało prawdopodobne, że samą sałatą się najesz, jednak jest to wspaniały smakołyk – jeden z wielu, który może się znaleźć na Twoim śniadaniowym stole. Zapraszam do kuchni!
[h3]Potrzebujesz:[/h3]– 1-2 sztuki sałaty rzymskiej mini
– dobry olej roślinny – np. ryżowy, rzepakowy
– 3-4 ząbki czosnku
– czosnek niedźwiedzi suszony
– sól himalajska
– pieprz
* dla wersji “rozszerzonej” np. na kolację: pół pora (biała część)
[h3]Robisz:[/h3]Umyte sałaty kroisz wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej dobrze olej, wyciśnij 3 ząbki czosnku (jeśli wersja z porem to dodaj też pokrojoną na cienkie plasterki białą część pora), posól, popieprz wedle upodobań i podsmaż tak, by czosnek się zarumienił (i por jeśli jest, też). Następnie połóż 2 połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, posyp dodatkowo czosnkiem niedźwiedzim i smaż w czosnku aż liście zmiękną. Po 2-3 minutach przełóż sałatę na drugą stronę, ponownie obsyp czosnkiem niedźwiedzim i podsmaż kolejne 2-3 minuty. Podczas smażenia możesz dolać troszkę oleju. Gotowe!
Smacznego!
Więcej przepisów JoKo znajdziesz na jej blogu: bieganizm.com oraz facebook.com/pg/bieganizm.
Pyszny przepis. Uwielbiam smażone sałaty a w połączeniu z czosnkiem poezja. Ja dodaję jeszcze do tego dania jajka na lekko-twardo i grzaneczki. Polecam i idę robić śniadanie 🙂
Można też podsmażyć liście z dużej sałaty, krojąc liście w paski i wrzucić na podsmażony czosnek! Dusić10 min pod przykrywą, na końcu dodać sól i pieprz i co kto lubi! RZYMSKA SALATA MA DUŻO CHLOROFILU- TO JEST MAGNEZ!!!POZDRAWIAM SERDECZNIE I
Witam zrobiłam według przepisu sałatę ale mam pytanie dlaczego jest ona gorzka jak cykoria ? Co zrobić zeby nie była
A cykoria jest gorzka, jak jest stara, chociaż tego nie widać gołym okiem;)
prawdopodobnie przypaliła Pani czosnek, to nie kapusta jest gorzka 🙂
To genialny przepis! Zrobiłam rzymską sałatę z czosnkiem jako dodatek do obiadu (pełnoziarnisty makaron z serem pleśniowym). Dorzuciłam parę oliwek. Sałata grała pierwsze skrzypce. Niby świeża i chrupiąca, a jednak pięknie przyrumieniona i na ciepło. Wspaniałe rozwiązanie!