Takiej zieleniny nie jedliście. Smażona sałata rzymska z czosnkiem [PRZEPIS]
Sałata? Smażona? A jednak! JoKo (bieganizm.pl) przekonała nas, że taka przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale wpływa na naszą regenerację. Zobaczcie, jak łatwo ją przyrządzić.
Nie przypuszczałam, że sałata rzymska (odmiana mini) w wersji na ciepło tak podbije moje serce i podniebienie. Okazuje się też istotnym i cennym warzywem biegacza. Wszelkie odmiany sałat i kapust są dobre na stany zapalne – a więc także na przetrenowane stawy, mięśnie i ścięgna. Warto te warzywa na stałe włączyć do naszej diety.
Myślę, że po intensywnej, biegowej imprezie posiłki wzbogacone o kapusty i sałaty będą idealnie sprzyjały regeneracji naszego organizmu, szczególnie mięśni. Duża zawartość witaminy C w sałacie pomaga w wypłukaniu nadmiaru kwasu mlekowego z włókien mięśniowych, a także w odbudowywaniu ścięgien. Z kolei witaminy z grupy B wspomagają regeneracje mięśni oraz tworzenie nowych komórek. Czego chcieć więcej?
Proponuję rzymską sałatę podsmażoną na dobrej oliwie z czosnkiem. Pomysł na takie śniadanie zaczerpnęłam od znajomej, która poczęstowała mnie podczas pobytu w górach jej ulubionym, nigdy nienudzącym się daniem. Oczywiście mało prawdopodobne, że samą sałatą się najesz, jednak jest to wspaniały smakołyk – jeden z wielu, który może się znaleźć na Twoim śniadaniowym stole. Zapraszam do kuchni!
Potrzebujesz:
– 1-2 sztuki sałaty rzymskiej mini
– dobry olej roślinny – np. ryżowy, rzepakowy
– 3-4 ząbki czosnku
– czosnek niedźwiedzi suszony
– sól himalajska
– pieprz
* dla wersji “rozszerzonej” np. na kolację: pół pora (biała część)
Robisz:
Umyte sałaty kroisz wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej dobrze olej, wyciśnij 3 ząbki czosnku (jeśli wersja z porem to dodaj też pokrojoną na cienkie plasterki białą część pora), posól, popieprz wedle upodobań i podsmaż tak, by czosnek się zarumienił (i por jeśli jest, też). Następnie połóż 2 połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, posyp dodatkowo czosnkiem niedźwiedzim i smaż w czosnku aż liście zmiękną. Po 2-3 minutach przełóż sałatę na drugą stronę, ponownie obsyp czosnkiem niedźwiedzim i podsmaż kolejne 2-3 minuty. Podczas smażenia możesz dolać troszkę oleju. Gotowe!
Smacznego!
Więcej przepisów JoKo znajdziesz na jej blogu: bieganizm.com oraz facebook.com/pg/bieganizm.
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.